Knicks verslaan Heat in game 5 van play-off series en dwingen 6e wedstrijd af

Jalen Brunson in actie voor de Knicks
Jalen Brunson in actie voor de KnicksAFP
De New York Knicks wisten uitschakeling voorlopig te voorkomen, toen ze met 112-103 wonnen van de Miami Heat in de NBA Eastern Conference halve finale serie, een overwinning waarmee ze een zesde game afdwongen. Dank mag uitgaan naar Jalen Brunson, die met 38 punten de sterkhouder was bij New York. Miami, dat de serie in Madison Square Garden wilde afsluiten, verkleinde een achterstand van 19 punten in het derde kwart tot twee met nog 2:37 te gaan, maar de Knicks hielden stand en kwamen op 3-2 in de best-of-seven set.

Het lag dicht bij elkaar in het begin, maar nadat Quentin Grimes' driepunter de Knicks op 10-8 zette halverwege het eerste kwart, sloten de Heat de periode af met een 16-4 run om een voorsprong van 24-14 te pakken. De Knicks sloegen terug en namen de leiding in het tweede kwart.

Met nog minder dan een minuut voor rust blokkeerde Miami ster Jimmy Butler de lay-up van Brunson en stak razendsnel het veld over. Zijn lay-up miste, maar Bam Adebayo pakte de rebound en dunkte Miami naar 47-46. Julius Randle maakte gelijk met een vrije worp en met nog 1,3 seconden te gaan maakte hij een step-back driepunter waardoor de Knicks met een 50-47 voorsprong de rust ingingen.

Bam Adebayo met een dunk
Bam Adebayo met een dunkProfimedia

Ze hielden de druk erop in het derde kwart en verhoogden de voorsprong tot 19 met nog 5:55 te gaan in de periode. Miami slaagde er eindelijk in driepunters te scoren en bracht de voorsprong terug tot 10. Butlers pull-up basket, gevolgd door zijn vrije worp in het volgende bezit van de Heat, zorgde ervoor dat Miami met nog 2:37 te gaan met slechts twee punten achterstond.

De inhaalrace werd uiteindelijk niet voltooid. New Yorks Isaiah Hartenstein antwoordde met een dunk en met de Knicks op zes punten voor, kwam Grimes - nog hinkend na een val - met een steal van Butler, waarna de Knicks stand hielden.

Statistieken Knicks - Heat
Statistieken Knicks - HeatFlashshare

"Je moet het ze nageven, het is een moeilijk team om tegen te spelen," vertelde Brunson -- die negen rebounds en zeven assists toevoegde --, na het einde van de wedstrijd. "Maar we kwamen gewoon om te vechten. We lieten ons niet ontmoedigen door de 10 punten achterstand in het eerste kwart, we bleven vechten."

"Het thuisvoordeel beschermen," zei Adebayo over de missie van de Heat in game zes. "Op dit moment is dat het belangrijkste voor ons."

RJ Barrett scoorde 26 punten en Randle kwam een tik op zijn oog vroeg in de wedstrijd te boven met 24 punten voor de Knicks, die vrijdag in Miami zullen proberen de serie gelijk te trekken.

Butler leidde de Heat met 19 punten, zeven rebounds en negen assists. Adebayo voegde 18 punten toe en Duncan Robinson scoorde 17 vanaf de bank voor Miami, dat probeert de tweede als achtste geplaatste ploeg te worden -- na de Knicks van 1999 -- die de conference finals bereikt.

De winnaar van de serie staat tegenover de Philadelphia 76ers of de Boston Celtics voor een plaats in de NBA Finals. De 76ers leiden hun serie met 3-2.