AZ verzuimt koppositie te pakken, Emmen verliest weer niet in Drenthe, Utrecht wintProfimedia
In de Eredivisie stonden zaterdagavond vier duels op het programma. De Noord-Hollandse derby tussen FC Volendam en AZ Alkmaar eindigde onbeslist. De Alkmaarders konden aanvallend niet brengen wat ze vorige week wel konden en dat leverde uiteindelijk de thuisploeg een belangrijk punt op. Datzelfde gold ook voor FC Emmen, dat een 0-2 achterstand tegen Vitesse knap omboog. FC Utrecht won in een teleurstellende wedstrijd nipt van sc Heerenveen en Excelsior en RKC Waalwijk kwamen niet tot scoren.

FC Volendam – AZ Alkmaar 1-1

FC Volendam speelde vorige week nog een spectaculair duel tegen FC Groningen (3-2) met kansen over en weer, maar het kan niet iedere raak zijn in het Kras Stadion. Er was in de eerste 45 minuten bitter weinig te beleven voor de bijna 7000 toeschouwers. Gelukkig kwam daar na rust verandering in. Carel Eiting mikte een vrije trap knap op het hoofd van centrale verdediger Xavier Mbuyamba, die daarmee keeper Mathew Ryan passeerde (’62).

AZ gaf vanaf dat moment meer druk en kwam tegen tien man te staan na een harde tackle van Gaetano Oristanio op Jordy Clasie. De thuisploeg durfde niet meer vooruit te voetballen en de bezoekers kregen kansen. Na een fout achterin van Derry John Murkin kon AZ profiteren via Jens Odgaard (’83). Er volgden nog een aantal corners en mogelijkheden, maar Volendam hield stand en hield door het gelijkspel FC Emmen achter zich. AZ had voor even koploper kunnen zijn. PSV kan bij winst in de topper tegen Feyenoord naast de Alkmaarders komen.

FC Emmen – Vitesse 2-2

FC Emmen blijkt dit seizoen lastig te verslaan in Drenthe en dat heeft Vitesse ook ondervonden. Het team van trainer Philip Cocu kwam in de eerste helft op 0-2 en leek op weg naar drie punten. Met Davy Pröpper in de basis scoorde Million Manhoef alleen voor doelman Mickey van der Hart (’33) en vijf minuten later schoot Carlens Arcus raak. Emmen leek er doorheen te zitten, maar kreeg hulp uit bekende hoek. Kjell Scherpen liet een schot van Mark Diemers los en Jasin-Amin Assehnoun was scherp in de rebound.

Het lukte de Arnhemmers na rust niet het spel van de eerste 40 minuten een vervolg te geven, maar de bezoekers bleven met wat kunst- en vliegwerk wel overeind. Emmen gaf niet op en de gelijkmaker was daarom ook terecht. Ole Romeny trok een bal hard voor in de hoop dat iemand er tegenaan zou lopen. Die iemand werd Dominik Oroz, die daarmee een eigen doelpunt op zijn naam kreeg. Vlak na de gelijkmaker kreeg Vitesse een goede kans via Matúš Bero en diep in blessuretijd was ook Emmen nog zeer dreigend.

FC Utrecht – SC Heerenveen 1-0

Na de 5-5 bij AZ vorige week was het blijkbaar even gedaan met het spektakel bij FC Utrecht. De subtoppers speelden een teleurstellende wedstrijd en Heerenveen scoorde voor de 10e keer in 20 wedstrijden geen doelpunt. Dan win je niet en verlies je regelmatig, wat ook in de Galgenwaard gebeurde. Over de eerste helft viel weinig te noteren, maar na rust werd het wat leuker, behalve voor Jeffrey Bruma. Hij maakte zijn debuut voor de Friezen, maar kwam vlak na rust ongelukkig ten val, waarbij zijn hand onder de boarding gleed. Hij kon niet verder en werd vervangen door de 21-jarige Syb van Ottele.

De verdediger had de 0-1 op zijn schoen, maar schoot rakelings naast (’51). Uiteindelijk was het dan toch de thuisploeg die op voorsprong kwam. Anastasios Douvikas schoot een strafschop, na een overtreding op Othman Boussaid, zwak in door het midden en Xavier Mous kon er bijna bij. Bijna is niet helemaal en dus pakte Utrecht de voorsprong (’69). De goal was goed voor de wedstrijd, omdat Heerenveen nu moest. Ché Nunnely dacht de 1-1 te hebben gemaakt, maar toen de VAR de lijntjes had getrokken bleek het nipt buitenspel voor de oud-speler van Willem II. Utrecht bleef ook in tien minuten blessuretijd overeind en heeft nu zes punten voorsprong op Heerenveen. De achterstand op op de ploegen in de top vijf is te overzien.

Excelsior – RKC Waalwijk 0-0

In Kralingen waren de twee doelmannen de uitblinkers. Beide teams deden er alles aan naar voren te voetballen en dat leverde de nodige kansen op. Keepers en houtwerk stonden treffers in de weg en de 4400 toeschouwers, waaronder een uitverkocht uitvak, veerden regelmatig op. De grootste kans was vlak voor tijd voor RKC. Michiel Kramer kon van dichtbij inkoppen, maar Stijn van Gassel was niet te passeren. Excelsior neemt door de gesprokkelde punten van de laatste weken steeds meer afstand van de degradatiezone en de Waalwijkers staan voor nu zelfs in het linkerrijtje op plek negen.