Navarro stuurt Sabalenka naar huis, Gauff zonder problemen naar kwartfinale

Emma Navarro in actie tegen Aryna Sabalenka
Emma Navarro in actie tegen Aryna SabalenkaAFP
De Amerikaanse Emma Navarro versloeg de nummer twee van de wereld Aryna Sabalenka met 6-3, 3-6, 6-2 om de grootste overwinning uit haar carrière te boeken en woensdag voor het eerst de kwartfinales van Indian Wells te bereiken, terwijl Coco Gauff haar verjaardag vierde door met gemak door te gaan.

Navarro absorbeerde Sabalenka's krachtige opslag en zette vier van haar vijf breakpointkansen om, om de regerend tweevoudig Australian Open-kampioene in winderige omstandigheden te verslaan. Navarro kwam vliegend uit de startblokken om de eerste set te pakken, maar Sabalenka verhoogde haar niveau in de tweede set en dwong zo een beslissende derde set af.

De goed spelende Navarro hield het hoofd koel, sloeg een breakpoint af en sloeg een forehandwinner voor het cruciale servicebehoud en een 4-1 voorsprong. Navarro, als 23e geplaatst, brak de hard slaande Wit-Russische voor de vierde keer op matchpoint en plaatste zich voor een kwartfinale tegen de als negende geplaatste Maria Sakkari uit Griekenland. Sakkari, de runner-up van 2022, versloeg de Française Diane Parry met 6-2, 3-6, 6-3.

Navarro, die erom bekend staat dat ze haar emoties onder controle houdt, gaf een ingetogen vuistslag nadat ze de wedstrijd had gewonnen voor een aanmoedigend publiek in Stadium One. Met de overwinning breekt ze na dit toernooi voor het eerst door in de top 20.

Statistieken Navarro - Sabalenka
Statistieken Navarro - SabalenkaFlashscore

Andere wedstrijden

Gauff domineerde Elise Mertens om op haar 20e verjaardag met 6-0, 6-2 te winnen en een plek in de kwartfinales te bemachtigen. De dynamische Amerikaanse speelde haar beste tennis van het toernooi tot nu toe, serveerde goed en stapte de baan op om de als 24e geplaatste Belgische te overweldigen. Mertens was niet in staat om haar overwinning op Naomi Osaka in de vorige ronde te evenaren. Ze sloeg slechts vier winners tegen 21 unforced errors in een wedstrijd die iets meer dan een uur duurde.

Statistieken Mertens - Gauff
Statistieken Mertens - GauffFlashscore

De als derde geplaatste Gauff zag haar kant van het schema opengebroken worden na Sabalenka's nederlaag en zal het opnemen tegen de ongeplaatste Yuan Yue uit China, die terugvocht van een set en een break achterstand om de Russische 11e geplaatste Daria Kasatkina met 4-6, 6-4, 6-3 te verslaan.

Yuan, die deze maand haar eerste WTA-titel veroverde in Texas, versloeg landgenoot en Australian Open runner-up Zheng Qinwen in de tweede ronde en zal op zoek gaan naar een nieuwe verrassing om haar zegereeks van negen wedstrijden te verlengen.