FULL TIME: Duitsland wint na achtbaanwedstrijd van Costa Rica, maar mist laatste-16

Hachelijke momenten in een achtbaanwedstrijd
Hachelijke momenten in een achtbaanwedstrijdProfimedia
Duitsland stond halverwege de wedstrijd nog op een veilige 1-0 voorsprong, net als Spanje tegen Japan. In het eerste kwartier na rust kantelde de wedstrijd van Japan, dat won met 2-1. Duitsland knokte zich nog wel terug van een 2-1 achterstand tegen Costa Rica, maar de 4-2 zege was onvoldoende voor een ticket voor de achtste finales. De nederlaag van Duitsland tegen Japan bleek achteraf doorslaggevend.
Line-ups Costa Rica-Duitsland
Line-ups Costa Rica-DuitslandFlashscore

Duitsland kwam furieus uit de startblokken en loste binnen het eerste kwartier al vijf schoten op doel in de jacht op een zege van minimaal twee doelpunten tegen Costa Rica. Eén van die vijf doelpogingen trof ook nog eens doel. Serge Gnabry tekende op assist van David Raum de eerste treffer aan. In de andere wedstrijd in Groep E scoorde Spanje even later de 1-0 tegen Japan, eveneens een gunstige ontwikkeling voor Duitsland.

In het verloop van de eerste helft bleef Duitsland (met 70% balbezit) veel op de helft van de Costaricanen voetballen. Uiteindelijk schoten de Duitsers nog eens zes keer in de richting van doelman Keylor Navas, die driemaal daadwerkelijk redding moest brengen. In de slotfase van het eerste bedrijf was het echter Keysher Fuller Spence die vrijwel uit het niets Manuel Neuer aan het werk zette. De Duitse goalie hield zijn ploeg op de been en halverwege virtueel in de achtste finale.

Tweede helft

Hoe gunstig de eerste helft verliep, zo dramatisch startte de tweede helft voor Duitsland. En dat lag in het geheel niet aan de prestaties van de ploeg zelf, maar aan de ontwikkelingen op het andere veld. Invaller Ritsu Doan had maar drie minuten nodig om de gelijkmaker aan te tekenen voor Japan en vijf minuten later werd het ook nog eens 2-1 voor Japan door een treffer van Tanaka. Daarmee kwam Japan aan de leiding in de virtuele stand, voor Spanje dat een veel beter doelsaldo heeft door de monsterzege op Costa Rica.

Hoewel Die Mannschaft vast niet van minuut tot minuut op de hoogte werd gehouden over de ontwikkelingen op het andere veld, kende Groep E opnieuw een ongelofelijke momentumshift. Uit de rebound op een schot dat door Neuer nog werd gekeerd, scoorde Tejeda de 1-1. Bij Costa Rica groeide hiermee het geloof in de laatste-16, dat nu virtueel op één goal van de achtste finale stond. In die fase was het Duitsland dat de paal trof. De opdracht van twee doelpunten maken en hopen op Spanje was voor Duitsland geen reden om op te geven na al een uur spelen. Opnieuw trof Duitsland van dichtbij het aluminium.

Kanteling!

Nadat Duitsland nog maar eens op de paal had geschoten, gebeurde het ongelofelijke. Juan Pablo Vargas bracht zijn ploeg op voorsprong. Zoals Costa Rica ooit Engeland en Italië uitschakelde om de achtste finales te bereiken, lagen in deze fase van de wedstrijd nu Spanje en Duitsland virtueel uit het WK-toernooi. Wie daarop vooraf een wedje had gelegd, had slapend rijk kunnen worden. De droom van Costa Rica duurde welgeteld twee minuten, voordat Kai Havertz op aangeven van Niclas Füllkrug de 2-2 aantekende. Zo was een derde van de opdracht van drie Duitse treffers voltooid.

Na een geweldige redding van Navas met nog een kwartier op de klok was het Kai Havertz in de 85ste minuut, die zijn tweede treffer van de avond aantekende en Duitsland voor de tweede keer op voorsprong bracht. Nog één doelpunt was gewenst op dat moment gewenst, waarbij ook Spanje nog te hulp moest schieten. De bal lag er voor Duitsland ook daadwerkelijk weer in, in de 89ste minuut. Daarbij zou de maker Niclas Füllkrug volgens de assistent-scheidsrechter buitenspel hebben gestaan, maar keurde de VAR het doelpunt toch goed: 2-4.

Ontknoping

Het mocht Duitsland allemaal niet meer baten, ondanks tien minuten extra tijd waarin de Duitsers nog vijfmaal hadden moeten scoren om het doelsaldo van Spanje te matchen. Japan en Spanje wisten zich in het andere duel met een 2-1 tussenstand beiden verzekerd van de volgende ronde en zo stonden Duitsland en Costa Rica allebei als verliezers op het veld.