PDC-WK dag 9 (middagsessie): Hendriks en Kleermaker naar huis; Ross Smith en Cross door

Rob Cross gaat het in de derde ronde opnemen tegen Mervyn King
Rob Cross gaat het in de derde ronde opnemen tegen Mervyn KingProfimedia
Vrijdagmiddag om 13.30 uur Nederlandse tijd begon de middagsessie van dag 9 van het PDC World Darts Championship. Er werden vier tweede ronde-partijen afgewerkt. In de eerste partij nam Jimmy Hendriks het op tegen de Noord-Ier Brendan Dolan. Daarna was het de beurt aan nog een Nederlander, Martijn Kleermaker speelde tegen de Engelsman Chris Dobey. Aansluitend was de partij tussen Ross Smith uit Engeland en Darius Labanauskas uit Litouwen. De middag werd afgesloten met een Engels onderonsje tussen Rob Cross en Scott Williams.

Rob Cross-Scott Williams 3-1

Rob Cross pakte in de eerste leg meteen een break nadat Scott Williams de enkele 20 miste om zichzelf een extra pijl op dubbel 16 te verschaffen. Door 106 uit te gooien won Cross de tweede leg ook. Williams wist – nadat hij zijn eigen leg wist te houden – Cross in de vierde leg terug te breaken. Cross miste een setdart. Williams mocht de beslissende vijfde leg beginnen en sleepte de set binnen.

Williams gooide in de tweede leg van de tweede set 111 uit om op 1-1 in legs te komen. Ook in de tweede set moest de vijfde leg beslissing brengen. Cross scoorde op dat moment met 102 gemiddeld zo'n 9 punten hoger dan zijn tegenstander en wist zijn eigen set te houden en de stand op 1-1 in sets te brengen.

Cross wist Williams ook in de eerste leg van de derde set te breaken. Cross gaf door slordig finishen Williams de kans om terug te breaken. Die kans liet hij niet liggen en bracht de stand naar 1-1 in legs. In de derde leg waren de rollen precies omgedraaid en Cross mocht zelf gaan gooien om te set te winnen. Andermaal wist Cross zijn break niet te verzilveren, met Cross op 164 gooide Williams 47 uit en pakte het initiatief in de set terug. Williams wist de tripel niet te vinden en liet Cross langszij komen. 82 ging uit voor Cross en de voormalig wereldkampioen pakte ook de derde set.

In de derde leg van de vierde set wist Williams Cross te breaken en een vijfde set kwam dichtbij. Cross dacht daar echter anders over en brak meteen terug. Ook in set vier volgde een vijfde leg, die Cross mocht beginnen. Cross liep snel weg bij Williams, die nog wel 180 gooide in zijn laatste beurt. Het mocht niet meer baten voor Williams en hij zag Cross onder druk de wedstrijd vanaf 32 uitgooien.

Ross Smith-Darius Labanauskas 3-1

De eerste vier legs gingen allemaal met de pijlen mee en Darius Labanauskas mocht de beslissende vijfde leg beginnen. Na 140 van Labanauskas, gooide Ross Smith de eerste 180 van de wedstrijd. Smith gooide in zijn volgende beurt nog eens 180 en mocht aanleggen voor een 9-darter. De eerste pijl verdween in de tripel 1, maar hij zette hem wel zeer goed weg op 24 en ging in 10 darts uit voor de eerste set.

De tweede leg van de tweede set ging in 11 darts naar Ross Smith. Hiermee brak hij de Litouwer en kwam op een 2-0 voorsprong in legs. Smith won daarna ook zijn eigen leg vrij eenvoudig en kwam op 2-0 in sets.

De machine van Smith bleef in de eerste leg van de derde set op stoom, hij brak Labanauskas meteen. Labanauskas wist via 86 de Engelsman terug te breaken. Smith liet een breakkans liggen in de derde leg en hield zijn tegenstander in de wedstrijd. Smith hield z'n eigen leg en had nog één break nodig voor de wedstrijd. Smith opende met zijn achtste maximumscore van de wedstrijd, gevolgd door 140. Labanauskas bleef in het spoor van Smith, die een matchdart kreeg vanaf 149. Labanauskas hield zijn eigen leg en kwam terug naar 2-1 in sets.

De eerste drie legs van de vierde set gingen allemaal met de pijlen mee. Smith kwam zodoende op matchpoint. Labanauskas moest zijn eigen leg houden om in de wedstrijd te blijven. Dat lukte; met Smith op 180 gooide Labanauskas 136 uit. Smith won zijn eigen leg wel en plaatste zich door een 3-1 overwinning voor de derde ronde.

Chris Dobey-Martijn Kleermaker 3-0

Chris Dobey gaf zijn eerste leg niet weg en gooide 100 uit voor een 1-0 voorsprong. Martijn Kleermaker kreeg in leg drie de eerste kans om te breaken, maar ook de derde leg ging met de darts mee. Ook de vierde leg ging met de darts mee door een 90-finish van Kleermaker. Dobey mocht de vijfde en beslissende leg beginnen. Dobey benutte zijn voordeel van het beginnen van de leg en kwam op 1-0 in sets.

Dobey wist in de eerste leg van de tweede set 114 uit te gooien voor een break. Kleermaker brak meteen terug met een 81-finish en zette de stand in legs op 1-1. Ook de derde leg leverde een break op. Na een 180-score van Dobey miste Kleermaker twee pijlen op de dubbel. Dobey profiteerde met een 86-finish (18, 18, bullseye). Dobey liet Kleermaker op grote afstand in de vierde leg en won de set met 3-1.

In de eerste leg van de derde set brak Kleermaker de Engelsman. The Dutch Giant wist ook zijn eigen leg te houden en leek op weg naar setwinst. Dobey hield zijn eigen leg en kwam terug tot 2-1. Kleermaker kreeg een setdart op de tops en zag na zijn misser Dobey 50 uitgooien voor een break. Dobey mocht zelf aan de vijfde leg beginnen en gooide op het juiste moment een meximumscore om bij de Nederlander weg te lopen. Met Kleermaker op 220 miste Dobey zijn eerste matchdart op tops, hij kreeg er nog drie, maar miste wederom. Kleermaker kreeg 160 niet uit en de vijfde matchdart was bingo voor de Engelsman.

Brendan Dolan-Jimmy Hendriks 3-1

Brendan Dolan pakte in de tweede leg van de eerste set al meteen een break en kwam op 2-0. Dolan miste de kans om de set met 3-0 winnen en Jimmy Hendriks brak de Noord-Ier terug. Hendriks kreeg kansen om zijn eigen leg te houden en op 2-2 te komen, maar met drie pijlen in de hand ging 24 niet uit. Dolan gooide 92 uit en won de eerste set.

Het finishen liet nog wel wat te wensen over en daar had vooral Hendriks last van, hij werd in de eerste leg van de tweede set meteen weer gebroken. Hendriks verloor ook de tweede leg en was op dat moment 1 uit 19 op de dubbels. Dolan gooide de derde leg van de tweede set uit in 14 darts en won de set.

De derde set ging naar een beslissende vijfde leg nadat alle legs met de pijlen meegingen. Dolan mocht de leg beginnen. Hendriks raakte nu wel de dubbel en wist de Noord-Ier te breaken en zowaar de set te pakken.

Set drie begon met wederom een break voor Dolan. Hendriks kon zich niet nog eens terugvechten in de wedstrijd. De derde leg eindigde met een 180 van beide heren alvorens Dolan de wedstrijd uitgooide.