ATP & WTA Tour: nederlagen voor Van de Zandschulp en Griekspoor, Rus verrast

Tallon Griekspoor speelt in Roemenië tegen Marton Fucsovics
Tallon Griekspoor speelt in Roemenië tegen Marton FucsovicsProfimedia
In heel Europa is het gravelseizoen flink op stoom gekomen. Wij hebben 15 belangrijke wedstrijden van deze donderdag genoteerd en zullen deze vandaag gedurende de dag bijhouden in dit live-blog.

ATP-500 Barcelona Open Banc Sabadell - enkelspel, achtste finale - Barcelona, Spanje

Alex De Minaur (#11) 0–2 Arthur Fils (#36) (5-7 2-6)

Jordan Thompson (#33) 0–2 Casper Ruud (#9) (1-6 4-6)

Statistieken Thompson-Ruud
Statistieken Thompson-RuudFlashscore

Roberto Carballes Baena (#72) 0–2 Stefanos Tsitsipas (#7) (5-7 3-6)

ATP-500 Barcelona Open Banc Sabadell – dubbelspel, kwartfinale - Barcelona, Spanje

Maximo Gonzalez/Andres Molteni 2–0 Wesley Koolhof/Nikola Mektic (6-3 7-6 (1))

Statistieken Gonzales/Molteni - Koolhof/Mektic
Statistieken Gonzales/Molteni - Koolhof/MekticFlashscore

ATP-250 Tiriac Open - enkelspel, achtste finale - Boekarest, Roemenië

Marton Fucsovics (#82) 2–0 Tallon Griekspoor (#25) (7-5 6-1)

Tallon Griekspoor heeft zijn eerste wedstrijd op het ATP-toernooi van Boekarest verloren. De als tweede geplaatste Nederlander moest in de Roemeense hoofdstad zijn meerdere erkennen in de Hongaar Marton Fucsovics. Het werd 7-5 6-1 voor de nummer 82 van de wereld. Griekspoor had als geplaatste speler in de eerste ronde een bye.

De partij werd in de eerste set bij 5-5 stilgelegd vanwege regen. Na de onderbreking leverde Griekspoor direct zijn servicegame in en na het oponthoud verloor hij zes games op een rij. Bij 4-0 in de tweede set redde hij de eer, maar spannend werd het niet meer. De 27-jarige Noord-Hollander besloot het duel na ruim anderhalf uur met een forehand in het net.

Voor Griekspoor was zijn eerste deelname aan een ATP 250-toernooi van het jaar. De nummer 25 van de wereld richt zich dit jaar vooral op de grotere toernooien. Volgende week komt Griekspoor in actie op het masterstoernooi van Madrid.

Francisco Cerundolo (#21) - Federico Coria (#83) (naar vrijdag)

Francisco Cerundolo is in Boekarest als eerste gerankt, Tallon Griekspoor is de nummer twee. Door de aanhoudende slechte weersomstandigheden in Boekarest is de wedstrijd tussen Cerundolo en Coria verplaatst naar vrijdag.

ATP-250 Tiriac Open - dubbelspel, kwartfinale - Boekarest, Roemenië

Lloyd Glasspool/Jean-Julien Rojer - Fabrice Martin/Denys Molchanov (naar vrijdag)

ATP-250 BMW Open - enkelspel, achtste finale - München, Duitsland

Taylor Fritz (#15) 2–0 Alejandro Moro Canas (#240) (6-3 6-1)

Taylor Fritz uit de Verenigde Staten heeft in een uur en 13 minuten een eenvoudige straight sets zege geboekt op de Spaanse qualifier Alejandro Moro Cana, die in de ronde ervoor nog voormalig US Open-winnaar Dominic Thiem had uitgeschakeld. In beide sets brak Fritz zijn tegenstander tweemaal en met zijn eigen sterke servicegame zorgde hij ervoor de gehele wedstrijd geen breakpoint tegen te krijgen. In de kwartfinale staat hij tegenover de als zesde geplaatste Brit Jack Draper, die zijn beide wedstrijden met 2-1 won van spelers buiten de top 100.

Statistieken Fritz - Moro Canas
Statistieken Fritz - Moro CanasFlashscore

Daniel Elahi Galan (#93) 0–2 Holger Rune (#12) (4-6 2-6)

Statistieken Galan - Rune
Statistieken Galan - RuneFlashscore

Botic van de Zandschulp (#89) 0–2 Jan-Lennard Struff (#28) (6-7 (0) 4-6)

Botic van de Zandschulp is in de tweede ronde van het ATP-toernooi van München uitgeschakeld. Hij verloor met 7-6 (0) 6-4 van de Duitser Jan-Lennard Struff. Door de nederlaag valt Van de Zandschulp uit de top 100 van de wereldranglijst. Van de Zandschulp haalde vorig jaar en in 2022 nog de eindstrijd in München. Een jaar geleden liet hij in de finale matchpoints onbenut tegen de Deen Holger Rune.

Op de virtuele ranglijst van de ATP bezet Van de Zandschulp voorlopig de 112e plek. Hij begon deze week als de mondiale nummer 89. Door zijn terugval op de ranglijst loopt de Veenendaler kans het hoofdtoernooi van Wimbledon te missen. Hij is wel zeker van een plek in het hoofdschema van Roland Garros. Het deelnemersveld van het grandslamtoernooi in Parijs werd dinsdag bekendgemaakt.

WTA-500 Porsche Tennis Grand Prix - enkelspel, achtste finale - Stuttgart, Duitsland

Elena Rybakina (#4) 2–1 Veronika Kudermetova (#19) (7-6 (3) 1-6 6-4)

De Kazachse vierde beste tennisster ter wereld Elena Rybakina heeft de kwartfinale gehaald in Stuttgart door in haar eerste wedstrijd op gravel dit seizoen een 2-1 overwinning te boeken op de Russische Veronika Kudermetova in twee uur en 35 minuten tijd. Gemakkelijk ging dat niet, in de eerste set had ze een tiebreak nodig en in de tweede liep ze bijna tegen een bagel aan, maar wist dit te voorkomen door op de valreep nog een servicegame in huis te houden. In de derde set liep ze ook tegen twee breaks aan, maar door zelf drie keer te breken trok ze de overwinning naar zich toe. In de kwartfinale treft ze de winnaar van de wedstrijd tussen Jasmine Paolini en Ons Jabeur van later vandaag.

Statistieken Rybakina - Kudermetova
Statistieken Rybakina - KudermetovaFlashscore

Jasmine Paolini (#14) 2–0 Ons Jabeur (#9) (7-6 (8) 6-4)

Statistieken Paolini-Jabeur
Statistieken Paolini-JabeurFlashscore

Marketa Vondrousova (#8) 2–0 Anastasia Potapova (#36) (7-6 (5), 6-1)

Marketa Vondrousova uit Tsjechië heeft de kwartfinale in Stuttgart bereikt door haar tweederondewedstrijd te winnen van de Russische Anastasia Potapova in een uur en 18 minuten. De eerste set moest beslist worden met een tiebreak waarin negen van de totale 12 punten minibreaks waren, maar nadat de Wimbledon-kampioene deze naar zich toetrok was het verzet van haar tegenstander gebroken en won ze de tweede set met gemak. In de zesde game had ze al een matchpoint op wat de derde break zou zijn, maar Potapova wist de bagel te voorkomen. In de kwartfinale treft Vondrousova de Wit-Russische tweede beste tennisster van de wereld Aryna Sabalenka, die nog geen complete wedstrijd op gravel heeft gespeeld dit seizoen, omdat haar tegenstander Paula Badosa moest opgeven in de derde set tijdens hun spannende tweederondewedstrijd.

Statistieken Vondrousova - Potapova
Statistieken Vondrousova - PotapovaFlashscore

Iga Swiatek (#1) 2–0 Elise Mertens (#30) (6-3 6-4)

Qinwen Zheng (#7) 1–2 Marta Kostyuk (#27) (2-6 6-4 5-7)

WTA-250 Open Capfinances Rouen Métropole - enkelspel, tweede ronde - Rouen, Frankrijk

Anastasia Pavlyuchenkova (#22) 1-2 Arantxa Rus (#53) (3-6 6-1 3-6)

Arantxa Rus is succesvol doorgedrongen tot de kwartfinales in Rouen. Rus was in drie sets te sterk voor Anastasia Pavlyuchenkova: 3-6 6-1 3-6. Beide vrouwen gingen gelijkop in de partij, die 2 uur en 14 minuten duurde. Pavlyuchenkova en Rus deelden deelden veel van scorende statistieken op nagenoeg gelijke hoogte, maar waar het de Russische vooral aan schortte was nauwkeurigheid. Pavlyuchenkova eindigde met liefst 6 dubbele fouten en zat niet lekker in haar tweede service met een percentage van slechts 24% (7/29).

Rus begon de wedstrijd stormachtig en stond na 5 games in de eerste set zelfs al op 0-5. De nummer 53 van de wereld brak haar Russische opponent driemaal op rij om de wedstrijd mee te beginnen, moest daarna zelf twee breaks slikken, maar voegde een eigen vierde break aan het totaal om de eerste set met 3-6 te winnen. Rus begon de tweede set zoals ze de eerste eindigde, met gamewinst, maar moest daarna liefst 6 games op rij slikken.

Pavlyuchenkova leek echter niet van haar fouten te leren en liet Rus op 0-4 komen in de derde en beslissende set. De Russin deed haar best om terug in de wedstrijd te komen, maar moest uiteindelijk toch echt de nederlaag slikken toen ze ook in haar laatste servicegame werd gebroken door Rus. Voor Rus volgt nu een wedstrijd tegen de Poolse Magda Linette, de nummer 60 van de wereld.

Statistieken Pavlyuchenkova - Rus
Statistieken Pavlyuchenkova - RusFlashscore

WTA-250 Open Capfinances Rouen Métropole - dubbelspel, kwartfinale - Rouen, Frankrijk

Nao Hibino/Oksana Kalashnikova - Arantxa Rus/Mayar Sherif (opgave Rus en Sherif)

WTA-125 Oeiras Ladies Open - enkelspel, tweede ronde - Oeiras, Portugal

Julia Avdeeva (#208) 0-2 Suzan Lamens (#163) (5-7, 0-6)

Suzan Lamens heeft haar totale reeks van overwinningen verlengd naar 11 door in de tweede ronde van de Oeiras Ladies Open te winnen van de Russische Julia Avdeeva. In de eerste set gaf ze een 4-0 voorsprong uit handen en kreeg drie setpoints tegen op 5-4. Deze wist ze te redden en ze won de volgende negen games om de wedstrijd op toch vrij soevereine wijze te winnen. In de kwartfinale treft ze de nummer 202 van de WTA-ranglijst Aliona Falei uit Wit-Rusland.