FULL TIME: Zwitserland laat Servië negen minuten dromen, maar pakt laatste ticket

Zwitserland na de 2-3, vroeg in de tweede helft
Zwitserland na de 2-3, vroeg in de tweede helftProfimedia
Zwitserland heeft met 3-2 overwinning op Servië het zestiende en laatste ticket voor de achtste finales geboekt. Zwitserland werd tweede achter Brazilië dat verrassend verloor van Kameroen en speelt nu in de volgende ronde tegen Portugal. Brazilië ontmoet Zuid-Korea bij de laatste-16.
Line-ups Servië-Zwitserland
Line-ups Servië-ZwitserlandFlashscore

Zwitserland begon met een spervuur aan schoten in de eerste minuten en toen het land uitgeraasd was, nam Servië het initiatief over. De opdracht voor de Serviërs was duidelijk: winnen en hopen op een beetje hulp van Brazilië. Na ruim tien minuten raakte Andrija Zivkovic met een vlammend schot de linkerpaal. Rechtsback Silvan Widmer ging na een kwartier als eerste op de bon bij de Argentijnse scheidsrechter Fernando Rapallini.

Toch was het ook Zwitserland dat na 20 minuten op voorsprong kwam. Een schot van Xherdan Shaqiri van tien meter in de rechteronderhoek verdwijnt via een Servische verdediger in het doel: 0-1. Daarmee is de opdracht voor Servië op dat moment tweemaal zo groot geworden: namelijk minimaal tweemaal scoren om de volgende ronde te kunnen bereiken. Zes minuten later werd de helft van de opdracht alweer volbracht toen Aleksandar Mitrovic een voorzet van Dusan Tadic perfect binnenkopte: 1-1.

Met 0-0 als tussenstand bij Kameroen-Brazilië was de wedstrijd daarmee na een halfuur weer bij de beginstand van het avondprogramma. Tien minuten voor rust was het Dusan Vlahovic die de wedstrijd deed kantelen toen hij met een lage schuiver in de verre hoek de 2-1 aantekende voor zijn ploeg. En met die tussenstand was het nu Servië dat de ‘hot seat’ van Zwitserland overnam en daarmee met potlood het affiche Portugal-Servië in de achtste finales liet noteren. Eén minuut voor rust maakte Breel Embolo na een prachtige aanval weer gelijk en waren de kansen opnieuw gekeerd.

Tweede helft

Na drie minuten in de tweede helft kwam Zwitserland opnieuw op voorsprong uit een prachtig uitgespeelde aanval. Remo Freuler scoorde op aangeven van Ruben Vargas. Hoe spectaculair de eerste helft verliep, zo rommelig was de tweede helft. Al een aantal malen waren er kleine opstootjes voordat in de slotfase nog helemaal de vlam in de pan sloeg. De arbitrage kon het afdoen zonder rode kaarten te trekken.

Na de 1-0 van Kameroen in de slotfase tegen Brazilië had Zwitserland zelfs nog zicht op de winst in Groep G, maar uiteindelijk kwam in de 3-2 stand geen verandering meer. Zo is het Zwitserland dat in de achtste finales zal aantreden tegen Portugal en Brazilië zal het opnemen tegen Zuid-Korea. Voor Servië en Kameroen zit het WK-toernooi er op.