Grand Slam of Darts: Noppert klaart klus, Greaves mist matchdart en moet naar huis

Noppert viert de overwinning
Noppert viert de overwinningProfimedia
Danny Noppert heeft de laatste groepswedstrijd gewonnen in de Grand Slam of Darts. Hij won makkelijk van Brendan Dolan en gaat naar de volgende ronde. Michael van Gerwen kwam ook in actie, hij won het Nederlands onderonsje van Martijn Kleermaker en Beau Greaves had net te veel last van de zenuwen.

De eerste drie wedstrijden gingen nergens meer om. Dave Chisnall opende tegen Stowe Buntz. Buntz had de eerste twee wedstrijden verrassend gewonnen en was al door, terwijl Chisnall nog geen partij won. Chisnall kwam zonder moeite 3-0 voor, maar kwam daarna in de problemen toen hij in leg vijf werd gebroken en het 3-2 werd. Op 4-2 kon de Engelsman met zes pijlen 60 niet uit krijgen en zag hij Buntz terugkomen tot 4-3. Uiteindelijk werd er niet meer gebroken en won Chisnall met 5-4 door tops uit te gooien. De wedstrijd erop was van een bedroevend niveau. Nathan Aspinall en Ricardo Pietreczko maakte er een potje van door allebei ruim onder de 90 te gooien. Met onder de 25 procent per speler op de uitgooi was de Duister uiteindelijk de minst slechte en won met 5-4.

Van Gerwen

Michael van Gerwen en Martijn Kleermaker deden het niet veel beter. De 34-jarige Brabander, die al zeker was van de knock-outfase, was in een Nederlands onderonsje met 5-4 te sterk. Van Gerwen verloor na een aantal missers meteen zijn eerste leg en keek even later tegen een 2-0-achterstand aan. De nummer 3 van de wereld pakte vervolgens een leg maar bleef daarna moeite hebben met het vinden van de dubbels. Kleermaker kwam op 4-2 en had nog één leg nodig voor de zege. Van Gerwen kwam echter weer langszij en maakte het in zijn eigen leg af, 5-4.

Noppert

Danny Noppert schaarde zich eveneens als groepswinnaar bij de laatste zestien. De 32-jarige Fries won tegen de Noord-Ier Brendan Dolan zijn derde wedstrijd in de poule: 5-4. Noppert draaide een 1-0-achterstand om in een 2-1-voorsprong. Hij kon de wedstrijd afmaken op 4-2 in zijn eigen leg, maar zag Dolan weer op gelijke hoogte komen (4-4). De mondiale nummer 7 won alsnog de wedstrijd door in de beslissende leg bull's eye uit te gooien, 5-4.

Andrew Gilding won in de poule makkelijk van Haruki Muramatsu met 5-1 en werd tweede in de groep.Stephen Bunting en Peter Wright speelden een rechtstreeks duel voor de knock-out fase. Bunting was veel beter en won makkelijk met 5-3. Met een dubbele break in leg 3 en 5 wist hij 4-1 voor te komen. Wright brak nog terug in de zesde leg, maar kon niet meer voorkomen dat Bunting uitgooide op 5-3 en daarmee tweede in de poule werd. Rob Cross en Fallon Sherrock moesten ook onderling uitmaken wie naar de volgende ronde ging. Sherrock brak gelijk de eerste leg, maar wist daarna niet door te drukken. Cross brak in leg 2 en 4 en werd zelf niet gebroken. Met een gemiddelde van bijna 100 was hij dan ook een maatje te groot en werd tweede achter Van Gerwen.

Greaves mist matchdart

De laatste wedstrijd ging tussen Beau Greaves en Damon Heta en ook hier stond een plek in de play-offs op het spel. In een zenuwslopende wedstrijd kreeg Greaves op 4-3 een matchdart, maar ze miste de dubbel 16. Heta won de achtste leg en in de negende leg, waarin Greaves begon, werd de druk te hoog en verloor ze uiteindelijk. Heta gooide zijn derde ton plus finish en won de wedstrijd met 5-4.