Blammage afgewend: Heat verslaan Celtics en boeken plekje in NBA Finals met Nuggets

De Heat vieren de overwinning in de finale van de Eastern Conference
De Heat vieren de overwinning in de finale van de Eastern ConferenceProfimedia
De Miami Heat zijn in de nacht van maandag op dinsdag doorgestoten naar de NBA Finals door Boston met 103-84 te verslaan en de Celtics een historische comeback van een 3-0 achterstand in de serie te ontzeggen. Door optimaal te profiteren van een blessure van Boston ster Jayson Tatum in de openingsseconden en een slechte start van de gastheer, vermeden de Heat het eerste team in de geschiedenis van de NBA te worden dat een play-off serie verliest na een 3-0 voorsprong te hebben genomen.

Een 18-6 Heat run om het eerste kwart af te sluiten gaf Miami een 22-15 voorsprong, terwijl de Celtics hun slechtste eerste kwart van het seizoen evenaarden: ze gingen 0-uit-10 van driepuntsafstand, misten de eerste 12 schoten van buiten de cirkel en maakte slechts 6-uit-23 vanaf de vloer in de openingsperiode.

Tatum, die eindigde met 14 punten met 5-uit-13 schoten, verdraaide zijn linkerenkel na een baseline jumper in de openingsseconden van de wedstrijd. Hij bleef spelen, maar de pijn was van zijn gezicht af te lezen en de productieve scorer nam slechts één schot in de eerste 17 minuten.

Tatum houdt zijn geblesseerde enkel vast
Tatum houdt zijn geblesseerde enkel vastFlashscore

Miami breidde de voorsprong uit tot 17 punten in het tweede kwart, een marge die de Heat het hele seizoen nog niet hadden verspild om een wedstrijd te verliezen, maar Boston kwam terug tot negen punten achter in de rust.

Terwijl Tatum door zijn blessure niet zo veel kon brengen als normaal, scoorde Derrick White acht punten op rij om de Celtics op 59-51 te brengen, maar Caleb Martin raakte een baseline jumper vlak voor de buzzer van het derde kwart, waardoor hij er negen in die periode maakte, en Miami met 76-66 de vierde in ging.

Statistieken Boston Celtics - Miami Heat
Statistieken Boston Celtics - Miami HeatFlashscore

Martin gaf met een driepunter het startschot voor een 7-0 Miami run aan het begin van het vierde kwart voor een 83-66 voorsprong, de grootste voorsprong van de Heat tot dan toe. De Celtics kwamen bijna vier minuten niet tot scoren en werden nooit meer gevaarlijk. Ze eindigden met een jammerlijke 9-uit-42 van driepunters.

Martin poogt een driepunter
Martin poogt een driepunterProfimedia

Jimmy Butler had 28 punten, zeven rebounds en zes assists, terwijl Martin 26 punten en 10 rebounds toevoegde om Miami aan te sporen, dat donderdag naar Denver gaat voor de finale van het best-of-seven kampioenschap.

Nog één winnen

"We bleven bij elkaar als groep en als team," zei Butler. "We hadden het erover dat we een zware wedstrijd buitenshuis zouden krijgen en dat hebben we gedaan. Maar we zijn niet tevreden. We zijn blij. We zijn extatisch. Maar we moeten er nog één winnen."

De Heat, op zoek naar een vierde NBA-titel en de eerste sinds 2013, bereikten de NBA finals voor het laatst in 2020, toen ze verloren van de Lakers. De Nuggets, voor het eerst in de NBA Finals, voltooiden een sweep van de Los Angeles Lakers in de Western Conference finale en hebben sinds 22 mei niet meer gespeeld. De eerste wedstrijd vindt plaats in de nacht van donderdag op vrijdag, om 2.30 uur Nederlandse tijd.