FC Groningen keert na één seizoen terug in de Eredivisie na dominante zege op Roda

FC Groningen viert de bevrijdende 2-0 van Jorg Schreuders
FC Groningen viert de bevrijdende 2-0 van Jorg SchreudersProfimedia
FC Groningen is gepromoveerd naar de Eredivisie. De seizoensfinale in de Euroborg eindigde in een dominante 2-0 zege van de Groningers op een teleurstellend Roda. Johan Hove en Jorg Schreuders, twee kinderen van de club, ontpopten zich tot lokale helden na hun bevrijdende goals tegen Roda.

FC Groningen - Roda JC: 2-0

Bij Groningen is er op één plek een wijiging doorgebracht: Luciano Valente keert ten koste van Rui Mendes terug in de basis na door een blessure Telstar-uit te hebben gemist. Bij Roda is Orhan Dzepar naar de bank verwezen, voor hem keert Brian Koglin terug in het centrum van de verdediging.

FC Groningen laat zich het meeste zien in de openingsfase: met twee kansen, waaronder één voor Thom van Bergen die een teen tekortkwam om de bal het doel in te glijden, meldt de Trots van het Noorden zich nadrukkelijk voor het Limburgse doel. Een fanatieke Euroborg zingt de 22 mannen op het veld toe - deze avond heeft alle ingrediënten voor een Nederlandse klassieker.

De kansen stapelen zich na een ruime 20 minuten op voor de thuisploeg. Een inzet van Valente op een nagenoeg leeg doel werd voor de lijn geblokt en Romano Postema raakt de paal na een inzet uit de draai. Als er iemand aanspraak maakt op een doelpunt, is het na het eerste kwart FC Groningen.

Groningen zet Roda op schaakmat

Na een kleine 40 minuten spelen kwam het doelpunt waar Groningen zo hard voor werkte en naar smachtte: een voorzet van Van Bergen werd bij de eerste paal kundig in een duikvlucht binnengekopt door Johan Hove, die zijn ploeg virtueel naar de Eredivisie kopte.

Zonder in de eerste helft ook maar een enkele doelpoging te hebben ondernomen trapte Roda JC de tweede helft af in de Euroborg, in de kennis dat Telstar in de rust 0-2 voor stond bij Willem II en de titel zodoende voor het grijpen lag. Lang kon het echter niet hopen op een vlotte comeback: Jorg Schreuders stond aan het eind van een Groningen-aanval die via Postema een leeg doel opleverde. Het kind van de club kon ongehinderd inschieten en zette zijn ploeg zodoende op een roze wolk.

Kansloze koempels

Het duurde 55 minuten voordat Roda een doelpoging noteerde, maar een attente Hidde Jurjus zette de kans om in een simpele vangbal. Toen minuten later kreeg Groningen een grote kans op de schier beslissende 3-0, maar Thom van Bergen kon de kans na een vlotte combinatie met Valente niet afmaken.

Ook met nog een kwartier op de klok leek er geen strijd in de ploeg van Roda te zitten. De ploeg stond nog op slechts drie doelpogingen en leek geen enkele gevaarlijke aanval op te kunnen zetten. Een halve kans na 83 munuten spelen resulteerde niet eens in een poging op doel nadat Vaclav Sejk de bal niet onder controle kreeg. Een sprankelende hoop van de Kerkaders leek als een nachtkaarts uit te gaan. Een kans vlak vóór de ingang van blessuretijd was ook niet aan Roda besteed.

De Euroborg, waar de supporters al geduldig aan de rand van het veld stonen, hield zijn adem in tijdens het slotoffensief van Roda, maar kon na de 95e minuut exploderen uit extase nadat de lokale FC promotie na één seizoen Keuken Kampioen Divisie-voetbal had veiliggesteld. Een 'pitch invasion' gold als de ultieme beloning voor een rollercoasterseizoen van de Groningers, die vanaf augustus weer uitkomen in de top van het Nederlands voetbal.