Donar heeft het nog niet opgegeven in de halve finales van de play-offs

John Meeks was met 25 topscorer van de wedstrijd
John Meeks was met 25 topscorer van de wedstrijdProfimedia
De tegenstander van ZZ Leiden in de finale van de strijd om het Nederlands kampioenschap is nog altijd niet bekend. Donar Groningen won de vierde wedstrijd in de halve finale van Heroes Den Bosch met 88-80 en bracht daarmee de stand in de serie op 2-2. Komende vrijdag vanaf 20.00 uur in De Maaspoort valt de beslissing.

In de vierde wedstrijd in de halve finale was Heroes Den Bosch nog altijd op volle sterkte. Voor Donar breidde de ziekenboeg zich opnieuw uit na de fysieke tegenslagen die de ploeg van trainer Andrej Stimac te verwerken had gekregen. Naast Jordy Kuiper, Karolis Babusis en Theo John was bij Donar ook Dakota Quinn afwezig wegens de naweeën van een hersenschudding.

Masker

Dat powerforward David Gabrovsek wel op het parket in Martiniplaza verscheen, getuigt nog maar weer eens van de ongelofelijke onverzettelijkheid die de Groningers dit seizoen al vaker aan de dag gelegd hebben. Getooid met een masker om een neuskwetsuur te beschermen, begon de Sloveen in de basis bij Donar.

Het eerste balbezit en de score van Den Bosch waren een opmaat naar een gelijk opgaande beginfase die eindigde in een 11-11 tussenstand. Vanaf dat moment nam de thuisclub een tussensprintje en kwamen de Groningers onder aanvoering van uitblinker John Meeks op een maximale voorsprong van elf punten bij 27-16. In de laatste minuut van het eerste kwart knabbelde Den Bosch nog een beetje af van de voorsprong: 27-20.

Lawaai

In het tweede kwart kreeg pointguard Nick Tomsick het nadrukkelijk op zijn heupen en lieten de 2.950 toeschouwers zich van hun luidste kant horen toen Donar op een maximale 39-26 voorsprong kwam. Sander Hollanders meldde zich in die fase bij John Meeks als speler in de dubbele cijfers. Aan de kant van Den Bosch was Roberts Stumbris de eerste speler met tien punten.

Mede door zijn inbreng bleven de Brabanders binnen de tien punten aan het einde van de eerste helft die zich kenmerkte door een behoorlijke foutenlast van beide kanten (11-13). Terwijl ZZ Leiden sinds zondag na de 3-0 zege op Landstede Zwolle rustig achterover kon leunen om af te wachten welke tegenstander het in de finale zou treffen, was duidelijk dat Donar nog allerminst klaar was met de serie. Om dat te onderstrepen mikte captain Kjeld Zuidema er tot besluit van Q2 maar eens even een buzzerbeater in: 51-43.

Sander Hollanders maakte 24 punten waarvan 16 in de eerste helft
Sander Hollanders maakte 24 punten waarvan 16 in de eerste helftProfimedia.cz

Marge

Het verloop van het derde kwart vertoonde veel gelijkenis met de tweede wedstrijd van de serie en met de eerste helft. Donar dat telkens weer een beetje uitliep en Den Bosch dat toch aan het elastiek bleef hangen. Kjeld Zuidema was op tweederde van de pot degene die met zijn elfde punt Donar op 64-52 bracht, waarna Meeks na een Bossche time-out 67-52 binnen liet vliegen en dat was de hoogste marge tot dat moment in de wedstrijd. Het einde van het derde kwart kwam met een 73-62 tussenstand.

In de eerste twee minuten kwam Den Bosch terug tot 73-65 en later op 75-69 in een fase dat Donar grossierde in slordige turnovers. Den Bosch leek te beseffen dat de laatste kans was aangebroken om de serie nog ‘in vier’ te beslissen en ging ook opeens driepunters raken (77-72). Een denderdunk van topscorer Meeks en een score van Hollanders later stond er op 4.12 van het einde van de reguliere speeltijd een 81-72 stand op de scoreborden.

Vijfde duel

Op dat cruciale moment vroeg Donar met een succes een challenge aan voor balbezit. Op ruim een minuut voor het einde was stand met 88-75 al onoverbrugbaar en wist dat Den Bosch komende vrijdag een do-or-die wedstrijd in eigen huis zal moeten spelen, zodat Donar dat succesvol deed tegen Den Bosch. Eindstand: 88-80.

Topscorers Donar: Meeks 25, Hollanders 24, Zuidema 11, Gabrovsek 10, Tomsick 10.

Topscorers Den Bosch: Fenner 20, Price 13, Akot 12, Stumbris 11.