Ajax speelt thuis gelijk tegen Aston Villa in UEFA Europa Conference League

Brian Brobbey van Ajax wordt gevloerd door Douglas Luiz van Aston Villa
Brian Brobbey van Ajax wordt gevloerd door Douglas Luiz van Aston VillaANP
Ajax heeft in een thuiswedstrijd met weinig mogelijkheden geen afstand kunnen nemen van Aston Villa. Beide ploegen hielden elkaar op een gelijkspel in het eerste duel van de achtste finales van de Conference League (0-0). In de return van volgende week in Birmingham moet duidelijk worden wie verder mag in Europa.

Ajax was met Brian Brobbey en Kenneth Taylor tweemaal dicht bij een doelpunt. Aston Villa leek wel te kunnen leven met een gelijkspel. De Engelsen brachten doelman Diant Ramaj van de thuisploeg niet serieus in gevaar.

Het had er veel van weg dat Aston Villa zo weinig mogelijk krachten wilde verspillen. De verrassende nummer 4 van de Premier League ontvangt zondag het als vijfde geklasseerde Tottenham Hotspur. Bij een zege komt een rechtstreeks ticket voor de komende editie van de Champions League wel heel dichtbij.

Kansarme eerste helft

Aston Villa liet het balbezit aan Ajax, dat de geblesseerde Steven Bergwijn en Steven Berghuis en de geschorste Josip Sutalo nog moest missen. Trainer John van 't Schip had voor dezelfde basisformatie als zondag tegen FC Utrecht gekozen. Ajax speelde ook weer met vijf verdedigers. De Turk Ahmetcan Kaplan maakte centraal achterin een betrouwbare indruk, met voor hem Jordan Henderson en Sivert Mannsverk.

Wat Ajax ook probeerde voor rust, de defensie van Aston Villa kwam nauwelijks in de problemen. Wie anders dan Brobbey vocht zich in de 34e minuut naar het doel van de bezoekers. De spits slaagde er niet in de enige kans voor rust te benutten. Hij schoot in het zijnet. Aston Villa wist Ollie Watkins, met zestien doelpunten de nummer 2 op de topscorerslijst van de Premier League, niet in stelling te brengen.

Ajax maakte na afloop van het duel in de achtste finales een ereronde
Ajax maakte na afloop van het duel in de achtste finales een ererondeANP

Tweemaal rood

Ook in de tweede helft liet Aston Villa niet zien waarom het al 11 punten afstand van Manchester United heeft genomen in de Premier League. Ajax miste creatieve spelers om de gasten uit Birmingham echt nerveus te maken. Al maakte Kenneth Taylor in de 67e minuut bijna de openingstreffer. De middenvelder schoot de bal niet langs doelman Emiliano Martínez, de held van Argentinië in de strafschoppenserie tegen het Nederlands elftal op het laatste WK in Qatar.

Van 't Schip bracht in de slotfase met Chuba Akpom een extra aanvaller. De Brit werd tijdens zijn eerste actie gevloerd door Ezri Konsa, die daarvoor zijn tweede gele kaart van de wedstrijd kreeg. Ajax speelde slechts drie minuten met een man meer. Daarna moest ook Tristan Gooijer met een tweede prent vertrekken.