PDC WK dag 14 avondsessie: Humphries overtuigend langs Chisnall en in halve finale

Cool Hand Luke
Cool Hand LukePDC
Na de ongelofelijke comeback van Rob Cross en de ogenschijnlijk zeer gecontroleerde overwinning van Luke Littler in de kwartfinales van maandagmiddag, zijn er nog twee tickets voor de ‘semi’s’ te verkrijgen in Alexandra Palace. Michael van Gerwen weet dat zijn route naar het mogelijke wereldkampioenschap via drie Engelsen zal lopen. De eerste horde is vanavond Scott Williams. De winnaar van de tweestrijd komt uit het duel tussen Luke Humphries en Dave Chisnall, dat later op de maandagavond wordt gespeeld. Het format in de kwartfinales is traditioneel een best-of-9 sets. Dinsdagavond 2 januari zijn de halve finales en woensdag 3 januari 2024 staat de finale gepland.

PDC World Darts Championship 2024 - kwartfinales, best-of-9 sets - Alexandra Palace, Londen, Verenigd Koninkrijk

MICHAEL VAN GERWEN (#2) – Scott Williams (#52) (3-5)

Van Gerwen miste in de eerste leg een hand vol pijlen om de eerste break te pakken en zag Williams zijn eigen leg houden. In de tweede leg opende Van Gerwen met zijn eerste 180 van de wedstrijd en miste vanaf 132 de dubbel 16 om zijn eigen leg te houden, waardoor Williams vanaf 50 kon breaken en een 2-0 voorsprong in legs pakte. Ook in de derde leg kon Van Gerwen niet finishen en Williams pakte de eerste set in straight legs.

Van Gerwen - Williams
Van Gerwen - WilliamsPDC

In de eerste leg van de tweede set miste Van Gerwen ook pijlen op de dubbel, maar wist toch zijn eigen leg te houden. Van Gerwen miste zijn 12e pijl op een dubbel van de wedstrijd en Williams kon zijn eigen tweede leg houden. Vanaf 144 mocht Van Gerwen aanleggen voor een negendarter, maar pijl nummer zeven was niet perfect. Hij pakte zijn eigen derde leg echter wel in 11 pijlen. De heren grossierden in 180’ers en vanaf 81 pakte Van Gerwen de vierde leg en daarmee de set.

Dure missers

Door 100 uit te gooien wist Williams zijn eigen eerste leg van de derde set te houden. Van Gerwen scoorde uitstekend en kwam na een 121-finish op 2-2 in legs. De vijfde en beslissende leg werd begonnen door Williams, die zijn zesde 180 van de wedstrijd gooide, vier setpijlen miste en de set naar Van Gerwen zag gaan.

Zes legs op rij

In de eerste leg van de vierde set liep Van Gerwen tegen een break aan. De Engelsman verzilverde zijn break en leek de set van Van Gerwen te gaan winnen. In de derde leg miste Van Gerwen vier pijlen om zijn eigen leg te houden en zag Williams opnieuw in straight legs een set pakken.

Williams won zijn vijfde leg op rij nadat hij in de tweede leg van de vijfde set een break pakte en met 2-0 in legs voor kwam. Williams kwam in zijn eigen derde leg niet in de problemen en pakte opnieuw een set in straight legs.

Van Gerwen pakte de eerste twee legs van de zesde set, mede door een break vanaf 100 (T20, D20) en wist de derde set in straight legs te pakken, zonder een pijl op de dubbel te missen.

Williams plaatste zich voor de halve finale
Williams plaatste zich voor de halve finalePDC

Het scoren liet aan het begin van de zevende set aan beide kanten te wensen over en Williams profiteerde van slecht wegzetten van Van Gerwen. De Engelsman pakte de vierde leg, die Van Gerwen was begonnen en pakte de set met 3-1 in legs.

Van Gerwen opende de achtste set met zijn tiende 180 van de wedstrijd. Williams gooide ook zijn tiende van de wedstrijd en beide heren misten legio dubbels totdat Van Gerwen dubbel 1 gooide om zijn eigen eerste leg te houden. In de derde leg wist Williams te breaken voor een 2-1 in legs voorsprong en kwam op matchpoint. Williams bleef in zijn eigen vierde leg goed scoren en kreeg vanaf 44 de eerste kans. Via 12 en dubbel 16 ging de eerste matchdart raak.

Williams speelt dinsdag in de halve finale tegen de winnaar van de partij tussen Luke Humphries en Dave Chisnall.

Luke Humphries (#3) – Dave Chisnall (#11) (5-1)

Chisnall werd in de tweede en vierde leg gebroken door Humphries en verloor de eerste set met 3-1, nadat hij in de derde leg zelf nog een break had genoteerd. Humphries noteerde een gemiddelde van 103.61 in de eerste set, waar Chisnall op 88.61 bleef steken.

Humphries - Chisnall
Humphries - ChisnallPDC

De eerste vier legs van de tweede set gingen allemaal met de pijlen mee. Hoogtepunt was de 164-finish van de Humphries in de vierde leg. Beide heren startten de vijfde leg met 180 en Chisnall wist zijn eigen leg te houden en de tweede set te winnen.

In de derde leg van de derde set miste Chisnall twee pijlen op de dubbel voor een break en zag Humphries op een 2-1 in legs voorsprong komen. Een leg later werd Chisnall zelf gebroken en Humphries won de set.

Humphries pakt set van Chisnall

Chisnall gooide de eerste twee legs van de vierde set in 11- en 12 pijlen uit en pakte een 2-0 in legs voorsprong. Humphries pakte in de derde leg een break terug en wist zijn eigen vierde leg te houden om een vijfde leg af te dwingen. Chisnall kreeg slechts een pijl op de dubbel om zijn eigen leg en set te houden en zag Humphries uiteindelijk via dubbel 1 breaken.

Waar het scoren de beide heren goed afging, misten ze in de vierde leg van de vijfde set legio dubbels. Zo miste Humphries vijf setpijlen, maar mocht hij zelf de vijfde leg beginnen om de set te winnen. Vanaf 121 werd er een behoorlijk tik uitgedeeld aan Chisnall, die op een 4-1 in sets achterstand kwam.

Humphries had geen kind aan Chisnall
Humphries had geen kind aan ChisnallPDC

Humphries denderde door door in de eerste leg van de zesde set direct een break voor te komen. In zijn eigen tweede leg kwam hij op matchpoint. Vanaf 117 ging de eerste matchdart er direct in en Humphries boekte een overtuigende zege.

Humphries speelt dinsdag in de halve finale tegen Scott Williams.