NFL 'late window': Fins verliezen topper, Steelers doen knap mee, Mahomes schittert

Jalen Hurts is blij en dat mag iedereen weten
Jalen Hurts is blij en dat mag iedereen wetenAFP
De late wedstrijden van de NFL-zondag zorgden voor het nodige vermaak en genoeg verrassingen. Zo gingen de Miami Dolpins wederom onderuit in een topper, worden de Pittsburgh Steelers opeens ook gevaarlijk op aanval en dendert de trein Mahomes-Kelce onvermoeibaar door in Kansas City.

Miami Dolphins (5-2) @ Philadelphia Eagles (6-1) 17-31

Hij had er na rust een brace om zijn linkerknie voor nodig, maar het was zijn aanval dat na rust een stempel drukte op de wedstijd, een handje geholpen door een interceptie van de defensie. Quarterback Jalen Hurts en de Philadelphia Eagles wonnen daarmee met 31-17 van de Miami Dolphins. Er werd door veel fans reikhalzend uitgekeken naar deze topper, maar de Dolphins konden voor de tweede keer dit jaar het niet spannend maken tot het eind. De andere nederlaag was tegen divisiegenoot Buffalo Bills. Daarmee heeft Miami de twee echte topduels tot nu toe allebei verloren.

Philadelphia was overigens ook niet foutloos. Hurts gooide bij een 10-17 voorsprong in het derde kwart de bal in de handen van Dolphins linebacker Jerome Baker die de bal 22 yards terug rende voor een pick six. Het had de wedstrijd kunnen doen kantelen, maar de Eagles vochten zich met de nodige tush-pushes naar twee touchdowns, terwijl Fins’ quarterback Tua Tagovailoa in de eerste NFL-wedstrijd ooit tussen deze twee quarterbacks een dure pick gooide. Tijdens de vijf overwinningen tot nu toe zette de QB met zijn aanval indrukwekkende cijfers neer, maar dat wel tegen teams die gecombineerd een 8-25 record hebben: laagvliegers dus.

Tijdens Sunday Night Football hielden de Eagles de nummer één aanval in de league op 244 totale yards en Miami was in de eerste helft season-low in zowel punten (10) als yards (113). De Dolphins zijn een goed team met explosieve spelers, maar ze hebben het nodig een keer een grote wedstrijd te winnen. Miami won begin deze eeuw – in 2000 – voor het laatst een play-off-wedstrijd en dit moet het jaar worden dat er weer eens gejuicht kan worden in postseason. De Eagles speelden en verloren vorig jaar de Super Bowl en zijn met een 6-1 record opnieuw één van de grote kanshebbers om namens de NFC te mogen verschijnen in (misschien wel) de grootste sportwedstrijd op deze planeet.

Overige late wedstrijden

Pittsburgh Steelers (4-2) @ Los Angeles Rams (3-4) 24-17

De Pittsburgh Steelers blijven gewoon meedoen in de AFC (North) na een felbevochten comeback-overwinning in LA. Jaylen Warren en Najee Harris renden in het vierde kwart touchdowns binnen, de Steelers werden geholpen door de scheidsrechters met een genereuze fourth-down spot en Kenny Pickett gooide voor 230 yards. Daarmee duurde de wedstrijd voor de Los Angeles Rams een kwart te lang, al had het team van quarterback Matthew Stafford het de hele wedstrijd lastig met de uitstekende defensie van Pittsburgh, aangevoerd door de onvermoeibare T.J. Watt.

De thuisploeg zag rookie wide receiver Puka Nacua opnieuw schitteren met acht catches voor 154 yards, maar van consistent spel was geen sprake. Bovendien miste kicker Brett Maher twee field goal-pogingen. Nacua staat nu op 58 receptions in zijn eerste zeven wedstrijden. Dat is een NFL-record. Alleen Ja’Marr Chase ving meer yards (754) dan Nacua (752) in zijn eerste zeven wedstrijden. De Steelers houden door de overwinning in de divisie gelijke tred met de Cleveland Browns (4-2) en hebben de Baltimore Ravens (5-2) nog altijd in het vizier.

Los Angeles Chargers (2-4) @ Kansas City Chiefs (6-1) 17-31

Zelfs een divisiegenoot die ze goed kent was niet in staat het de Chiefs serieus lastig te maken. Patrick Mahomes en Travis Kelce waren weer eens ouderwets in vorm en dan staat er geen maat op de regerend Super Bowl-kampioen. De QB gooide voor 424 yards en vier touchdowns, de TE ving 12 passes voor 179 yards. Daarmee zijn de Chiefs hard onderweg naar een achtste divisietitel op rij. Bij rust stond het 24-17 en leek er nog van alles mogelijk, maar waar voor rust de aanval van Kansas City floreerde, was het na rust de defensie, die een boost kreeg door de terugkeer van de (de eerste zes wedstrijden) geschorste Charles Omenihu.

Green Bay Packers (2-4) @ Denver Broncos (2-5) 17-19

De kans dat deze teams hoge ogen gaan gooien dit seizoen is klein, maar dat wil niet zeggen dat het onderling niet spannend kan worden. Het gaat nog altijd stroef voor QB Russell Wilson en de Broncos, maar deze nipte zege moet toch iets doen met het team. Veel thuisfans zagen de bui alweer hangen toen star safety Kareem Jackson werd weggestuurd vanwege een illegal hit, maar de backup redde zijn team. P.J. Locke intercepte Green Bay Packers quarterback Jordan Love net na de two-minute warning, feitelijk het einde van de wedstrijd. Voor het team uit Wisconsin was het alweer de derde nederlaag op rij na een veelbelovende start. De Broncos moeten dit seizoen uitvinden wie ze zijn en welke kant ze op willen met hun franchise.

Arizona Cardinals (1-6) @ Seattle Seahawks (4-2) 10-20

De Seattle Seahawks deden wat ze moesten doen: winnen van divisiegenoot Arizona Cardinals, die het nog altijd zonder star quarterback Kyler Murray moeten doen. Hij is zo goed als hersteld van een zware blessure, en zonder hem lijkt het team kansloos in de sterke NFC West. Rookie wide receivers Jaxon Smith-Njigba en Jake Bobo vingen voor rust allebei een touchdown pass, Kenneth Walker III rende voor een season-high 105 yards en ook zonder star receiver DK Metcalf wisten de Seahawks dus te winnen. Daarmee doen ze volop mee voor een plekje in de play-offs.

De recaps van de ‘early window’ lees je hier.

Er staat nog één wedstrijd op het schema van speelronde zeven. De Monday Night Football tussen de San Francisco 49ers (5-1) en Minnesota Vikings (2-4).