Champions League di 19/9: Feyenoord wint van Celtic, keeper Lazio scoort in extremis

Stengs viert feest na zijn goal
Stengs viert feest na zijn goalAFP
De eerste speeldag van de Champions League zit erop. Feyenoord won met 2-0 van de negen van Celtic. PSG won met 2-0 van Dortmund en Lazio pakte een punt door een goal van de keeper in de laatste seconde van de wedstrijd.

18.45 uur

AC Milan 0 - 0 Newcastle United

Milan was heer en meester in de eerste helft tegen Newcastle, maar kon het verschil niet uitdrukken op het scorebord. Vooral spits Olivier Giroud was de man met de kansen. Op een kwartier kreeg de Fransman een opgelegde kans uit een rebound, maar stuitte op de keeper en kreeg slechts een hoekschop. Ook na een halfuur trok de spits geen doel. Na goed voorwerk van landgenoot Theo Hernandez kon Giroud de bal van dichtbij niet bekronen tot doelpunt. Met een expected goals van 1.67 en 14 schoten, waarvan 6 op goal, maakt AC Milan het zichzelf knap lastig met een 0-0 ruststand.

Ook na rust vergat AC Milan zichzelf te belonen. Met tien schoten, waarvan twee op doel werd weer niet gescoord. Heel veel grote kansen kwamen er niet, tot Rafael Leao een open kopkans kreeg. Hij kopte over, waardoor de brilstand op het bord bleef. Newcastle kreeg in de blessuretijd nog een kans via Sean Longstaff. Hij schoot van de rand van de zestien op doel, maar Marco Sportiello bracht redding. AC Milan had moeten winnen, en Giroud had moeten scoren, maar het bleef 0-0 in Milaan.

Statistieken AC Milan-Newcastle United
Statistieken AC Milan-Newcastle UnitedFlashscore

Young Boys 1 - 3 RB Leipzig

RB Leipzig schoot uit de startblokken in Zwitserland en kwam daardoor snel op een 0-1 voorsprong. Al na drie minuten was het verdediger Mohamed Simakan die het net trof. Hij kopte een corner van David Raum in bij de eerste paal. De bal werd van richting veranderd en belandde in de korte hoek achter doelman Anthony Racioppi. Xavi Simons kreeg na een kwartier kans op de 0-2, maar zijn schot vloog langs de linkerpaal. Daarna beet Young Boys van zich af en dat resulteerde uiteindelijk in de gelijkmaker. Meschack Elia schoot prachtig raak met de buitenkant van de schoen in de verre, rechterhoek. Het was een fraaie aanval die over links begon en met een snelle combinatie bij Elia voor de voeten kwam. Verder kwamen er weinig echte kansen en zochten de teams de kleedkamer op met een 1-1 tussenstand.

Leipzig wint met 1-3 bij Young Boys
Leipzig wint met 1-3 bij Young BoysProfimedia

In de tweede helft nam Leipzig het heft weer in handen en gaf dat ook niet meer weg. Drie minuten in de tweede helft kreeg Lois Openda een dot van een kans, maar stuitte op de keeper van dichtbij. In de 53e minuut dacht Leipzig een penalty te krijgen, maar na het raadplegen van de VAR kwam er geen strafschop. Na een uur spelen was het opnieuw Openda die een grote kans kreeg. Hij kreeg een vrije kopkans, maar knikte recht in de handen van de keeper. Na 74 minuten was het eindelijk raak voor Leipzig. Een geweldige schuiver van zo'n 25 meter van Xaver Schlager belandde in de rechterhoek, heel knap doelpunt.

In blessuretijd besliste Benjamin Sesko de wedstrijd. In een drie tegen één situatie kreeg hij de bal op de middenlijn en kon op de goal afgaan. Hij schoof de bal in de rechterhoek en bepaalde de eindstand op 1-3.

Statistieken Young Boys-RB Leipzig
Statistieken Young Boys-RB LeipzigFlashscore

21.00 uur

Barcelona 5 - 0 Royal Antwerp

Barcelona kwam na 11 minuten op voorsprong met de eerste kans. Joao Felix kreeg de bal op de linkerkant van de zestien, kapte naar binnen en schoot de bal mooi in de korte hoek. De volgende kans, na 19 minuten, was ook raak. Een prachtige aanval begon met een schitterende steekpass van Frenkie de Jong. Felix gaf de voorzet bij de tweede paal en Robert Lewandowski tikte binnen. Na 23 minuten spelen werd het zelfs 3-0. Raphinha gaf voor vanaf links en die bal vloog er ineens in. Dat kwam omdat Jelle Betaille de bal van richting veranderde.

Binnen tien minuten maakte Gavi er 4-0 van. Een afvallende bal kwam voor zijn voeten en werd in de kruising geschoten. In de 66e minuut werd het 5-0 door een goal van opnieuw Felix. Hij kopte een voorzet van Raphinha binnen en maakte zijn tweede van de avond. Dat was tevens de eindstand.

Felix na zijn tweede goal
Felix na zijn tweede goalAFP

Feyenoord 2 - 0 Celtic

In de eerste tien minuten had Feyenoord het lastig door de hoge druk van Celtic, maar tot kansen leidde het niet. Feyenoord kreeg de eerste kans na een kwartier Luka Ivanusec kwam door, maar werd vastgehouden. De scheidsrechter vloot niet en daardoor kon Yankuba Minteh op Joe Hart af. Maar de Engelsman verkleinde de goal goed en kreeg een zacht schotje tegen zijn been. Minteh schoot de bal na een klein halfuur tegen de handen van een Celtic-verdediger en dacht een penalty te krijgen, maar die kreeg Feyenoord niet. Celtic kreeg via Daizen Maeda een schotkans, maar die werd gepakt door Timon Wellenreuther. In de blessuretijd scoorde Calvin Stengs een vrije trap van een dikke 20 meter. Hart had redding moeten brengen, maar greep mis.

Feyenoord was beter uit de kleedkamer gekomen, maar kreeg geen grote kansen. Tot de 64e minuut toen de Rotterdammers een penalty kregen. Een ontzettend domme actie van Gustaf Lagerbielke resulteerde in een tweede gele kaart en een penalty. Igor Paixao, die werd neergehaald, ging achter de bal staan, maar miste. Hart pakte de bal in de linkerhoek. Odin Thiago Holm, die er pas tien minuten in stond kreeg direct rood na een harde tackle op Mats Wieffer. Feyenoord kwam twee minuten later op 2-0 door een goal van Lutsharel Geertruida. Tenminste dat dacht hij, maar de goal werd afgekeurd wegens buitenspel. In de 76e minuut werd de wedstrijd wel beslist door invaller Alireza Jahanbakhsh knalde een afvallende bal in de bovenhoek. Het enige smetje op de overwinning is dat Ivanusec geblesseerd het veld moest verlaten, hij werd per brancard vervoerd. Ondrej Lingr dacht de 3-0 nog te maken, maar ook zijn goal werd afgekeurd wegens buitenspel.

Statistieken Feyenoord-Celtic
Statistieken Feyenoord-CelticFlashscore

Lazio 1 - 1 Atletico Madrid

Het hoogtepunt na 20 minuten was dat Diego Simeone buiten zijn vak bleef treden en daardoor een geke prent kreeg. Vijf minuten later kreeg Lazio een vrije trap, zo'n 25 meter van de goal. Jan Oblak kon vrij makkelijk redding brengen. Luis Alberto kreeg even later de beste kans. Hij volleerde fraai, maar wel voorlangs uit een voorzet vanaf de rechterkant. De eerste kans was raak voor Atletico. Een schot van ver van Pablo Barrios werd van richtng veranderd door Daichi Kamada en belandde in het net: 0-1. Mauricio Sarri deed hetzelfde als Simeone, namelijk commentaar hebben op de leiding en kreeg dus ook geel.

Ciro Immobile kreeg aan het begin van de tweede helft een dot van een kans door een fout van Oblak. Hij kwam 1 op 1 met de keeper, maar de fout werd hersteld. Atletico kreeg in de 71e minuut de kans om de wedstrijd in het slot te gooien, maar de keeper van Lazio stopte een hard schot vanaf de penaltystip. Alberto schoot vijf minuten voor tijd nog een keer hard richting goal, maar de bal daalde te langzaam en ging net over de goal van Oblak. In de absolute slotfase werd het 1-1 door nota bene de keeper van Lazio. Ivan Provedel kopte de laatste voorzet binnen en bezorgde Lazio een punt.

Manchester City 3 - 1 Rode Ster Belgrado

Het eerste gevaar kwam na een kleine tien minuten. Phil Foden kreeg een voorzet van rechts en had een wereldgoal in zijn hoofd. Hij probeerde een omhaal, maar die mislukte. Erling Haaland kreeg de grootste kans na 25 minuten. Hij kreeg een mooie voorzet van Foden, maar kopte tegen de lat. Na een halfuur kwam Rode Ster eruit met In-Brom Hwang. Hij gaf strak voor, maar Ederson kwam er katachtig tussen om verder gevaar te voorkomen. Haaland kreeg niet veel later weer een grote kans op de rand van de zestien, maar mikte te hoog. Ook Foden kreeg een gigakans. Hij kreeg op de penaltystip een geweldige kopkans, maar Omri Glazer redde andermaal uitstekend. Met de eerste echte kans kwam Rode Ster op voorsprong. Osman Bukari werd weggestoken en maakte koelbloedig af: 0-1.

In het begin van de tweede helft maakte Julian Alvarez al snel de 1-1. Na een steekpass van Haaland omspeelde de Argentijn de keeper en schoof hij de gelijkmaker binnen. Vijf minuten later dacht Kyle Walker de 2-1 al te maken, maar zijn goal werd afgekeurd wegens buitenspel. Op het uur kreeg de Noorse spits weer een grote kans, maar in de rebound wist hij geen doel te treffen. Nog geen vijf minuten later schoot Foden een vrije trap erin. Van links werd de bal ingebracht door de aanvaller, maar die werd helemaal verkeerd getimed door Glazer: 2-1. Alvarez tikte de bal nog aan en kreeg uiteindelijk het doelpunt op zijn naam. Na 64 minuten kopte Haaland via Glazer op de paal en scoorde dus wederom niet. De wedstrijd werd definitief beslist door Rodri, die het enige doelpunt maakte in de finale van vorig seizoen. Hij schoof de bal op de rand van de zestien in de lange hoek.

Statistieken Manchester City-Rode Ster Belgrado
Statistieken Manchester City-Rode Ster BelgradoFlashscore

PSG 2 - 0 Borussia Dortmund

Na 14 minuten moest routinier Marcel Sabitzer naar de kant met een blessure, een domper voor de geelhemden. Twee minuten later kreeg BVB wel de eerste kans. Donyell Malen verschafte zichzelf een kans in de zestien door naar binnen te trekken, maar zijn schot kwam tegen de handen van de keeper. Kolo Muani kreeg in de tegenstoot de kans om een voorzet van links binnen te tikken, maar kreeg zijn voet niet goed tegen de bal. Na 18 minuten raakte Vitinha de paal. Hij schoot op de rand van de zestien op het houtwerk.

PSG kreeg al snel de voorsprong in de tweede helft door een penalty. Niklas Süle kreeg de bal op de arme en Kylian Mbappe ging erin. Tien minuten later was het Achraf Hakimi die, na een goede steekpass van Vitinho, de 2-0 maakte. Hij kapte naar binnen en schoot in de verre hoek.

Shakhtar Donestk 1 - 3 FC Porto

Porto kwam al na acht minuten op voorsprong door een goal van Galeno. Op de rand van de zestien schoot Andre Franco op doel, maar zijn schot werd nog gekeerd door de keeper. Galeno was er als de kippen bij om de 0-1 voor een leeg doel binnen te schuiven. Met een counter uit het boekje kwam Shakhtar snel terug tot 1-1. De ploeg van Patrick van Leeuwen kwam dor via rechts. De bal werd op de achterlijn hoog teruggetrokken en tegendraads ingekopt door Kevin Kelsy. Nog geen twee minuten later was het opnieuw Galeno die Porto weer op voorsprong zette. Een bal vanaf rechts werd helemaal verkeerd ingespeeld op een centrale verdediger, Galeno reageerde attent en kapte de bal af. Hij schoot in de korte hoek vervolgens raak. Na een klein halfuur kwam de 1-3 op het scorebord. Mehdi Taremi tikte binnen op een goede voorzet van Galeno.

In de tweede helft gebeurde er niks noemenswaardig. Er waren geen grote kansen en het bleef bij 1-3.