Portugal plaatst zich met 2-0 zege op Uruguay voor achtste finales; 2x Fernandes

Fernandes viert zijn 1-0 voor Portugal
Fernandes viert zijn 1-0 voor PortugalProfimedia
Portugal heeft maandagavond via een 2-0 zege op Uruguay de laatste-16 van het WK in Qatar bereikt. Bruno Fernandes opende negen minuten na de pauze de score en was in de extra tijd ook de maker van de tweede Portugese treffer, door een strafschop te benutten.

Portugal is zeker van een plek bij de laatste zestien op het WK voetbal in Qatar. De Europees kampioen van 2016 won ook zijn tweede groepswedstrijd. In het Lusail-stadion was de ploeg van vedette Cristiano Ronaldo te sterk voor Uruguay: 2-0

De eerste goal viel na 54 minuten en kwam van de voet van Bruno Fernandes. Ronaldo leek de treffer te claimen, maar de spits bleek de bal niet te hebben geraakt met zijn hoofd. Uruguay kwam in de slotfase nog gevaarlijk dicht bij een treffer, maar doelman Diogo Costa hield het Portugese doel schoon. De tweede goal viel in blessuretijd. Het was opnieuw Fernandes die scoorde. Hij benutte een strafschop.

Voor tweevoudig wereldkampioen Uruguay dreigt uitschakeling in de groepsfase. De Zuid-Amerikanen staan evenals Zuid-Korea op 1 punt in groep H. Ghana, dat eerder maandag met 3-2 won van de Koreanen, heeft 3 punten.

Portugal maakte vanaf het eerste fluitsignaal het spel en probeerde met combinaties Uruguay stuk te spelen. Er kwamen amper uitgespeelde kansen uit voort. Ronaldo onderscheidde zich kort na aanvang van het duel met een hoogstandje; hij gaf de bal voor met zijn schouder. Uruguay beperkte zich tot afwachten en loeren op een uitbraak.

In de tweede helft drukte Portugal door na een korte onderbreking. Een toeschouwer rende het veld op met een door de FIFA verboden regenboogvlag en zorgde voor wat consternatie. De wedstrijd werd hervat nadat de man was opgepakt en de vlag verwijderd. Eerst schoot João Felix nog in het zijnet, maar kort daarna was het raak. Beide keren was Fernandes de maker van het doelpunt.