FC Groningen pakt draad op na tegentreffer; SC Cambuur blijft morsen

FC Groningen had het lastig tot en met de 1-0 van FC Den Bosch en had daarna een fors overwichtProfimedia
FC Groningen heeft maandagavond met 4-1 gewonnen in de uitwedstrijd tegen FC Den Bosch, dat in de tweede helft eerst nog de voorsprong nam. De ploeg van Dick Lukkien heeft de winst in de derde periode nog altijd volledig in eigen hand. SC Cambuur ging in Eindhoven met 3-1 onderuit en moet flink aan de bak om de play-offaspiraties nog waar te kunnen maken.

FC Groningen speelde afgelopen donderdag in de halve finale van de KNVB-beker en verloor daarin met 2-1 van Feyenoord. De focus ligt aansluitend weer op de jacht op promotie in de Keuken Kampioen Divisie. De ploeg van trainer Dick Lukkien had behoorlijk wat recht te zetten na de 3-0 nederlaag in Euroborg, eerder dit seizoen. Sindsdien is er heel veel veranderd in de ploeg van FC Groningen. Slechts vijf spelers uit de toenmalige basiself stonden in De Vliert ook aan de aftrap: Marvin Peersman, Isak Määttä, Luciano Valente, Johan Hove en Leandro Bacuna.

Tegenstoot

In de eerste helft van de wedstrijd gebeurde er bar weinig voor de beide doelen. Ook niet vreemd gezien het feit dat FC Den Bosch al zes duels op een rij niet tot scoren kwam FC Groningen in de zeven voorgaande duels in de derde periode slechts drie treffers tegen kreeg. Het enige wapenfeit was een schotje van Leandro Bacuna, dat naast het Bossche doel verdween.

In de tweede helft kropen de ploegen iets meer uit hun schulp was het aan de kant van Groningen Romano Postema die uit een snelle tegenstoot naast het Brabantse doel mikte. FC Den Bosch had driemaal op een rij 0-0 gespeeld in eigen huis en kon vanavond het KKD-record van vier achtereenvolgende 0-0-thuisduels breken. Dat staat op naam staat van Fortuna Sittard en FC Vlaardingen, die dergelijke reeksen neerzetten in de jaren ’70 van de vorige eeuw.

Ommekeer

Die reeks was niet meer mogelijk toen Den Bosch in de tiende minuut na rust op voorsprong kwam via een treffer van clubtopscorer Kacper Kostorz. Op dat moment had FC Groningen al twee wissels klaar staan in de personen van Laros Duarte en Rui Mendes, die Joey Pelupessy en Luciano Valente kwamen vervangen. Elf minuten na de openingstreffer was Rui Mendes die ultiem profiteerde van slecht uitverdedigen van de Hongaarse doelman Krisztian Hegyi, die tegen het lichaam van de invaller mikte en zag hoe de bal in het doel verdween: 1-1.

Bij die stand kwam Thijmen Blokzijl in de ploeg in plaats van Isak Määttä, waarna Melvin Peersman naar de plek van linksback verhuisde. In de 71e minuut was het clubtopscorer Romano Postema die van diezelfde Peersman een pasklare voorzet kreeg en de 1-2 binnen kon koppen. Niet heel veel later, om precies te zijn in minuut 75 was het Rui Mendes die een rebound na een schot van Postema op waarde schatte en 1-3 kon aanteken.

Ratings FC Den Bosch - FC Groningen
Ratings FC Den Bosch - FC GroningenFlashsha.re

Overwicht

De rentree van Danny Verbeek bij de thuisploeg was vervolgens een mooie opsteker voor de hekkensluiter, die overigens gisteren exact een jaar geleden nog met 13-0 verloor van PEC Zwolle. Aanvoerder Verbeek keerde terug van blessureleed dat hem elf maanden aan de kant hield.

Het topfitte FC Groningen hield het overwicht in de slotfase en kwam in de persoon van Romano Postema ook nog op 1-4. De Trots van het Noorden verstevigt met deze drie punten de zesde plek op de ranglijst en is bovendien nog steeds de voornaamste kanshebber voor de winst in de derde periode. FC Den Bosch blijft hekkensluiter met 20 punten uit 28 duels.

Stand aan kop in de derde periode per 4 maart 2024
Stand aan kop in de derde periode per 4 maart 2024Flashsha.re

Jong PSV - SC Cambuur: 3-1

De andere halve bekerfinalist uit de KKD, had veel meer moeite om de draad weer op te pakken in competitieverband. Jong PSV was op De Herdgang met maar liefst 3-1 te sterk. In de tiende minuut na rust opende Jevon Simons de score: 1-0. Twintig minuten later werd het 2-0 door Jesper Uneken. Marco Tol tekende twee minuten later alweer voor de aansluitingstreffer (2-1).

Twee minuten daar weer na was het Cambuur-verdediger Thomas Poll die een eigen doelpunt maakte en daarmee de eindstand bepaalde op 3-1. Ondanks de zege bij Jong PSV de nummer 16 van de KKD met nu 28 punten uit 28 wedstrijden. SC Cambuur zakt een plekje en is tiende met 39 uit 28.