MVP Damian Lillard bezorgt Eastern Conference recordzege tijdens 73e All-Star Game

Lillard scoorde twee keer van halverwege het veld
Lillard scoorde twee keer van halverwege het veldProfimedia
Damian Lillard maakte 39 punten en leidde de Eastern Conference naar een 211-186 overwinning op de Western Conference tijdens de 73e editie van de NBA All-Star-wedstrijd.

Jaylen Brown van de Boston Celtics maakte nog eens 36 punten vanaf de bank en Tyrese Haliburton van Indiana kwam tot 32 voor het Oosten, dat het recordaantal punten in een All-Star-wedstrijd verbeterde. Het vorige record was in handen van het Westen met 196 punten in 2016.

“Toen we aan het derde kwart begonnen en we veel punten maakten, vroegen we ons af wat het record was,” zei Lillard. “We kwamen erachter en zijn ervoor gegaan.”

Lillard, die guard speelt bij Milwaukee, scoorde tweemaal vanaf de middenlijn en gooide 11 driepunters raak uit 23 pogingen. Hij ging in totaal 14-uit-26 en werd de MVP van de wedstrijd.

“Het is een eer,” zei de achtvoudig NBA All-Star. “Ik heb dit een paar keer meegemaakt en om dat te bereiken is speciaal."

Zijn teamgenoot bij de Bucks en aanvoerder van het oostelijke All-Star-team, Giannis Antetokounmpo, zag de hoofdrol van Lillard al aankomen.

“Ik wist dat hij ervoor ging,” zei Antetokounmpo, die zelf in 2021 MVP werd van de All-Star-wedstrijd. “Wanneer hij die blik in zijn ogen heeft, en zich ergens op richt, moet je hem de bal geven en uit zijn weg gaan.”

De avond werd gevuld met spectaculaire slam dunks, prachtige passes en geweldige schoten van de beste spelers ter wereld. En dat in een relaxte sfeer onder ogen van een extatisch publiek in Indianapolis.

“Iedereen deed zijn best en we hebben plezier gemaakt,” zei Antetokounmpo, die tot 23 punten kwam. “De bal ging rond en we maakten veel driepunters. We hebben veel gescoord. Ik ben blij.”

Towns de topscorer

Wisselspeler Karl-Anthony Towns van Minnesota scoorde 50 punten en werd namens het Westen de topscorer van de wedstrijd. Hij maakte 31 van zijn punten in het vierde kwart, terwijl Shai Gilgeous-Alexander van Oklahoma City tot 31 punten kwam tijdens de nederlaag.

Het gecombineerde aantal punten (397) zorgde voor een verbetering van het record van 23 punten. Het Oosten maakte 83 van de 146 pogingen (56,8%) en scoorde een recordaantal driepunters, 42, zes meer dan Team LeBron in 2019, in 97 pogingen (43,3%).

Lillard scoorde van halverwege het veld met nog 6:54 op de klok in het derde kwart en het Oosten sloot het kwart af met een 16-4 run om met een 160-136 voorsprong het laatste kwart in te gaan.

Haliburton, die 19 driepunters maakte in 14 pogingen en 11-uit-15 ging, maakte een van zijn driepunters om het Oosten naar 200 punten totaal te schieten met nog 87 seconden op de klok.

Door een 13-0 run kwam het Oosten vroeg in het tweede kwart op een 70-51 voorsprong en bij rust stond het 104-89.

Het Oosten had na het eerste kwart een 53-47 voorsprong mede door 15 punten van Haliburton, allen uit driepunters, in een tijdspanne van 92 seconden, waardoor het 20-14 werd.

The King

De 39-jarige superster van de Los Angeles Lakers, LeBron James, viervoudig NBA-kampioen en MVP, werd voor de 20e keer gekozen voor het All-Star-team.

Door een blessure aan zijn linkerenkel kwam hij tot slechts acht punten in 14 minuten en bleef in de tweede helft op de bank.

De huidige MVP van de competitie, Joel Embiid van Philadelphia, en Julius Randle van New York konden niet meedoen bij het Oosten vanwege blessures. Trae Young (Atlanta) en Scott Barnes (Toronto) vervingen hen.