Arends en Middelkoop onderuit in halve finale Boekarest na debacle in supertiebreak

Middelkoop tijdens een training van het Davis Cup-team
Middelkoop tijdens een training van het Davis Cup-teamProfimedia
Sander Arends en Matwe Middelkoop zijn er niet in geslaagd de dubbelfinale van het ATP-250 Tiriac Open te bereiken. De Nederlanders verloren in een spannende halve finale van Harri Heliovaara uit Finland en de Brit Henry Patten. Arends en Middelkoop waren ongeplaatst bij het toernooi in de Roemeense hoofdstad Boekarest, hun tegenstanders werden als derde gerankt. Na allebei een set te hebben gewonnen ging de supertiebreak naar Heliovaara en Patten: 6-4 6-7 (4) 8-10.

De wedstrijd was vanaf minuut één spannend. Arends en Middelkoop kregen bij zowel 1-2 als 2-3 in de eerste set breakpoints tegen, maar wisten die te pareren om vervolgens zelf toe te slaan bij de eerste keer dat ze zelf de kans kregen hun tegenstander te verslaan op eigen service. De voorsprong lieten ze vervolgens niet meer verdampen en op het eerste setpoint werd bij 5-4 40-30 de set binnengehaald. De tweede set ging gelijk op, al hadden beide duo’s de kans op een break. In de tiebreak maakten Heliovaara en Patten geen enkele fout op eigen service waardoor die met 4-7 naar het Fins-Britse tweetal ging.

Gevolg was een supertiebreak om te bepalen wie de finale zou halen. Daarin liepen de Nederlanders uit naar een 7-2 voorsprong door drie punten te pakken op de service van hun opponenten. Zoals vaker in het dubbelspel zei dat nog niet zoveel, want de daaropvolgende vier punten waren voor de Fin en de Brit. Die trokken het momentum door en wonnen uiteindelijk acht van de laatste negen punten.

Toernooizeges

De laatste toernooizege (in het dubbelspel) van Middelkoop dateert alweer van 12 februari 2023, toen hij samen met Robin Haase de finale in Montpellier won. Arends won begin maart nog een challenger in Lugano, samen met Sem Verbeek.