Oranje uitgeschakeld na strafschoppenserie ondanks geweldige comeback in blessuretijd

Na 120 minuten staat het 2-2
Na 120 minuten staat het 2-2AFP
Het Nederlands elftal heeft na strafschoppen verloren van Argentinië. De Zuid-Amerikanen kwamen met 0-2 voor door doelpunten van Nahuel Molina ('35) en Lionel Messi uit een penalty ('73). Oranje leek kansloos, maar Wout Weghorst wist met twee goals gelijk te maken. De eerste via het hoofd ('83), de tweede in de 11e minuut van de blessuretijd, na een slimme vrije trap. In de verlenging werd niet meer gescoord en dus moest de beslissing vanaf elf meter komen. In die serie bleek Nederland de mindere. Keeper Martinez werd met twee reddingen de grote held. Argentinië miste één keer.

In de openingsfase wordt gelijk duidelijk dat beide ploegen een harde ingreep niet schuwen. De Spaanse arbiter Antonio Miguel Mateu Lahoz moet een aantal keer fluiten en kan wel eens een lastige wedstrijd tegemoet gaan. Op het veld is het qua voetbal nog kalm, op de tribunes laten de Argentijnse fans zich horen. Ze zijn, zoals bekend, in forse meerderheid.

Geen grote kansen

Aanvallend is Argentinië dreigender, maar tot grote kansen leidt dat nog niet. Zo kan doelman Andries Noppert een voorzet van Rodrigo de Paul makkelijk onderscheppen (’13). Twee minuten later is Oranje voor het eerst gevaarlijk aanwezig in de zestien van de Zuid-Amerikanen, maar tot een doelpoging komt het niet.

Nederland komt beter in de wedstrijd en neemt wat meer initiatief. Het leidt tot een corner die kort genomen wordt, maar Cody Gakpo kan uiteindelijk niemand bereiken met eenzelfde kleur shirt (’21). Even later mag Bergwijn uithalen, maar zijn schot is niet in de buurt van de goal van Aston Villa-keeper Emiliano Martinez (’24).

Doelpunt Molina

Er gebeurt even niet veel totdat Gakpo de bal verspeelt bij een uitbraak en Argentinië er snel uitkomt. De tegenaanval heeft de Paul als eindstation, maar zijn schot vanaf de rand van de zestien is krachteloos en Noppert kan makkelijk oprapen (’33). Het is echter de voorbode voor de volgende kans. Lionel Messi vindt met een snijdende pass Nahuel Molina en de Nederlandse verdediging en Noppert kunnen niet snel genoeg reageren op de schuiver van de Atlético Madrid-speler: 0-1.

Nederland blijkt daarna machteloos, misschien wel het beste geïllustreerd door de gele kaart van Jurrien Timber, die na een overtreding op Denzel Dumfries wat duwt en wel heel makkelijk de prent krijgt. Ook de aanstichter, Marcus Acuna krijgt de kaart (’43) en mist een eventuele halve finale. Een minuut later krijgt Christian Gabriel Romero geel voor hands. Ruststand is 0-1.

Oranje kansloos?

Na rust is duidelijk wat de situatie is. Nederland moet en Argentinië kan loeren. Bondscoach Louis van Gaal probeert wat te bewerkstelligen met twee wissels. Steven Berghuis komt voor Bergwijn en Teun Koopmeiners komt voor Atalanta-teamgenoot Marten de Roon (’46). Ook dat heeft echter niet tot gevolg dat Martinez serieus aan de bak moet.

De ruimte ligt logischerwijs aan de andere kant. Virgil van Dijk brengt Messi uit balans en de aanvaller van Paris Saint-Germain neemt zelf de vrije trap die hij krijgt. De bal zweeft gevaarlijk richting kruising, maar ook eroverheen (’63). Er moet iets gebeuren en van Gaal schakelt naar 4-3-3 door Daley Blind te vervangen voor Luuk de Jong (’64)

Argentinië blijft kinderlijk eenvoudig overeind tegen een tandeloos Nederlands elftal. Een fatsoenlijke kans kunnen we niet noteren. Het gaat vervolgens ook nog eens helemaal mis in de zestien van Oranje. Denzel Dumfries tikt het rechterbeen van een Argentijn aan en een overtreding binnen de zestien is nog altijd een strafschop. Messi laat Noppert kansloos en de genadeklap lijkt daarmee uitgedeeld: 0-2 ('73).

Toch een treffer voor Nederland

Veel kansen krijgt Nederland niet en daarom is de 1-2 van invaller Wout Weghorst een (prettige) verrassing. Hij kopt hard binnen uit een voorzet van Berghuis ('83). Het kan nog voor Oranje en dat voelen de spelers ook. Luuk de Jong haalt uit, maar zijn bal verdwijnt in het zijnet ('85). Ondertussen fluit de Spaanse scheidsrechter veel en geeft belachelijke gele kaarten.

Mede doordat hij irritatie oproept vliegt de bank van Oranje het veld in bij een overtreding op Nathan Ake, waarna de bal in de dug-out van Nederland getrapt wordt. Het kost veel tijd en dat is in het voordeel van Argentinië. Er komt wel 10 minuten extra tijd bij. Daarin krijgt Nederland na twee minuten een vrije trap op zo'n 18 meter van de goal. Berghuis schiet de bal echter in de muur. Nog een minuut of zeven te gaan.

Geen grote kansen meer, wel de gelijkmaker

Nederland doet uiteraard wat het kan, maar het lukt niet echt gevaar te stichten. Ondertussen gaat de scheidsrechter door met fluiten voor van alles en vooral niets. Het werkt in het voordeel van het team dat voorstaat. En dat is Nederland niet. In de laatste minuut van de blessuretijd krijgt Nederland nog een vrije trap op ongeveer dezelfde plek als acht minuten eerder en in plaats van rechtstreeks op de goal gaat de bal laag het strafschopgebied in, waar Weghorst kan intikken ('90+11). Dit zag Argentinië niet aankomen en de redactie van Flashscore ook niet. We gaan verlengen.

Er zijn inmiddels 10 gele kaarten uitgedeeld door Mateu en het is dus oppassen dat niet iemand op het veld tegen een tweede gele kaart aanloopt. Bij Oranje moeten Timber, Weghorst, Berghuis en van Dijk oppassen.

Eerste verlenging

De storm is duidelijk even gaan liggen in de eerste tien minuten van de eerste verlenging. Na tien minuten is er een botsing tussen Timber en Messi en Mateu ziet er een overtreding in van de Nederlander. Gelukkig krijgt de Ajacied geen tweede geel. Wel zegt de Spaanse scheidsrechter dat hij moet oppassen. Toch maakt Timber twee minuten later weer een overtreding. Messi slingert de vrije trap de zestien in en Nicolas Otamendi komt een teenlengte tekort om de bal richting doel te verwerken. Het gevaarlijkste moment tot nu toe in de extra tijd. Het blijft 2-2 en er wachten nog 15 minuten.

Tweede verlenging

De spanning neemt toe en op de tribunes laten de Argentijnse fans eindelijk weer van zich horen. Het team kan wel een impuls gebruiken en die komt in de persoon van aanvaller Angel Di Maria. Hij vervangt verdediger Lisandro Martinez. Een opvallende wissel van coach Lionel Scaloni. Ook van Gaal wisselt. Gakpo wordt vervangen door Noa Lang.

Met nog vijf minuten te gaan krijgt Argentinië een grote kans, nadat het opeens druk naar voren zet. Lautaro Martinez mag in de zestien uithalen en doet dat hard. Zo hard dat het ten koste gaat van de zuiverheid en de bal via een Nederlands been net naast gaat (‘115). Ook Enzo Fernandez mag schieten, maar de bal schampt de lat (‘116). Het is nu echt alle hens aan dek.

Waar Argentinië aanvalt komt er ook ruimte voor Oranje. Twee gevaarlijke uitbraken leiden echter niet tot een doelpoging. Die is er wel voor de Zuid-Amerikanen. Martinez schiet echter vol op de vuisten van Noppert. Ook Messi schiet op goal, maar die bal wordt aangeraakt. De Argentijnen krijgen nog twee hoekschoppen en uit de laatste schiet Fernandez op de paal (‘120+1). Zo voelt dat dus om in de laatste minuut op de paal te schieten Argentinië.

Strafschoppen

In de strafschoppenserie stopt keeper Martinez de eerste twee pogingen van Oranje. Van Dijk en Berghuis zien hun schoten gepakt worden. Bij Argentinië mist Fernandez. Nederland is uitgeschakeld en Argentinië speelt de halve finale tegen Kroatië.