Lions verslaan Super Bowl-kampioen Chiefs met 21-20 in seizoensopener NFL

De Lions vieren de overwinning
De Lions vieren de overwinningAFP
De Detroit Lions, die eindelijk weer eens een competitief team hebben na decennia van malaise in de play-offs, hebben vrijdagochtend (NL-tijd) in Kansas City Super Bowl-kampioen Chiefs met 21-20 verslagen om het seizoen 2023 te openen. Detroit quarterback Jared Goff gooide 253 yards met een touchdown, rookie defensive back Brian Branch retourneerde een interception 50 yards voor een touchdown en Detroit's verdediging kwam met een laat block om Chiefs quarterback Patrick Mahomes's perfecte record in seizoensopeners te beëindigen. David Montgomery had 21 carries voor 74 yards voor Detroit, inclusief de beslissende touchdown halverwege het vierde kwart.
Kansas City Chiefs 20-21 Detroit Lions
Kansas City Chiefs 20-21 Detroit LionsFlashscore

Mahomes, die 5-0 ging in openers, gooide 226 yards met twee touchdowns. Hij was ook de belangrijkste rusher van de Chiefs zes carries voor 45 yards. De Chiefs misten duidelijk tight end Travis Kelce, die was uitgevallen met een knieblessure. Het lukte Kadarius Toney niet de leegte op te vullen. Eén van zijn gemiste vangballen stuiterde in de handen van Branch, die de bal terugbracht voor een TD in zijn NFL-debuut.

Goff vond de gevaarlijke Amon-Ra St. Brown voor een negen-yard touchdown in het eerste kwart. De Chiefs antwoordden met Mahomes' korte scoringspass naar rookie Rashee Rice en namen minder dan een minuut voor rust een 14-7 voorsprong via Mahomes' pass naar Blake Bell. De pick-six van Branch maakte de stand weer gelijk. Nadat twee field goals van Harrison Butker de Chiefs op een 20-14 voorsprong hadden gezet, sloot Montgomery een 75-yard drive van de Lions af met een touchdown over de grond.

Kansas City kreeg een laatste kans toen de Lions de bal verloren op midfield met nog 2:30 te spelen. Maar Toney liet een pass van Mahomes vallen, gevolgd door twee penalty's, en Mahomes' laatste fourth-down poging was niet toereikend.

Mahomes onder druk gezet geeft een pass
Mahomes onder druk gezet geeft een passAFP

Underdogverhaal in de maak?

De Lions hebben sinds 1991 geen NFL playoff-wedstrijd meer gewonnen en speelden voor het laatst om een NFL-titel in 1957. Na een 8-2 run tijdens hun laatste 10 wedstrijden vorig seizoen denken velen dat dit het jaar wordt waarin Goff en zijn team een ommekeer teweeg kunnen brengen. Hij liep echter niet op de zaken vooruit toen hem door NBC werd gevraagd wat de overwinning betekende voor de lang worstelende Lions: "Het betekent dat we 1-0 staan."

Jared Goff viert de overwinning
Jared Goff viert de overwinningAFP

"Het was een lange, harde wedstrijd", vervolgde hij, "We speelden waarschijnlijk niet op ons best, maar we zijn hier echt voor gemaakt - het spelen van een vierde kwart als deze. Onze verdediging kwam vandaag goed voor de dag en hield ons in de wedstrijd."

De eerste week gaat zondag verder met een aantal belangrijke wedstrijden, waaronder de Baltimore Ravens, die de Houston Texans ontvangen, en de Philadelphia Eagles, die in februari in de Super Bowl van Kansas City verloren, tegen de New England Patriots. Op maandag spelen de New York Jets tegen de Buffalo Bills, waar viervoudig Most Valuable Player Aaron Rodgers zijn debuut maakt voor een Jets-team dat voor het eerst sinds 2010 de play-offs wil bereiken.