NBA roundup: Thunder langs Warriors dankzij sterk duo Gilgeous-Alexander en Giddey

Thunders Gilgeous-Alexander in actie tegen de Warriors
Thunders Gilgeous-Alexander in actie tegen de WarriorsProfimedia
Vannacht zijn er weer acht potten gespeeld in de NBA. Dit is wat er gebeurde op de courts in de VS.

Thunder 137, Warriors 128

Shai Gilgeous-Alexander scoorde 33 punten en Josh Giddey behaalde een carrièrerecord van 17 assists in een triple-double om Oklahoma City dinsdag naar een overwinning op het bezoekende Golden State te tillen.

Het duo hielp de Thunder een 40-punten wedstrijd van de Warriors' Stephen Curry, die 10-uit-16 was op driepunters, te overwinnen. Oklahoma City heeft drie wedstrijden op rij gewonnen sinds het er vijf verloor na de All-Star break. De Warriors hadden acht wedstrijden op rij gewonnen van de Thunder, waaronder beide eerdere ontmoetingen dit seizoen.

Giddey assisteerde bij vijf van de eerste zeven baskets van de Thunder in het vierde kwart en hij scoorde er zelf een. Giddey eindigde met 17 punten en 11 rebounds voor zijn zevende triple-double en derde dit seizoen. Gilgeous-Alexander raakte 14-uit-24 vanaf het veld en Oklahoma City scoorde 53,2 procent van zijn pogingen.

Klay Thompson scoorde 23 punten voor Golden State, terwijl Jonathan Kuminga er 21 aan toevoegde. Vroeg in het vierde kwart wonnen de Warriors nog drie punten, maar de Thunder nam de controle over met een 14-2 run.

Lakers 112, Grizzlies 103

Anthony Davis had 30 punten en een seizoensrecord van 22 rebounds. Los Angeles hield zijn hoop de play-offs te bereiken in leven door Memphis te verslaan.

Dennis Schroder, Rui Hachimura en Austin Reaves scoorden elk 17 punten. De Lakers verbeterden naar 5-2 sinds de All-Star break en naar 3-2 sinds LeBron James uitviel met een blessure aan zijn rechtervoet.

Jaren Jackson Jr. scoorde 26 punten en Tyus Jones voegde er 16 aan toe. De Grizzlies staan 0-2 sinds Ja Morant het team verliet na zijn Instagramvideo waarin hij een pistool vasthield.

Wizards 119, Pistons 117

Daniel Gafford scoorde met een putback na afloop van de tijd en Washington bezorgde gastheer Detroit zijn negende nederlaag op rij.

Bradley Beal leidde de Wizards met 32 punten, zeven rebounds en zeven assists, terwijl Kristaps Porzingis 24 punten en zeven rebounds had.

Jaden Ivey leidde Detroit met 26 punten en 12 assists. James Wiseman had 21 punten, en Marvin Bagley III en Eugene Omoruyi voegden er 15 aan toe. De wedstrijd zou oorspronkelijk op 1 februari worden gespeeld, maar werd uitgesteld nadat de Pistons in Dallas bleven steken vanwege slechte weersomstandigheden.

Mavericks 120, Jazz 116

Kyrie Irving scoorde 17 van zijn 33 punten in het vierde kwart om Dallas te helpen een uitdaging van Utah met weinig spelers te weerstaan in een thuisoverwinning.

Luka Doncic voegde 29 punten, 10 rebounds en zes assists toe, en Tim Hardaway Jr. vuurde zeven driepunters af en was goed voor 24 punten.

Lauri Markkanen leidde de Jazz met 33 punten en Talen Horton-Tucker voegde er 21 aan toe in een startende rol. Kris Dunn leverde 11 punten, acht rebounds en vijf assists in Utahs vierde verlies op rij.

Bucks 134, Magic 123

Brook Lopez scoorde 26 punten en leidde zes spelers in de dubbele cijfers. Milwaukee verlengde zijn winreeks buitenshuis tot negen wedstrijden met een overwinning op gastheer Orlando.

Khris Middleton had 24 punten en 11 assists, Jevon Carter voegde 24 punten toe en Bobby Portis Jr. had 16 punten en 11 rebounds voor Milwaukee, dat speelde zonder starters Giannis Antetokounmpo (ziekte) en Jrue Holiday (nekpijn). Milwaukee behield het grootste deel van de tweede helft een voorsprong met dubbele cijfers en boekte zijn 14e overwinning op rij op de Magic.

Cole Anthony had 23 punten om Orlando te leiden, dat vier van de laatste zes wedstrijden verloor. Franz Wagner scoorde 21 punten en Paolo Banchero voegde er 20 aan toe. De Magic begonnen het vierde kwart met een achterstand van 10 punten en waren niet in staat gelijke tred te houden met de Bucks, die in de Eastern Conference de leiding hadden en hun voorsprong uitbreidden tot 126-110 na een jumper van Carter met nog 4:35 te gaan.

76ers 117, Timberwolves 94

Joel Embiid had 39 punten, zeven rebounds en drie geblokkeerde schoten om Philadelphia gemakkelijk voorbij Minnesota in Minneapolis te helpen.

Het was Embiid's 150ste wedstrijd met minstens 30 punten, hij is de derde in de geschiedenis van de franchise met deze mijlpaal na Allen Iverson (303) en Charles Barkley (154). Hij scoorde 22 punten in het derde kwart en raakte 13-uit-22, waaronder 4-uit-4 driepunters. Hij raakte ook al zijn negen vrije worpen.

Tyrese Maxey voegde 27 punten toe voor de Sixers, die een road trip van vijf wedstrijden afsloten met 4-1. Anthony Edwards scoorde 32 punten voor Minnesota, dat zijn zegereeks van drie wedstrijden zag eindigen.

Hornets 112, Knicks 105

Kelly Oubre Jr. scoorde 27 punten en maakte een belangrijk driepunter in de laatste minuut. Het bezoekende Charlotte maakte een einde aan de winreeks van negen wedstrijden van New York.

Terry Rozier had 25 punten en Gordon Hayward scoorde 23 punten voor de Hornets. RJ Barrett scoorde 17 van zijn 27 punten in de eerste helft voor de Knicks, die een teleurstelling kenden na hun overwinning op Boston zondagavond. Julius Randle scoorde 16 punten, maar hij had het vooral moeilijk met 5-uit-17 vanaf het veld.

De driepunter van Hayward met nog 2:59 te gaan bracht de Hornets op een 103-100 voorsprong. Oubre's derde driepunter van de wedstrijd zorgde voor een voorsprong van vijf punten met minder dan een minuut te spelen en Charlotte hield vanaf dat moment stand.

Nets 118, Rockets 96

Mikal Bridges speelde zijn derde opeenvolgende wedstrijd met 30 punten, Spencer Dinwiddie voegde 23 punten toe en Brooklyn verlengde zijn zegereeks tot drie wedstrijden door gastheer Houston nbate verslaan.

Bridges eindigde met 30 punten en vijf assists aan het hoofd van een evenwichtige Nets-aanval met een double-double van Nic Claxton (18 punten, 13 rebounds) en een gecombineerde 35 punten van Joe Harris, Seth Curry en Royce O'Neale vanaf de bank.

Houston zag zijn bescheiden twee-game winning streak verbroken worden. Jalen Green leidde de Rockets met 25 punten, terwijl Alperen Sengun 16 punten en 12 rebounds toevoegde, maar vier turnovers had. Jabari Smith Jr. eindigde met 15 punten en acht rebounds voor de Rockets, die de bal 19 keer weggaven.