Feyenoord zet gigantische stap richting titel met zwaarbevochten zege in Amsterdam

LIVE: De Klassieker
LIVE: De KlassiekerFlashshare
Op het mooiste tijdstip van 14.30 uur trapten Ajax en Feyenoord af in de Johan Cruijff ArenA. Door een 2-3 overwinning heeft koploper Feyenoord de voorsprong op regerend landskampioen Ajax uitgebouwd tot zes punten. Matchwinner werd Lutsharel Geertruida met een doelpunt drie minuten voor tijd. De Rotterdammers wonnen voor het eerst sinds 2005 in de ArenA.
De statistieken
De statistiekenFlashshare

Feyenoord, voor het laatst kampioen in 2017, heeft nu een voorsprong van 6 punten op Ajax, dat op het oog een lastiger programma heeft dan de lijstaanvoerder. Ajax moet het nog opnemen tegen AZ, PSV en FC Twente. Feyenoord beëindigde met de winst een serie van negentien uitduels zonder zege op Ajax.

Quilindschy Hartman, hersteld van een griepje, keerde terug in de basisformatie van Feyenoord. De linksback had een groot aandeel in de openingstreffer. Hij ontsnapte na 5 minuten aan de aandacht van Mohammed Kudus en was ook te snel voor Jorge Sánchez, de vervanger van de geblesseerde rechtsback Devyne Rensch. Vervolgens was de voorzet van Hartman zo zuiver dat Santiago Giménez vrij eenvoudig kon scoren (0-1).

Tweede gele kaart?

Feyenoord startte uitstekend, maar moest na de 0-1 steeds verder terug. Hartman kreeg al snel een gele kaart, nadat hij de bal had weggetrapt na een pitte charge op Steven Berghuis. Hij was lang niet de enige speler van de bezoekers die voor rust een overtreding nodig had. Ajax kwam in de 17e minuut op gelijke hoogte. Edson Álvarez kopte raak uit een hoekschop van Berghuis.

Vlak na de gelijkmaker ontsnapte Hartman aan een tweede gele kaart. Scheidsrechter Danny Makkelie trok geen kaart toen de linksback Kudus blokkeerde en naar de grond werkte. Slot haalde opgelucht adem en wisselde Hartman al na 25 minuten voor Marcos López. Ajax bleef domineren na die snelle wissel. Steven Bergwijn schoot eerst nog in kansrijke positie over, maar leverde in de 37e minuut wel de assist op de 2-1 van Dusan Tadic.

Geertruida

Feyenoord wankelde in de eerst helft, maar vocht zich voor de zoveelste keer dit seizoen sterk terug. Sebastian Szymanski maakte in de 52e minuut gelijk, na voorbereidend werk van Alireza Jahanbakhsh. Trainer John Heitinga van Ajax reageerde snel en wisselde aanvallend door Francisco Conceição, Davy Klaassen en Brian Brobbey in te brengen. Kudus was dicht bij de 3-2, maar de reflex van doelman Timon Wellenreuther was geweldig. Geertruida scoorde in de slotfase wel aan de andere kant en bracht zijn ploeg zo een stuk dichter bij de landstitel.

Liveblog

16:26

Feyenoord komt eigenlijk niet meer in de problemen. Op basis van de tweede helft is de overwinning van de koploper terecht.

16:20

De extra speeltijd bedraagt 6 minuten.

16:15

2-3! Lutsharel Geertruida, die zijn contract zaterdag nog verlengde, scoort met een kopbal uit een corner ('87).

16:14

Met nog vijf minuten te gaan is de echte wilskracht uit de benen van de 22 spelers. Ze hebben stuk voor stuk dan ook alles gegeven. Toch is daar in minuut 84 dé kans voor Ajax op voorsprong te komen. Timon Wellenreuther redt knap op een schot van binnen de zestien van Mohammed Kudus.

16:10

Invaller Pedersen maakt een tackle van achteren en krijgt geel. Makkelie had hier voordeel kunnen geven, wat de spelers van Ajax ook massaal aangeven bij de scheidsrechter.

16:05

Igor Paixão komt bij de bezoekers in het veld voor doelpuntenmaker Szymański. De Braziliaan Danilo komt voor Jahanbakhsh. Javairô Dilrosun vervangt Idrissi.

Bij Ajax vallen Davy Klaassen en Brian Brobbey in. Dat doen ze voor Taylor en Steven Bergwijn.

16:04

Er staan verse krachten langs de zijlijn.

16:03

Ajax lijkt het spel weer mag meer naar zich toe te trekken en dwingt de bezoekers wat meer terug. Dat gebeurt vooral onder aanvoering van de geweldig spelende Berghuis.

15:54

Wijndal verlaat het veld en Francisco Conceição komt erin als vervanger ('64). Marcus Pedersen komt bij Feyenoord in het veld voor Gernot Trauner.

15:50

Na een uur spelen mag Ajax ondanks de kansen in de eerste helft niet mopperen. Ajax staat op 0.55 Expected Goals (xG) tegenover 1.11 van Feyenoord.

15:46

Het spel golft op en neer en beide teams gaan vol voor de winst. Het is vanaf minuut één genieten bij een Klassieker die echt ergens over gaat. Feyenoord heeft een licht overwicht.

15:41

2-2! Sebastian Szymański glijdt de gelijkmaker binnen. De voorzet van Alireza Jahanbakhsh is keurig op maat. Feyenoord zet even een paar minuten aan en prompt valt de goal.

15:34

De bal rolt weer in de ArenA. Het mag duidelijk zijn dat Feyenoord iets moet doen om een nederlaag te voorkomen.

15:17

Rust in Amsterdam. Ajax heeft de snelle openingsgoal van Feyenoord goed van zich afgeschud. Achterin ogen de Amsterdammers soms fragiel, vooral wanneer de opbouw via Calvin Bassey gaat. De Nigeriaans-Engelse verdediger oogt zenuwachtig en kan soms niet mee in het tempo van zijn teamgenoten. Berghuis is ontzettend belangrijk met twee assists.

Ajax heeft 56% balbezit en opvallend is de verhouding in corners: 6-0. Ajax scoorde dan ook de 1-1 uit een hoekschop. Volgens de statistieken van Flashscore heeft Ajax 24 keer een gevaarlijke aanval weten te fabriceren. Dit tegenover 11 van de bezoekers.

15:15

Kenneth Taylor krijgt geel na een overtreding op Lopez.

15:08

2-1 voor Ajax! Tadic scoort op aangeven van Berghuis, die nu op twee assists staat.

14:57

Een harde overtreding van Idrissi op Owen Wijndal. De Feyenoord-speler gaat vol op de hak van zijn tegenstander staan. Hij is de volgende die in het boekje van Danny Makkelie verdwijnt.

14:56

Daar is de wissel. Marcos López vervangt Hartman ('25).

14:52

Hartman ontsnapt aan een tweede gele kaart bij opnieuw een overtreding op het middenveld. Een minuut later blokt hij een schot van Bergwijn. Toch lijkt het erop dat hij niet lang op het veld zal blijven staan. Feyenoord-trainer Arne Slot laat gelijk een vervanger warmlopen, want Hartman kan zich geen overtreding meer veroorloven.

14:47

1-1! Berghuis legt een corner op het hoofd van de Edson Álvarez. Dat is de tweede Mexicaanse goal van de middag. Zo staat het na 17 minuten voetballen weer gelijk in Amsterdam.

14:45

De thuisploeg krijgt een vrije trap op de rand van het strafschopgebied. Oud-Feyenoorder Steven Berghuis schiet de bal een meter langs de voor hem verkeerde kant van de linkerpaal.

14.38

Eerste gele kaart van de wedstrijd is voor Quilindschy Hartman. De linksback van Feyenoord maakt een harde overtreding op het middenveld.

14.36

0-1 voor Feyenoord! Doelpuntenmaker is Santiago Gimenez. Hij wordt diep weggestoken door Oussama Idrissi. Zowel de assist als het afronden zijn van grote klasse.

14:31 Aftrap

Na veel vuurwerk en vlagvertoon is er afgetrapt in de ArenA.

14:04 Feyenoord reist op roze wolk naar Amsterdam

Feyenoord zal zelden met meer vertrouwen naar de ArenA afreizen dan deze zondagmiddag. De Rotterdammers zijn koploper in de Eredivisie, staan in de halve finale van de KNVB-beker en plaatsten zich donderdagavond op overtuigende wijze voor de kwartfinale van de Europa League. Als klap op de vuurpijl werden ook Lutsharel Geertruida en Mats Wieffer door bondscoach Ronald Koeman opgeroepen voor de EK-kwalificatie duels met Frankrijk en Gibraltar.

Lees verder...

13:57 Veel politie rond de Johan Cruijff ArenA

Het duel tussen Ajax en Feyenoord wordt zoals al jaren het geval is zonder uitsupporters gespeeld. Desondanks is er veel politie op de been in Amsterdam.

13:52 Opstelling Feyenoord

Feyenoord begint met Quilindschy Hartman aan de uitwedstrijd tegen Ajax. De linksback is hersteld van een griep die hem donderdag de thuiswedstrijd tegen Sjachtar Donetsk (7-1) in de Europa League kostte.

Hartman krijgt weer de voorkeur boven Marcos López, die op de bank zit als het duel om 14.30 uur van start gaat.

Opstelling Feyenoord: Wellenreuther; Geertruida, Trauner, Hancko en Hartman; Wieffer, Szymanski en Kökcü; Jahanbakhsh, Giménez en Idrissi.

13:50 Opstelling Ajax

Kenneth Taylor begint aan de thuiswedstrijd tegen Feyenoord. De middenvelder krijgt opnieuw de voorkeur boven Davy Klaassen, net als vorige week in Heerenveen.

Devyne Rensch ontbreekt in de basisformatie van de thuisploeg en zit ook niet op de bank. Jorge Sánchez is de rechtsback van Ajax in een uitverkochte Johan Cruijff ArenA.

Ajax wil voor eigen publiek de koppositie van de Eredivisie aanvallen. De thuisploeg heeft een achterstand van 3 punten op Feyenoord, dat wel een slechter doelsaldo heeft dan de Amsterdamse nummer 2 van de ranglijst.

Opstelling Ajax: Rulli; Sánchez, Timber, Bassey en Wijndal; Álvarez, Berghuis en Taylor; Kudus, Tadic en Bergwijn.