FC Eindhoven en Almere City FC lijden gevoelige nederlagen; Heracles wint weer eens

Emil Hansson heeft zojuist de 4-0 gescoord
Emil Hansson heeft zojuist de 4-0 gescoordProfimedia
In de Keuken Kampioen Divisie (KKD) stonden vrijdagavond liefst acht duels op de speelkalender. Met name in de subtop leden enkele lieden een gevoelige nederlaag. Nummer twee Heracles won voor het eerst sinds 16 december 2022 weer eens. In Twente werd Jong FC Utrecht met 6-1 overlopen. De ploegen daarachter gingen onderuit. ADO Den Haag pakte een belangrijke overwinning in hun jacht op de derde periodetitel.

Heracles Almelo - Jong FC Utrecht 6-1

Zowel het voetbal als de uitslagen zorgden de voorbije weken voor lichte paniek in Almelo. De tweede plek was geruststellend, maar de marge naar de subtop slonk. Het noopte trainer John Lammers tot ingrijpen. Hij zette veteranen Marko Vejinovic en Samuel Armenteros op de bank en wisselde het tweetal in voor Anas Ouahim en Ismail Azzaouil. Of de wisselingen de sleutel tot succes waren of de matige tegenstander is lastig te bepalen. Heracles had de zege hoe dan ook nodig.

De Tukkers werden geen strobreed in de weg gelegd en binnen het half uur was de wedstrijd beslist. Nikolai Laursen schoot na acht minuten een strafschop binnen en Justin Hoogma en Anas Ouahim maakten twee van de vele kansen af. De 19-jarige aanvaller Mees Rijks deed iets terug voor de Utrechtenaren (4-1), maar al snel kreeg Lasse Wehmeyer twee goals achter zijn naam voor 5 én 6-1. Door de overwinning is het gat tussen Heracles en koploper PEC Zwolle nu zes punten. Die provinciegenoot komt maandag weer in actie bij Jong Ajax.

FC Dordrecht  - FC Eindhoven 4-0

FC Eindhoven kwam prima uit de winterstop met een gelijkspel bij Jong Ajax en twee overwinningen op respectievelijk FC Den Bosch en Heracles Almelo. In Dordrecht ging het team van coach Rob Penders echter keihard onderuit: 4-0 zijn cijfers die niet liegen. De Schapenkoppen zagen smaakmaker Feyenoord-huurling Aliou Baldé een transfer maken naar Lausanne Sport, maar trainer Michele Santoni kreeg ook versterkingen.

Eén van die nieuwe mannen, Tidjany Chabrol, scoorde gelijk twee keer voor zijn nieuwe team. Hij kwam bij Feyenoord niet aan spelen toe en speelde aan de Krommedijk bevrijd. De Brabanders speelden eigenlijk 90 minuten een verloren wedstrijd en zelfs verdediger Mauro Savastano mocht in blessuretijd de vierde goal uit zijn carrière bijschrijven. De subtop en eventueel play-offs zijn nog ver weg voor Dordrecht, maar wellicht was deze wedstrijd het startsein voor een mooie inhaalrace.

Overige uitslagen

Almere City FC – Jong PSV 1-2

Jong PSV is bezig hun seizoen om te draaien. Na drie nederlagen op rij om 2023 mee te beginnen zijn nu in vijf dagen tijd Willem II (3-2) en Almere City FC verslagen. Gezicht van het huidige Jong PSV is Jason van Duiven. Hij scoorde afgelopen maandag al een belangrijke goal, maar was zonder twijfel matchwinner in Almere met een mooie lob en een goal op wilskracht en dankzij geklungel bij de thuisploeg. Voor Almere ging een goede kans verloren FC Eindhoven in te halen voor de derde plaats. Een rake penaly van Lance Duijvestijn (’83) kwam te laat.

Jong AZ – VVV-Venlo 4-3

Net als Eindhoven en Almere vergat ook VVV-Venlo vrijdagavond een stap in de subtop te zetten. De ploeg van Rick Kruys liep de hele wedstrijd achter de feiten aan. Iedere keer wanneer de Limburgers weer in de wedstrijd leken te komen sloeg Jong AZ toe. In Wijdewormer kwamen ze al na 23 minuten op een 2-0 voorsprong door goals van Mexx Meerdink (‘5) en Lewis Schouten. Ondanks drie tegengoals raakte Jong AZ de voorsprong nimmer kwijt en door de winst naderde de ploeg van Maarten Martens hun tegenstander tot op één punt.

Willem II – Helmond Sport 5-1

Het seizoen van Willem II verloopt moeizaam en teleurstellend, maar provinciegenoot Helmond Sport bleek geen enkel probleem voor het team van trainer Reinier Robbemond. Op een supportersavond eerdere deze week kregen directeurs Martin van Geel en Teun Jacobs nog veel kritiek van een ongeruste achterban. Willem II begon ook stroef, maar had een meevaller bij een scrimmage met Leeroy Owusu als eindstation. Na rust kreeg de thuisploeg bij een 2-1 stand een wel heel makkelijk gegeven penalty voor 3-1. Jizz Hornkamp miste niet en Helmond Sport was mentaal gebroken.

ADO Den Haag – NAC Breda 2-1

Voor ADO Den Haag telt maar één ding: de derde periode winnen. Op de route daarnaartoe klimt het team van trainer Dick Advocaat echter ook langzaam op de ranglijst. Voor de laatste nederlaag moeten we terug naar 11 december 2022. Daarna volgden drie gelijke spelen en vier overwinningen. In Den Haag werd met 2-1 van NAC Breda gewonnen. Met name voor rust speelde de thuisploeg fris voetbal en de 2-0 voorsprong via Jordy Wehrmann (’23) en een eigen goal van Tijs Velthuis (’39) was volledig terecht. Na vier wissels in de rust liep het bij NAC beter en de aansluitingstreffer van Odysseus Velanas ('75) was een logisch gevolg. Daarna werd het penibel voor ADO, Thomas Verheydt kreeg een discutabele rode kaart ('90+2), maar Den Haag hield stand. Het team staat nu tweede in de stand om de derde periode met acht punten uit vier wedstrijden.

De Graafschap – Telstar 0-1

Telstar werd in Doetinchem winnaar van de ‘Kist Cup’. De prijs werd in het leven geroepen ter ere van en nagedachtenis aan Simon Kistemaker. Hij was bij beide clubs trainer. ‘De Kist’ overleed in november 2021 aan de gevolgen van kanker. Rond de wedstrijd werd dan ook geld ingezameld voor onderzoek naar de ziekte die zovelen treft. De bezoekers wonnen met 0-1 voor een goal van Jonathan Mulder (’84). De fanatieke supporters van De Graafschap trokken het even niet meer, gooiden met spullen en richtten hun pijlen op trainer Adrie Poldervaart.

TOP Oss – FC Den Bosch 3-0

Ongekende weelde voor TOP Oss. Het team staat voorlaatste in de KDD, maar speelde hun beste wedstrijd van dit seizoen. Jearl Margaritha, aanvoerder Rick Stuy van den Herik en Kyvon Leidsman kwamen op het scorebord voor de thuisploeg.