Oekraïne plaatst zich voor Euro 2024 dankzij late zege op IJsland in play-offs

Spelers en staf van Oekraïne vieren de overwinning
Spelers en staf van Oekraïne vieren de overwinningAFP
Oekraïne heeft zich ten koste van IJsland geplaatst voor het Europees kampioenschap voetbal komende zomer. Het is voor de Oekraïners de eerste deelname aan een groot toernooi sinds de inval van Rusland ruim twee jaar geleden. Chelsea-aanvaller Mykhaylo Mudryk bezorgde de ploeg een late 2-1-zege in de beslissende play-off in het Poolse Wroclaw.

Oud-AZ'er Albert Gudmundsson zette IJsland na een half uur op voorsprong met een afstandsschot. Met een goede dribbelactie en doeltreffend schot maakte Viktor Tsygankov tien minuten na rust gelijk voor Oekraïne. Met een afstandsschot zorgde Mudryk in de 84e minuut voor de beslissing van de wedstrijd. IJsland verprutste in de tweede helft meerdere grote kansen.

Oekraïne bereikte op het afgelopen EK de kwartfinales, de beste prestatie ooit van het land. Daarin werd met 4-0 verloren van Engeland. IJsland deed in 2016 voor het laatst mee aan het EK.

Oekraïne speelt op het EK tegen België, Slowakije en Roemenië.