FULL TIME: Portugal scoort zes keer tegen Zwitserland; hattrick van Goncalo Ramos

Goncalo Ramos was de uitblinker bij een ontketend Portugal
Goncalo Ramos was de uitblinker bij een ontketend PortugalProfimedia
Dinsdagavond om 20.00 uur Nederlandse tijd begonnen Portugal en Zwitserland aan de achtste en laatste wedstrijd van de achtste finale van het WK in Qatar. Bij een overwinning evenaren de Zwitsers hun beste resultaat op een WK, in 1934, 1938 en 1954 strandden ze in de kwartfinale. Portugal werd één keer derde, in 1966.

Bij Portugal begon Goncalo Ramos in de plaats van Cristiano Ronaldo en bracht zijn ploeg op prachtige wijze op 1-0. Na 16 minuten speelde Joao Felix de Benfica-spits in het strafschopgebied aan, die nam de bal goed mee en schoot met links hard en zuiver in de korte bovenhoek. Na een half uur kwam het eerste echte gevaar van Zwitserland via een vrije trap van Xherdan Shaqiri. De linkspoot haalde van 25 meter uit en doelman Diogo Costa moest gestrekt naar de hoek om te bal naast te tikken. Niet veel later was daar de 39-jarige verdediger Pepe om Portugal uit een hoekschop van Bruno Fernandes op 2-0 te zetten. Pepe sprong torenhoog tussen drie Zwitserse verdedigers en liet doelman Yann Sommer kansloos met een harde kopbal.

Zwitserland werd na 37 minuten spelen gevaarlijk na een voorzet vanaf de rechterkant van Edimilson Fernandes. Doelman Costa had alle moeite om de voorzet te verwerken en in de rebound kreeg Remo Freuler de kans om de bal op doel te koppen. De middenvelder van Nottingham Forest kon echter richting noch kracht meegeven aan zijn inzet en Costa redde in tweede instantie. Drie minuten voor rust kreeg Portugal via opnieuw Ramos een levensgrote kans om de wedstrijd in het slot te gooien, na een mooie steekpass van Joao Felix kwam de spits één-op-één met Sommer, maar die redde op prachtige wijze de geplaatste inzet van de Portugees.

Tweede helft

Vijf minuten na rust leek het erop dat Portugal vrijwel zeker de volgende tegenstander is van Marokko, dat eerder op de dag Spanje versloeg na penalty's. Manchester United-back Diogo Dalot sneed een voorzet aan vanaf de rechterkant en bij de eerste paal was het wederom de vervanger van Ronaldo, Goncalo Ramos die de bal kon binnen tikken. De Zwitserse bondscoach Murat Yakin, die in de rust al Fabian Schar moest wisselen, besloot bij een 3-0 achterstand in een uiterste wanhoopspoging, Denis Zakaria en ex-Benfica-aanvaller Haris Seferovic binnen de lijnen te brengen.

De Portugese storm duurde voort en bij de eerste de beste aanval na de dubbele wissel was het wederom raak. Nu was linksback Raphael Guerreiro de gevierde man. Waar Ramos de 1-0 en 3-0 zelf voor zijn rekening nam, was hij met een no-look pass bij de 4-0 de aangever. Op het moment dat de Portugezen zich al in de kwartfinale waanden, sloegen de Zwitsers dan uiteindelijk toch toe. Drie minuten na de 4-0 staat de Portugese verdediging te slapen bij een corner van Shaqiri en Manchester City-verdediger Manuel Akanji kon bij de tweede paal eenvoudig scoren.

De prille Zwitsere hoop was van korte duur. Het werd – als dat het niet al was – de avond van Goncalo Ramos. In zeeën van ruimte wist een andere uitblinker Joao Felix zijn aanvalspartner te vinden en met een stiftje over Sommer zette Ramos, met zijn derde treffer van de avond de stand op 5-1.

In de blessuretijd kwam Portugal via een fabuleus doelpunt van invaller Rafael Leao ook nog op 6-1. De aanvaller van AC Milan ontving de bal aan de linkerkant van het strafschop gebied, kapte naar zijn rechter en vond met een prachtige boogbal de verre hoek. Cristiano Ronaldo mocht ook nog een kwartier meedoen. Ondanks dat zijn ploeggenoten massaal probeerden hem in stelling te brengen voor zijn eerste goal in de knock-outfase van een WK, kwam de topscorer aller tijden van Portugal niet tot scoren.

Portugal is het achtste en laatste land dat zich plaatst voor de kwartfinale. Zij spelen zaterdag om 16.00 uur Nederlandse tijd tegen Marokko.