PDC WK dag 9 avondsessie: Rapid Ricky razendsnel langs Nathan Aspinall

Berry van Peer neemt het op tegen Josh Rock
Berry van Peer neemt het op tegen Josh RockProfimedia
Nog vier potjes darts en dan moeten we de kerstdagen afkicken van ons favoriete spelletje met pijlen. De laatste sessie gaat niet zomaar voorbij, er staan vier heerlijke wedstrijden op het programma. Zo neemt Berry van Peer het op tegen Josh Rock en zien we Nathan Aspinall in actie komen tegen Ricky Evans.

PDC World Darts Championship 2024 - tweede ronde, best-of-5 sets - Alexandra Palace, Londen, Verenigd Koninkrijk

Ryan Searle (#19) - Tomoya Goto (NA) (3-1)

Searle pakte een 2-0 voorsprong door de Japanner te breaken met een Shanghai 20-finish. Omdat Goto nog niet helemaal bij de les was, wist Searle zijn eigen derde leg ook vrij simpel te pakken en de set ging in straight legs naar de Engelsman.

Searle - Goto
Searle - GotoPDC

Goto kwam op het scorebord nadat Searle een hand vol pijlen miste voor de break. Een leg later kreeg Goto de kans om te breaken, maar zag na missers de leg alsnog naar Searle gaan. De Japanner “vergat” meerdere malen de bull eraf te halen, maar vanaf 101 gooide hij bullseye, 11 en tops om zijn eigen derde leg te houden. Searle kwam op 2-2 en Goto mocht beginnen aan de vijfde leg om zijn eigen set te houden. Goto begon met 180, Searle antwoordde met 140. Goto hield het initiatief, maar miste twee setpijlen. Searle bleef in het spoor en wist op het laatste moment te breaken en de set te winnen.

Great escape

Nadat Searle twee pijlen miste om zijn eigen eerste leg te houden, wist Goto te breaken en op 1-0 te komen. Goto schreeuwde het uit toen hij ook de tweede leg wist te winnen en de set leek naar de Japanner te gaan. Goto kreeg in de derde leg een setpijl, maar Searle vond aansluiting waarna Goto de vierde leg mocht beginnen. Searle scoorde goed en na een loose dart van Goto ging de leg naar de Engelsman, die op matchpoint kwam. In de vijfde leg noteerden beide heren hun derde 180 van de wedstrijd. Met Searle op 40 gooide Goto 97 uit voor de break en de derde set.

De vierde set begon met een break voor Searle en de Japanner moest zich opnieuw terugknokken. Er waren kansen voor Goto om terug te breaken, maar een slordige Searle kwam in de tweede leg opnieuw op matchpoint. Vanaf 102 was het raak voor Searle, die opnieuw een break plaatste en de wedstrijd wist te winnen.

Searle neemt het in de derde ronde op tegen landgenoot Joe Cullen.

Josh Rock (#23) - BERRY VAN PEER (#107) (1-3)

Rock greep de eerste kans om te breaken met beide handen aan en kwam op 1-0. Van Peer haalde bewust het tempo uit een toch al niet geweldige tweede leg en kon na missers van de Noord-Ier direct terugbreaken. Door 106 uit te gooien hield Van Peer als eerste zijn eigen leg. Van Peer kon scorend niet mee met Rock, maar het verschil werd gemaakt op het uitgooien. De Nederlander bleef zeer goed op de dubbels en hij wist de vierde leg van Rock af te snoepen en de set te winnen.

Rock - Van Peer
Rock - Van PeerPDC

Rock bleef dubbels missen en daardoor kwam Van Peer - die wel goed stond te finishen - in de derde leg van de tweede set een break voor. Op het moment dat Roch het het hardst nodig had, gooide de Noord-Ier 107 uit voor de break terug en hij mocht de vijfde leg zelf beginnen. Van Peer pakte het initiatief in de leg en gooide 121 uit om ook de tweede set te pakken.

Matchdarts

Mede door zijn eerste 180 van de wedstrijd wist Van Peer zijn eerste eigen leg in de derde set simpel te pakken. In de leg van Rock pakte Van Peer het initiatief en via 96 kwam de Noord-Brabander op matchpoint. Door zijn tweede 180 van de wedstrijd en een 101-finish wist Rock een break terug te pakken. Rock zette in zijn eigen vierde leg de stand gelijk en een vijfde leg moest beslissing brengen. Van Peer mocht die beginnen en vanaf 68 miste hij twee matchdarts en zag Rock terugkomen tot 2-1 in sets.

Van Peer gooide zijn tweede 180 van de wedstrijd en wist in de eerste leg van de vierde set meteen een break te pakken. In zijn eigen tweede leg kwam Van Peer opnieuw op matchpoint. De derde leg werd door Van Peer aan de wetenschap gedoneerd, waarna hij de vierde leg zelf mocht beginnen. Doordat hij de tripels wel wist te vinden en Rock niet kon vanaf 48 matchdart nummer drie wel raak voor Van Peer.

Van Peer neemt het na kerst op tegen Damon Heta.

Stephen Bunting (#18) - Ryan Joyce (#35) (3-0)

Bunting schoot uit de startblokken en pakte in de eerste leg meteen een break en verzilverde die in de leg erna. Beide heren opende met 180 in de derde leg en Bunting volgde dat op nog eens twee tripels, waar Joyce afhaakte. The Bullet stond na negen pijlen op 46 en pakte in razend tempo de eerste set.

Bunting walst door

Bunting gooide zijn tweede 11-darter op rij, nadat hij de eerste twee legs in 14 darts uit was. Dat Bunting ook kon missen bleek toen hij naliet om opnieuw te breaken en Joyce in de tweede set op 1-1 in legs kwam. Door 61 uit te gooien redde Joyce de kans om de set te winnen, maar moest Bunting aan de vijfde en beslissende leg laten beginnen. Bunting kreeg alle tijd van de wereld om dubbel 8 te gooien en kwam op 2-0.

Bunting - Joyce
Bunting - JoycePDC

Na twee missers op tops van Bunting kon Joyce zijn eigen eerste leg van de derde set houden. Dat Bunting niet in slaap gesukkeld was, bleek toen hij na zijn eigen tweede leg ook de derde leg wist te winnen en op matchpoint kwam. Met drie pijlen in de hand mocht Bunting, die 107,28 gemiddeld gooide, aanleggen voor tops en het was direct raak.

Bunting speelt in de derde ronde tegen Florian Hempel.

Nathan Aspinall (#6) - Ricky Evans (#53) (0-3)

De eerste break van de wedstrijd kwam in de derde leg van de eerste set. Evans pakte een 2-1 voorsprong en wist een leg later de eerste set van Aspinall af te snoepen.

Aspinall - Evans
Aspinall - EvansPDC

Rapid Ricky ging onvermoeid door en wist zijn eigen eerste leg van de tweede set in 11 darts uit te gooien. Evans pakte de kansen die Aspinall hem bood en kwam middels een break op 2-0. Door 104 te finishen ging ook de derde leg en daarmee de tweede set naar Evans.

Evans won zijn zevende leg op rij door Aspinall met een 87-finish in 11 darts te breaken. Daarna hield hij ook simpel zijn eigen leg en kwam op matchpoint. Aspinall vocht zich in zijn eigen derde leg terug in de set, maar moest Evans breaken om in het toernooi te blijven. Vanaf 160 miste Evans een wedstrijdpijl, maar mocht na een misser van The Asp met een hand vol pijlen terugkomen. Matchdart nummer drie was raak en de nummer zes van de wereld werd uitgeschakeld.

Evans speelt in de derde ronde tegen Daryl Gurney.