Australië zet grote stap op weg naar de knock-outfase met nipte zege op Tunesië

Australië zet grote stap op weg naar de knock-outfase met nipte zege op TunesiëProfimedia
In de eerste wedstrijd van zaterdag 26 november heeft Australië zichzelf een uitstekende uitgangspositie gegeven voor een plek in de laatste-16 van het toernooi. De ploeg won met 1-0 van Tunesië en heeft daarmee alles nog in eigen hand met het onderlinge treffen tegen Denemarken nog voor de boeg. Tunesië is na het eerdere gelijkspel tegen Denemarken nu afhankelijk van andere resultaten.

Mitch Duke nam halverwege de eerste helft het winnende doelpunt voor zijn rekening. De aanvaller van de Japanse club Fagiano Okayama verlengde een van richting veranderde voorzet door Goodwin vanaf de linkerflank beheerst met zijn hoofd.

In de slotfase drong Tunesië aan, maar Australië hield met de nodige moeite en goed verdedigingswerk stand. De Tunesische verdediger Montassar Talbi was vlak voor tijd met een volley van afstand gevaarlijk, terwijl in de 88e minuut een inzet van Wahbi Khazri in de handen van keeper Mathew Ryan eindigde. Kort voor die twee kansen had Mathew Leckie de 2-0 voor het binnenglijden, maar hij kwam enkele centimeters tekort na een sliding.

Bijna 12,5 jaar geleden wonnen de Socceroos voor het laatst op het mondiale eindtoernooi. Op 23 juni 2010 werd Servië in Zuid-Afrika met 2-1 verslagen. Op het WK van 2014 in Brazilië verloor Australië in de poule met Nederland alle groepswedstrijden en vier jaar geleden pakte het land in Rusland alleen een punt tegen Denemarken (1-1).

De Denen zijn in Qatar opnieuw de tegenstander in de laatste groepswedstrijd. Denemarken neemt het vanmiddag om 17.00 uur eerst nog op tegen regerend kampioen Frankrijk.