Mbuyamba kopt FC Volendam langs Sparta en naar waarschijnlijk nog een jaar Eredivisie

Xavier Mbuyamba en Henk Veerman speelden een belangrijke rol in de overwinning
Xavier Mbuyamba en Henk Veerman speelden een belangrijke rol in de overwinningANP
FC Volendam heeft een grote stap gezet naar een langer verblijf in de Eredivisie. Het elftal van trainer Wim Jonk won zaterdag de thuiswedstrijd tegen nummer 6 Sparta Rotterdam in blessuretijd met 2-1. Xavier Mbuyamba maakte beide doelpunten voor Volendam. De verdediger kopte twee keer raak na een hoekschop van Carel Eiting.

Volendam steeg naar de dertiende plaats met 5 punten voorsprong op FC Emmen, dat zondag bij AZ voetbalt en voorlopig zestiende staat. De nummer 16 speelt aan het einde van het seizoen in de play-offs tegen clubs uit de eerste divisie om een plek in de Eredivisie.

Sparta begon veel beter aan de wedstrijd. Koki Saito glipte in de 5e minuut na een dieptepass binnendoor bij de verdediging en passeerde keeper Filip Stankovic (0-1). Jonk greep al na een half uur in en verving verdediger Walid Ould-Chikh voor aanvaller Henk Veerman.

Tijdelijk onderbroken

Volendam kwam in de 37e minuut langszij. Mbuyamba kopte raak na een corner van Eiting. Na de treffer belandde een beker op het veld, waardoor het duel in lijn met de aangescherpte KNVB-regels tijdelijk werd onderbroken.

Doelman Nick Olij hield Sparta na rust met een aantal reddingen op de been en Veerman miste van dichtbij. Eiting vond in blessuretijd uit een hoekschop opnieuw het hoofd van Mbuyamba, die dit seizoen nu al vijf keer heeft gescoord in de Eredivisie.