De Grand Slam of Darts 2023: een week lang alleen maar winnaars in actie

Michael Smith won vorig jaar de Grand Slam of Darts en werd een kleine twee maanden later wereldkampioenProfimedia
Van 11 tot en met 19 november vindt in het Engelse Aldersley de 17e editie van de Grand Slam of Darts plaats. 32 van de allerbeste darters van het afgelopen jaar strijden om een prijzenpot van 650.000 pond (bijna 750.000 euro), waarvan 150.000 pond voor de winnaar.

Het deelnemersveld bestaat uit winnaars en finalisten van de grotere toernooien, aanvoerders van verschillende ranglijsten en wordt aangevuld met winnaars van het kwalificatietoernooi dat begin deze maand in Barnsley werd gehouden. Er doen met Michael van Gerwen, Danny Noppert, Dirk van Duijvenbode, Martijn Kleermaker, Gian van Veen en Berry van Peer zes Nederlanders mee. De grote afwezige hierbij is Raymond van Barneveld, hij wist dit jaar op de grotere toernooien niet te overtuigen en liep in Barnsley een van de laatste acht plekken mis.

Gian van Veen is aanwezig in Wolverhampton
Gian van Veen is aanwezig in WolverhamptonProfimedia

Wel aanwezig is wereldkampioen en titelhouder Michael Smith. Verder zijn majorwinnaars Chris Dobey (Masters), Andrew Gilding (UK Open), Nathan Aspinall (Matchplay), Luke Humphries (Grand Prix) en Peter Wright (EK) aanwezig in de voorstad van Wolverhampton. Van Gerwen schreef het afgelopen jaar maar liefst drie grote titels op zijn naam. Naast de Premier League en de World Series of Darts, gaat hij eind november ook zijn Players Championship Finals-titel verdedigen. Het Welshe duo dat de World Cup won is ook automatisch geplaatst, al kwamen Gerwyn Price (Premier League en Grand Prix) en Jonny Clayton (Matchplay) als verliezend finalisten op majors überhaupt in aanmerking voor plaatsing. Rob Cross (PC Finals), James Wade (EK) en Gary Anderson (World Cup) plaatsten zich als runners-up ook voor de Grand Slam.

Chris Dobey won begin dit jaar de Masters
Chris Dobey won begin dit jaar de MastersProfimedia

Via de European Tour kon men zich ook plaatsen voor de Grand Slam. Dave Chisnall won maar liefst drie events, waar eentje al voldoende was geweest. Krzysztof Ratajski en Ricardo Pietreczko zegevierden respectievelijk op toernooien in Duitsland en zijn er ook bij. Via de Players Championships die het hele jaar door werden gehouden wist Van Duijvenbode met drie eindzeges te plaatsen en mocht daarom het kwalificatietoernooi overslaan.

Ricardo 'Pikachu' Pietreczko won het German Darts Championship
Ricardo 'Pikachu' Pietreczko won het German Darts ChampionshipProfimedia

Op dat kwalificatietoernooi, gehouden op 3 november, wist Noppert zich op de valreep te plaatsen. De andere zeven plekken gingen naar Stephen Bunting, Ryan Searle, Nathan Rafferty, Damon Heta, Steve Lennon, Brendan Dolan en onze eigen Martijn Kleermaker. Via minder gebruikelijke routes zijn vanaf aanstaande zaterdag ook de winnaar (Josh Rock) en verliezend finalist (Nathan Girvan) van het jeugd-WK, de winnaar van het Aziatische kampioenschap (Haruki Muramatsu), de winnaar van de CDC Continental Cup (Stowe Buntz) en de winnares van de Matchplay bij de vrouwen (Beau Greaves) aanwezig. Van Veen en Van Peer wisten via de Development Tour- en Challenge Tour Order of Merit een plekje af te dwingen en Fallon Sherrock mocht als nummer twee van de Women’s Series Order of Merit zich opmaken voor het voorlaatste grote toernooi voor het WK in december.

Het speelschema van de Grand Slam of Darts 2023
Het speelschema van de Grand Slam of Darts 2023PDC Darts

Afgelopen maandag werd de loting verricht. De spelers en speelsters zijn onderverdeeld in acht groepen van vier, waarin alle spelers elkaar een keer ontmoeten over best-of-9 legs. De beste twee van elke groep plaatsen zich voor de laatste 16. Vanaf dat moment gaat het toernooi verder in een knock-outsysteem waarin eerst over best-of-19 legs gespeeld wordt. De finale is op zondagavond 19 november en gaat net als de kwartfinales en halve finales over best-of-31 legs.