Heroïsch optreden Mahomes leidt Chiefs naar Super Bowl overwinning op Eagles

Mahomes met de welverdiende Lombardi
Mahomes met de welverdiende LombardiProfimedia
Patrick Mahomes bewees vannacht waarom hij de NFL's MVP is toen hij een enkelblessure overwon om de Kansas City Chiefs naar een dramatische 38-35 overwinning op de Philadelphia Eagles te leiden en hun tweede Super Bowl in vier jaar op te eisen.

Er is geen betere afsluiting van het NFL-seizoen denkbaar dan een kampioenswedstrijd met de twee teams met de beste records en twee dynamische jonge leiders in Mahomes en Jalen Hurts van de Eagles, de eerste twee zwarte startende quarterbacks in een Super Bowl ooit.

Het was het soort wedstrijd dat een reeks aan industrie-, entertainment- en sportgrootheden naar de buitenwijk van Phoenix trok, met Elon Musk, Paul McCartney en LeBron James onder het grote publiek van 67.827 mensen.

Heldenprestaties

De hoop van Kansas City om met de Lombardi huiswaarts te keren zag er laat in de eerste helft somber uit toen quarterback Mahomes zijn rechterenkel opnieuw leek te blesseren. De pijn was van zijn gezicht af te lezen na een tackle en Mahomes strompelde van het veld en gooide zijn helm op de grond, terwijl de Chiefs met een 24-14 achterstand de rust ingingen.

Maar toen de teams na de rust terugkeerden, leverde een veerkrachtige Mahomes een heroïsche prestatie: twee touchdowns in het vierde kwart en een laatste drive die zou leiden naar de winnende field goal.

Hurts, die een andere vooraanstaande kandidaat was voor de NFL MVP award, leverde een bijna even verbluffende prestatie, met drie touchdowns en nog een touchdown pass.

Mahomes was van immens belang voor de Chiefs' overwinning
Mahomes was van immens belang voor de Chiefs' overwinningReuters

Spanning tot de laatste seconde

Hoewel er vragen bleven over Mahomes' enkel, bleek er niks mis met zijn vastberadenheid, want hij begon het derde kwart met het leiden van een 75-yard drive, afgesloten door een 1-yard run van Isiah Pacheco om de Philadelphia voorsprong terug te brengen tot 24-21.

Jake Elliott maakte zijn tweede field goal om de voorsprong van de Eagles te vergroten voordat Mahomes Kadarius Toney vond met een 5-yard touchdown strike voor de eerste voorsprong van de Chiefs van de avond op 28-27.

Toney keerde een Eagles trap 69-yards terug naar de vijf van Philadelphia, waar Mahomes Skyy Moore vond voor een 4-yard touchdown om de voorsprong te vergroten naar 35-27.

Maar de Eagles waren niet van plan de witte vlag uit te zwaaien. Hurts zag een wijd openstaande Devonta Smith op de twee en dook zelf voor de touchdown.

Philadelphia bracht de wedstrijd op 35-35 door de tweepunter te converteren met nog vijf minuten te spelen, maar in extremis kregen de Chiefs een penalty en Harrison Butker kon de 27-yard winnende field goal maken met nog acht seconden te spelen.