Chaos op de tribunes en bij Braziliaans elftal na derde nederlaag op rij

Argentinië viert de overwinning in het Maracana
Argentinië viert de overwinning in het MaracanaAFP
In de nacht van dinsdag op woensdag heeft wereldkampioenen Argentinië de eerste thuisnederlaag ooit toegebracht aan Brazilië in de WK-kwalificatie na een verhitte wedstrijd die een half uur te laat begon door vechtpartijen op de tribunes. Achtvoudig Gouden Bal-winnaar Lionel Messi schitterde niet, maar het was Nicolas Otamendi die de Albiceleste de 0-1 overwinning bezorgde met een harde kopbal uit een hoekschop in de 63e minuut.

De overwinning in de thuishaven van het Braziliaanse voetbal in Rio de Janeiro zorgde ervoor dat Argentinië bovenaan bleef staan in de Zuid-Amerikaanse kwalificaties voor het WK van 2026 en betekende een verademing, nadat ze donderdag met 2-0 verloren van Uruguay, hun eerste nederlaag sinds het winnen van de wereldtitel in Qatar.

Brazilië liep ondertussen tegen een derde nederlaag op rij op, nadat het vorige maand met 2-0 verloor van Uruguay en vijf dagen geleden in Colombia. De mannen van coach Fernando Diniz zijn gezakt naar de zesde plaats in de groep, de laatste die directe kwalificatie voor het WK oplevert.

Statistieken Brazilië-Argentinië
Statistieken Brazilië-ArgentiniëFlashshare

"Er stond veel op het spel, wij hadden net verloren en zij hadden net een aantal ongunstige resultaten geboekt. (...) Deze groep blijft historische dingen doen. Het is niet onze grootste prestatie, maar het is prachtig," aldus Messi, die in 2021 in de finale van de Copa America in het Maracana ook al met 1-0 zegevierde tegen de Seleçao.

De "Superclasico" ging bijna niet door, omdat de Argentijnse spelers voor de aftrap het veld tijdelijk verlieten om terug te keren naar de kleedkamers na vechtpartijen tussen fans uit de twee landen, die werden neergeslagen door hardhandige interventie van de ordehandhavers.

De dag ervoor had de Braziliaanse vereniging van supportersgroepen (Anatorg) gewaarschuwd voor de risico's die de afwezigheid van een gereserveerd gebied voor Argentijnse fans in het Maracana met zich meebracht. De meeste van hen waren geconcentreerd achter een van de doelen, in het midden van het Braziliaanse publiek.

Braziliaanse druk

Het eerste fluitsignaal werd eindelijk gegeven toen de tribunes tot rust kwamen, maar de spanning was voelbaar op het veld. Het begin van de wedstrijd was bijzonder chaotisch, met tien Braziliaanse overtredingen en drie Argentijnse overtredingen in de eerste 20 minuten. Voor het doelpunt van Otamendi, uit een corner van Giovani Lo Celso, zag Brazilië er gevaarlijker uit, terwijl de wereldkampioenen voornamelijk achterover leunden.

Messi, die duidelijk niet in vorm was, had weinig invloed op de wedstrijd en werd 15 minuten voor het einde gewisseld. "Ze zetten ons onder grote druk, waardoor we niet konden genieten van lange periodes van balbezit. Dit soort wedstrijden wordt beslist door details," vatte de legendarische nummer 10 samen.

Basisopstellingen en spelersbeoordelingen Brazilië-Argentinië
Basisopstellingen en spelersbeoordelingen Brazilië-ArgentiniëFlashshare

Brazilië kreeg kort voor rust twee kansen, uit een vrije trap van Raphinha en een schot van Gabriel Martinelli dat van de lijn werd gehaald door Cristian Romero. De Argentijnse doelman Emiliano Martinez was beslissend in de tweede helft op inzetten van Raphinha en Martinelli.

Brazilië eindigde de wedstrijd met 10 man, omdat Joelinton niet lang nadat hij was ingevallen in de 72e minuut een rode kaart kreeg voor het uitdelen van een beuk aan Rodrigo de Paul. Op de tribunes van het Maracana schreeuwden de ontredderde Braziliaanse fans "Olé!" elke keer als Argentinië de bal raakte.

De Argentijnen blijven twee punten voor op Uruguay, dat uitliep tegen Bolivia (3-0), met een brace van Liverpool-middenvelder Darwin Nunez.