Als achtste geplaatst Miami Heat bereikt conference finale

Als achtste geplaatst Miami Heat staat in conference finale
Als achtste geplaatst Miami Heat staat in conference finaleAFP
De Miami Heat staan in de finale van de NBA Eastern Conference Playoffs. Na een 96-92 overwinning op de New York Knicks, wonnen ze de serie met 4-2.

Jimmy Butler scoorde 24 punten en Bam Adebayo voegde daar 23 aan toe. Het is voor het tweede jaar op rij dat de Heat de conference finale halen en de derde keer sinds 2020. Ze zijn het eerste team sinds de Knicks in 1999, dat als nummer acht de finale gaat spelen. Eerder versloeg Heat het als eerste geplaatste Milwaukee Bucks. Makkelijk ging het niet, zowel tegen de Knicks als de Bucks.

“Ik hou er van,” zei Butler tegen ESPN. “We zijn goed als we hard moeten werken. We spelen het hele jaar al dit soort wedstrijden. We zijn er klaar voor, en we blijven tot het einde gaan,” zei Butler. De Heat sloeg een wederom geweldige prestatie van Knicks-guard Jalen Brunson (41 punten), die met 16,4 seconden op de klok wel voor een beslissende turnover zorgde. Met minder dan een minuut te gaan leidden de Heat nog met 92-86. Miami-guard Gabe Vincent raakte Brunson met zijn elleboog in het gezicht. Het leverde twee vrije worpen en de bal op voor Knicks. Brunson raakte en Josh Hart bracht het verschil met een lay-up naar twee. Onder druk van Butler en Max Strus moest Brunson de bal inleveren, beging een overtreding en zat Butler twee keer raak schieten vanaf de vrije worplijn.

De Knicks moesten winnen om game zeven af te dwingen en hadden na het eerste kwart nog de leiding: 31-24. Brunson maakte 22 punten in de eerste helft, maar de Heat hadden toen al een minimale voorsprong bij 51-50. De Knicks kwamen niet meer op voorsprong. Adebayo maakte 17 punten in de eerste helft. Zijn 11 punten in het tweede kwart hielpen de wedstrijden draaien. Hij pakte ook nog eens negen rebounds, had twee steals en een block. Door zijn dunk kwam Miami met nog ruim een minuut te spelen op een voorsprong van zes punten. Kyle Lowry eindigde met 11 punten, 9 assists en twee steals voor de Heat, die slechts zeven driepunters maakten maar 23 uit 25 gingen vanaf de vrije worplijn.

Julius Randle kwam tot 15 punten voor de Knicks, die al sinds 2000 niet meer de finale haalden. Miami neemt het in de finale op tegen de winnaar van de serie tussen Boston Celtics en Philadelphia 76ers. Zondag spelen de Celtics de allesbeslissende game zeven in eigen huis.