Een centimeter scheidt Oranje van gelijkspel: Duitsland steelt oefenzege

Virgil van Dijk bekijkt het doelpunt van Füllkrug nog maar eens
Virgil van Dijk bekijkt het doelpunt van Füllkrug nog maar eensANP
Nederland is in het Deutsche Bank Park met 2-1 onderuitgegaan tegen Duitsland. Een vrij tandeloos Oranje kwam razendsnel op voorsprong, maar kon de voorsprong niet volhouden en moest uiteindelijk buigen na een doelpunt waarbij de schoolliniaal van pas kwam.

Koeman begon met een sterk gewijzigd elftal aan de oefeninterland. Bart Verbruggen, Denzel Dumfries, Jerdy Schouten, Joey Veerman, Donyell Malen, Daley Blind en Matthijs de Ligt kregen allemaal, in tegenstelling tot afgelopen vrijdag tegen Schotland, een basisplaats toegewezen en mochten zich bewijzen in Koeman’s vertrouwde systeem met vijf verdedigers.

De wedstrijd in Frankfurt begon stormachtig en zag Oranje al gauw op voorsprong komen nadat Memphis van een foutieve bal profiteerde en Joey Veerman vond, die hem in de vierde minuut al knap langs Marc-André Ter Stegen schoot. Het was Veerman's eerste goal voor Oranje in zijn achtste interland.

De voorsprong van Oranje was echter niet van lange duur nadat Stuttgart-back Max Mittelstädt in de 11e minuut de bal in de kruising joeg na een voorbereid Duits kunststukje uit een corner. De aanvalsdreef bepaalde het spelbeeld in de eerste helft, die veel kansen zag en vooral de Duitsers gevaarlijk zag worden. De ruststand bleef echter steken op 1-1 nadat Nederland er niet in slaagde nog enige grote kansen te creëren.

Centimeter te veel voor Oranje

De tweede helft begon Oranje meer de bal aan de voet te houden en kroop de ploeg van Ronald Koeman zo nu en dan richting het Duitse doel. De grootste kans na rust kwam van de voet van de uitblinker van het oefenduel tegen Schotland, Tijjani Reijnders, maar de Milan-middenvelder kreeg te maken met een polletje en zag zijn kans uit een rappe Nederlandse uitbraak hoog het doel over gaan.

Maar Oranje kon de druk niet volhouden en zag de Duitsers aanzetten voor een slotoffensief. Dit uitte zich in een goed aantal kansen voor onder meer Jamal Musiala en Thomas Müller, maar leverde Duitsland uiteindelijk de zege met een controversieel doelpunt. Een corner van Toni Kroos werd ingekopt door Dortmund-spits Niclas Füllkrug, die de bal hooguit een centimeter de doellijn zag passeren en na een kleine vertraging de scheidsrechter het doelpunt erkennen.

Het duel tegen Duitsland was het laatste oefenduel vóór de oefenduels in juni tegen Canada en IJsland, die ter voorbereiding op het EK in Duitsland dienen.