Kubo de grote man bij ruime zege van Japanse elftal met hoog ex-Eredivisie-gehalte

Kaoru Mitoma en Ritsu Doan vieren de vierde treffer tegen El Salvador
Kaoru Mitoma en Ritsu Doan vieren de vierde treffer tegen El SalvadorProfimedia
Takefusa Kubo zei dat Japan "zich moet blijven verbeteren" nadat het El Salvador donderdag met 6-0 had verslagen in een vriendschappelijke wedstrijd. Het was voor de Japanners de eerste overwinning sinds het WK.

Kubo was dit seizoen uitstekend in vorm bij Real Sociedad en hielp de Baskische ploeg om vierde te worden in Spanje en zich te kwalificeren voor de Champions League. De 22-jarige aanvaller was ook van de partij toen Japan korte metten maakte met El Salvador, met een doelpunt en twee assists voor de Blue Samurai.

Japan wil in januari in Qatar een vijfde Aziatische Cup-titel in de wacht slepen en Kubo drong er bij zijn teamgenoten op aan om het momentum vast te houden als ze dinsdag in Osaka vriendschappelijk tegen Peru spelen. "Dit is het niveau waar we op dit moment op zitten en we moeten ons blijven verbeteren," zei Kubo, die in de eerste helft een pass van Brighton vleugelspeler Kaoru Mitoma binnen veegde.

"Onze volgende tegenstanders zullen sterker zijn, dus we moeten er weer tegenaan en ons voorbereiden op de volgende wedstrijd." Japan scoorde twee keer in de eerste vier minuten tegen El Salvador, dat verdediger Ronald Rodriguez al na twee minuten spelen van het veld gestuurd zag worden.

Shogo Taniguchi kopte een vrije trap van Kubo binnen in de eerste minuut, voordat Ayase Ueda zich oprichtte na een overtreding van Rodriguez en een tweede treffer maakte vanaf de strafschopstip.

Positiviteit

"Het was te danken aan onze positiviteit dat we goed begonnen", zei Japan-coach Hajime Moriyasu.  Kubo scoorde halverwege de eerste helft de derde voor Japan, waarna voormalig FC Groningen en PSV-speler Ritsu Doan kort voor rust binnen tikte. Invallers Keito Nakamura en Kyogo Furuhashi voegden daar in de tweede helft nog twee goals aan toe. Nakamura speelde in het verleden voor FC Twente en werd de laatste tijd in verband gebracht met PSV en Feyenoord.

Celtic-spits Furuhashi beleefde zijn eerste interlandoptreden in negen maanden, nadat hij was gepasseerd voor de Japanse WK-selectie. De 28-jarige aanvaller, die werd uitgeroepen tot Schotlands speler van het jaar nadat hij dit seizoen 27 doelpunten maakte voor kampioen Celtic, sprong boven de verdediging van El Salvador uit en scoorde met een kopbal.

Japan boekte de eerste overwinning sinds het verloor van Kroatië in de laatste 16 op het WK, na een gelijkspel tegen Uruguay en een nederlaag tegen Colombia in vriendschappelijke wedstrijden in maart.

Naast doelpuntenmakers Doan en Nakamura stonden er met ex FC Gronigen-speler Ko Itakura nog een voormalig Eredivisonist op het veld. AZ'er Yukinari Sugawara speelde ook een helft mee.