NBA Round-up: Mitchell en LeVert schitteren in OT-win voor Cavs in Boston

NBA Round-up: Mitchell en LeVert schitteren in OT-win voor Cavs in BostonAFP
Er waren grote cijfers voor nodig, maar Cleveland Cavaliers (4-1) heeft de sterke seizoenstart een vervolg weten te geven in Boston. De Celtics (3-2) werden in ‘the Garden’ na overtime met 132-123 verslagen. Donovan Mitchell en Caris LeVert waren allebei goed voor meer dan 40 punten (82 gecombineerd). In 2016 was het voor het laatst dat twee Cavs dat presteerden: in Game 5 van de 2016 NBA Finals, toen LeBron James en Kyrie Irving ook per persoon 41 punten gooiden.

Met name in de verlenging was LeVert niet af te stoppen. De voormalig Indiana Pacer scoorde in de laatste 2:33 liefst elf opeenvolgende punten en was daarmee de brandstof van Cleveland’s game-ending 11-2 run. Voor de Cavaliers was het de vierde zege op rij na het verliezen van de seizoensopener in Toronto op 19 oktober.

Matig derde kwart

Voor Boston was het na een 3-0 start de tweede nederlaag op rij. Bij rust stonden er een geruststellende 75 punten en een voorsprong van 15 op het scorebord. Wat volgde was een matig derde kwart waar de Celtics 9/20 waren met zes turnovers. Het bleek de inleiding voor een comeback van de bezoekers en verlies in overtime.

De Cavaliers moeten het nog altijd doen zonder All-Star Darius Garland, die moet herstellen van een oogblessure, opgelopen in de eerste reguliere wedstrijd van dit seizoen. Mitchell, meer een shooting guard, moet daarom ook voor point guard spelen. Des te knapper dat zijn scorend vermogen er niet onder lijdt. De drievoudig NBA All-Star (2020-2022) was ook verantwoordelijk voor de play van de avond met een one-handed dunk over Luke Kornet in het derde kwart. Uiteraard inclusief staring down.

De Cavaliers hosten zondag de Knicks en de Celtics spelen opnieuw thuis, tegen de Wizards.

Overige wedstrijden

New York Knicks (3-2) @ Milwaukee Bucks (4-0) 108-119

De Milwaukee Bucks blijft het enige ongeslagen team in de NBA. Dat doen ze vooral met een sterke verdediging en natuurlijk Giannis Antetokounmpo. De Griek was goed voor 30 punten, 14 rebounds en negen assists. Dat de verdediging vrijdagavond de wedstrijd won voor de thuisploeg blijkt wel uit een season-low 38.5 schotpercentage.

De thuisploeg, spelend in de klassieke ‘Light It Up’ kledij, zette na rust even flink aan met een 18-0 run waardoor de Bucks op dat moment op een voorsprong van 24 punten kwamen.

Sterke start Antetokounmpo

Milwaukee is bezig aan een serie van zes thuiswedstrijden. Houston, Brooklyn en New York hebben nu met een nederlaag Fiserv Forum verlaten. Antetokounmpo scoorde 44 punten tegen de Rockets en 43 tegen de Nets en is het seizoen dus sterk begonnen.

Isaiah Hartenstein van de Knicks maakt een blocking foul op Giannis Antetokounmpo van de BucksAFP

De Knicks liepen de hele wedstrijd achter de feiten aan en hebben alleen aan het einde van het eerste kwart heel even voorgestaan. Het team uit New York moet het nog altijd stellen zonder shooting guard Quentin Grimes (voet). Ook de Bucks kennen de nodige personele problemen. Khris Middleton (pols), Pat Connaughton (kuit) en Joe Ingles (knie) zijn nog altijd geblesseerd.

New York Knicks speelt zondag uit bij Cleveland, waartegen vorig seizoen alle drie wedstrijden verloren gingen. De Bucks hosten Atlanta op zaterdagavond, de eerste keer dat het team dit jaar back-to-back-wedstrijden speelt.

Houston Rockets (1-5) @ Portland Trail Blazers (5-1) 111-125

Portland Trail Blazers is trots lijstaanvoerder in de Western Conference. Zonder sterspeler guard Damian Lillard werd ruim gewonnen van Houston. Jusuf Nurkic was goed voor 27 punten en 15 rebounds. Schutter Anfernee Simons schoot ongeveer de helft van zijn driepuntspogingen raak (7), allemaal in de eerste helft, en kwam uit op 30 punten.

Lillard, zesvoudig All-Star, liep afgelopen woensdagavond tegen de Miami Heat een kuitblessure op en zal blij zijn met de paar dagen rust in het schema van zijn team. De wedstrijd tegen de Heat was de enige nederlaag dit seizoen (119-98).

De Rockets kunnen hun borst nat maken, want ze spelen zondag tegen de nummer twee van de Western Conference: Phoenix. De Trail Blazers hosten Memphis op woensdag. Die zijn het seizoen ook sterk begonnen (4-1) en dus kan Portland Lillard weer goed gebruiken.