NFL ‘early window’: Bills winnen topper van Miami, late drama overheerst

Stefon Diggs op weg naar één van zijn drie touchdowns tegen de Dolphins
Stefon Diggs op weg naar één van zijn drie touchdowns tegen de DolphinsAFP
De vroege wedstrijden van de NFL hebben geheel volgens traditie weer veel drama en intrige geleverd. Een absolute topper in Buffalo werd met dikke cijfers gewonnen door de Bills terwijl de Rams in Indianapolis een voorsprong van liefst 23 punten verspeelden.

Atlanta Falcons (2-2) @ Jacksonville Jaguars (2-2): 7-23

De eerste wedstrijd in Londen is een prooi geworden voor het “thuisteam” van Londen: Trevor Lawrence en de Jacksonville Jaguars gaven de Falcons nooit echt een kans om in de wedstrijd te komen en wonnen overtuigend met 7-23. De Jaguars en Falcons gingen de rust in met een 0-17 stand in het voordeel van Jacksonville, waaronder door een ‘pick-six’ van Darious Williams die direct werd opgevolgd door nóg een onderschepte pass van Desmond Ridder – pas zijn tweede en derde onderschepte passes in zijn NFL-carrière.

Na de rust wisten de Falcons de end zone te vinden, maar bleef het bij deze touchdown en werd er verder enkel nog maar gescoord door Jacksonville middels twee field goals. Geheel vriendelijk bleef het niet aan de zijlijn van Atlanta, waar Ridder’s teamgenoten hun ongenoegen duidelijk uitten richting de QB.

Miami Dolphins (3-1) @ Buffalo Bills (3-1): 20-48

Er gaat geen week voorbij zonder een monsterscore bij de Dolphins – zo ook deze week niet. De Dolphins, die vorige week nog met 20-70 wonnen van de Denver Broncos, hebben hun eerste duel van het seizoen verloren op bezoek bij de Buffalo Bills met 20-48. De Bills hadden hun defense prima op orde voor de enorm explosieve Miami offense, die een week na hun 726 offensive yards tot ‘slechts’ 393 yards kwamen. Het duel begon gelijk op met vier touchdowns over en weer, maar na de 14-14 stand waren het de Bills die de wedstrijd overnamen. Twee touchdowns van Stefon Diggs (6/7, 120 receiving yards en 3 touchdowns) en een field goal van Tyler Bass zette de ruststand op 14-31 in Orchard Park.

Na de rust deden de Dolphins vrijwel direct wat terug via Brexton Barrios, maar dat bleken de laatste punten van de dag: de conversie voor 2 punten mislukte en de Bills antwoordden datzelfde kwart nog met een field goal en nóg een touchdown voor Stefon Diggs. In het vierde kwart maakte Josh Allen (320 passing yards, 4 touchdown passes, 17 rushing yards en 1 rush touchdown) het karweitje af met een touchdown over de grond. Bij de Dolphins viel rookie De’Von Achane wederom positief op met liefst 101 rushing yards en 2 touchdowns uit slechts 8(!) pogingen.

Los Angeles Rams (2-2) @ Indianapolis Colts (2-2): 29-23 (na OT)

Wat een vrij comfortabele middag leek te worden voor de bezoekers uit Los Angeles, werd een enorm potje billenknijpen richting het eind. De Rams schoten uit de startblokken met twee touchdowns voor RB Kyren Williams en verlengden de voorsprong in het tweede kwart met twee field goals van Brett Maher. Anthony Richardson en de Colts kregen niks op gang en keken in de rust al tegen een 20-0 achterstand aan.

Na de rust verlengde Brett Maher de voorsprong van de Rams nog eens met 3 punten, wat de Rams hun grootste voorsprong van 23 punten opleverde. Hierna begon de Colts-machine echter te lopen: een touchdown van TE Mo Alie-Cox, een rushing touchdown van Anthony Richardson en een late touchdown van Drew Ogletree, gevolgd door een conversie voor 2 punten, zette de knotsgekke wedstrijd op zijn kop en bracht de achterstand van de Colts terug van 23 naar 0. Met een kleine twee minuten te gaan wist geen van beider team meer punten te noteren, wat één ding betekende: overtime.

De Rams wonnen de toss en dit bracht de Matthew Stafford die veel NFL-fans nog zullen kennen naar boven. De veteraan leidde de Rams naar voren en concludeerde zijn wedstrijdwinnende drive met een 22-yard pass naar rookie Puka Nacua, die de wedstrijd won voor de Rams met een touchdown en wederom een record neerzette door de meeste vangballen te noteren voor een rookie in zijn eerste vier duels (39).

Denver Broncos (1-3) @ Chicago Bears (0-4): 31-28

Een wedstrijd die Justin Fields’ reputatie bijna wist te redden eindigt wederom in een hartverscheurende nederlaag voor Bears-fans. Een achterstand in het eerste kwart werd in het tweede kwart compleet omgedraaid door Justin Fields’ drie touchdown passes. Nóg een touchdown pass zo’n 10 minuten na het begin van de tweede helft zette Chicago op een 7-28 voorsprong, wat met de aanvalslust van de Bears een veilige voorsprong leek.

Niets was echter minder waar, want met 14 seconden op de klok in het derde vond Russell Wilson receiver Brandon Johnson in de end zone om de stand op 14-28 te zetten. Niet veel later was het Courtland Sutton met een Denver-touchdown, welke het thuispubliek toch weer in spanning liet. Hun ergste nachtmerrie werd niet veel later werkelijkheid toen een fumble van Justin Fields werd opgepikt door Jonathan Cooper van de Broncos en de bal terugrende voor een touchdown: 28-28. Een 51-yard field goal van Will Lutz en een onderschepte pass van Justin Fields (335 passing yards, 28/35, 4 passing touchdowns en een interceptie) bezegelde het vervloekte lot van Chicago, dat van 7-28 voor naar 31-28 achter ging en zodoende zegeloos blijft in 2023.

Pittsburgh Steelers (2-2) @ Houston Texans (2-2): 6-30

C.J. Stroud liet zich zondag wederom van zijn beste kant zien met opnieuw een wedstrijd met minstens 300 passing yards. Stroud, die de NFL’s “Rookie van de Maand”-prijs won voor de maand september, was goed voor 306 passing yards en 2 touchdowns in een 6-30 overrompeling van de Pittsburgh Steelers, waar Kenny Pickett (114 passing yards, 15/23, 1 interceptie) laat in de wedstrijd uitviel met een blessure. Een totale off-day voor de Steelers zorgde ervoor dat niemand een indruk maakte en Mike Tomlin en de zijnen zich goed achter de oren zullen krabben.

Houston kwam sterk uit de kleedkamer en zette de eerste 10 punten in het eerste kwart al op het scorebord na een touchdown voor Nico Collins en een 36-yard field goal van Ka’imi Fairbairn. Fairbairn voegde hier nog twee field goals aan toe in het tweede kwart, wat de ruststand op 0-16 zette. Na rust deed Pittsburgh nog even wat terug met twee field goals, maar de Texans maakten het klusje koelbloedig af met touchdowns voor TE Dalton Schultz (na een pass van RB Devin Singletary) en nog een touchdown voor Nico Collins, die zijn dag afsloot met 168 receiving yards uit 7 vangballen en 2 touchdowns.

Washington Commanders (2-2) @ Philadelphia Eagles (4-0): 31-34 (na OT)

De Commanders en Eagles hebben een ware show neergezet in Philadelphia met een thriller die 75 punten, een extreem late touchdown en overtime zag. Washington kwam het sterkst uit de kleedkamer met een vroege touchdown via Curtis Samuel, maar zag de voorsprong snel uitgewist worden na een Eagles-touchdown via D’Andre Swift. Het tweede kwart was echter weer van Washington: Terry McLaurin pikte een fumble van RB Brian Robinson Jr. in de end zone en scoorde zodoende een touchdown, waarna kicker Joey Slye de voorsprong uitbreidde naar 7-17 met een 27-yard field goal. Philadelphia was echter nog niet klaar en kwam via kicker Jake Elliott op slag van rust nog op 10-17 en binnen een touchdown afstand.

Na rust begon de Eagles’ show in Lincoln Financial Field. Twee field goals van Jake Elliott en een touchdown van A.J. Brown, met een conversie voor 2 punten via Kenneth Gainwell, zetten de Eagles weer op voorsprong (17-21) met nog een klein kwartier te gaan in de wedstrijd. Washington was echter nog niet klaar en zette via Brian Robinson Jr. wederom een touchdown op het bord: 24-24. Met een minuut en 43 seconden te gaan was het wéér A.J. Brown met een touchdown en leek de wedstrijd bijna gedaan, maar met nul seconden op de klok vond Sam Howell een wilde Jahan Dotson in de Eagles’ end zone en werd de stand wéér gelijkgetrokken. Na een thriller in Indianapolis moest er ook in Philadelphia extra tijd aan te pas komen.

De eerste kans in overtime was voor Washington, maar drie plays en slechts 5 gewonnen yards later werd de bal weer de Eagles’ kant opgestuurd. Negen plays hadden de Eagles nodig om Jake Elliott op gepaste afstand van de palen te krijgen, en met 54 yards op de teller was het de betrouwbare Eagles kicker die het hem deed. De Eagles blijven ongeslagen na een extreem spannende wedstrijd tegen de divisierivalen van Washington, die nu op 2-2 staan en volgende week de Bears ontvangen op FedEx Field.

Baltimore Ravens (3-1) @ Cleveland Browns (2-2): 28-3

Met Deshaun Watson niet beschikbaar wegens een blessure hebben de Browns een zware nederlaag geleden tegen de divisiegenoten uit Baltimore. Rookie Dorian Thompson-Robinson (121 passing yards, 19/36, 3 intercepties, 1 fumble) kreeg nooit grip op de wedstrijd en had het zwaar tegen een Baltimore defense die 4 sacks, 8 QB hits en 10 tackles voor yardverlies noteerden.

Lamar Jackson bracht de Ravens op gang met een 10-yard touchdown rush na een kleine 9 minuten, waarna Browns kicker Dustin Hopkins de drie enige punten van Cleveland op het bord zette in het eerste kwart. Twee touchdowns in het tweede kwart, één voor zowel Lamar Jackson als Mark Andrews, zette Baltimore op een 21-3 voorsprong vóór de rust. Een tweede touchdown van Mark Andrews in het vierde kwart maakte het af in een halfleeg Cleveland Browns Stadium.

Cincinnati Bengals (1-3) @ Tennessee Titans (2-2): 3-27

Van de ene blowout naar de andere: Cincinnati is de malaise absoluut niet te boven na de zege op de Rams van afgelopen maandag en gingen met 3-27 hard onderuit in Nashville. Joe Burrow was wederom een schim van zichzelf en leverde slechts 165 passing yards uit 20/30 passing en een verloren fumble. Niet één, maar twee spelers hadden meer touchdown passes dan Joe Burrow: Titans QB Ryan Tannehill… en Derrick Henry, die nu voor het derde seizoen op rij een touchdown pass heeft gegooid.

De Bengals begonnen met een voorsprong toen Evan McPherson een 21-yard field goal tussen de palen wist te trappen, maar de pret voor de bezoekers hield hier op. Nick Folk zette de Titans in het eerste kwart nog op gelijke hoogte, alvorens Tennessee los ging met drie touchdowns in het tweede kwart. Nick Westbrook-Ikhine, Derrick Henry en Josh Whyle (na een pass van Henry) zetten de Titans op een 3-24 voorsprong in de rust. Nick Folk voegde er nog een field goal aan toe in het vierde kwart, tegen welke tijd de Bengals slechts 139 yards in offense hadden gepakt ná de 72-yard drive die Evan McPherson tijd field goal opleverde. Het is hoog tijd dat de Bengals teruggaan naar de tekentafel.

Minnesota Vikings (1-3) @ Carolina Panthers (0-4): 21-13

Het duurde even, maar de eerste zege van de Vikings is dan eindelijk hier. Op bezoek bij de Panthers, die eveneens 0-3 gingen voorafgaand aan dit duel, wisten de Vikings zich terug te vechten van een 0-10 achterstand in het tweede kwart, die was veroorzaakt door een 99-yard pick-six van Panthers CB Sam Franklin Jr. en een 26-yard field goal van Eddy Piñeiro. Justin Jefferson zette de eerste punten van Minnesota op het bord met een touchdown in het tweede kwart, maar de Vikings’ achterstand werd weer vergroot toen Eddy Piñeiro zijn tweede field goal van de middag noteerde en de Panthers op 7-13 zette op slag van rust.

Na de rust was het echter de beurt aan de Vikings: DT D.J. Wonnum pikte een fumble van Bryce Young op en zette deze om in een touchdown voor de Vikings, waarna Justin Jefferson zijn tweede van de avond scoorde en de eindstand bepaalde op 21-13.

Tampa Bay Buccaneers (3-1) @ New Orleans Saints (2-2): 26-9

Derek Carr maakte geen goede indruk in zijn eerste wedstrijd sinds de schouderblessure die hij vorige vorige week opliep bij de Packers. 23 passes voor slechts 127 yards was een tekenende statistiek voor de Saints, die in totaal slechts 197 yards in offense konden noteren. Blake Grupe was met drie field goals de enige scorende Saint deze zondag, ondanks de terugkeer van Alvin Kamara (51 rushing yards uit 11 pogingen).

De Saints begonnen met een rake field goal, maar kregen geen grip op de Buccaneers, die in het tweede kwart los gingen met twee touchdowns en in het vierde kwart nog 12 punten eraan toevoegden via twee field goals van Chase McLaughlin en een touchdown voor Deven Thompkins.