PDC WK dag 10: drie keer Engels succes tijdens eerste middagsessie na kerst

'Boring, boring tables!'
'Boring, boring tables!'Profimedia
Het WK darts gaat verder. We hebben even de tijd gehad om kerst te vieren en nu barst het spektakel echt los. De derde ronde gaat over best-of-7 sets en dat zorgt ervoor dat het kaf van het koren gescheiden zal worden. De eerste middagsessie begint met twee affiches tussen Engelse en Duitse spelers en er komt met Jeffrey de Graaf een geboren Nederlander in actie.

PDC World Darts Championship 2024 - derde ronde, best-of-7 sets - Alexandra Palace, Londen, Verenigd Koninkrijk

Scott Williams (#52) - Martin Schindler (#26) (4-3)

Schindler kreeg in de eerste leg al een pijl voor een break, maar Williams hield stand. Door 100 uit te gooien wist de Duitser in de derde leg van de wedstrijd wel te breaken en op 2-1 te komen. De eerste set was van vrij hoog niveau en het was Schindler die door uitstekend finishen niks meer weggaf en de eerste set pakte.

S. Williams - Schindler
S. Williams - SchindlerPDC

Williams werd in de tweede leg van de tweede set opnieuw gebroken en Schindler toonde geen enkel verval. De Duitser pakte zijn zesde leg op rij en kwam op 2-0 in sets.

Veerkrachtige Williams

Williams pakte aan het begin van de derde set eindelijk weer eens een leg. Met Schindler op 189, gooide Williams 152 uit voor een break en een 2-0 voorsprong in legs. Schindler kreeg in de derde leg twee pijlen om terug te breaken, maar 57 ging niet uit. Voor Williams ging 56 een beurt later wel uit en hij pakte de derde set.

Belangrijke vierde set

Schindler leek het even kwijt te zijn en werd ook in de eerste leg van de vierde set gebroken. Met Schindler op 68 gooide de Engelsman 146 uit voor zijn vijfde leg op rij een 2-0 voorsprong in legs. Schindler wist zijn eigen derde leg te houden en de reeks van Williams werd onderbroken. De Duitser had een break nodig en mocht aanleggen voor 36. De derde pijl verdween in de dubbel 18 en hij mocht zelf beginnen aan de vijfde leg. Williams pakte het initiatief, kreeg zes pijlen voor 76, maar had aan drie genoeg voor een volledige gelijke stand.

In de eerste leg van de vijfde set wist Schindler meteen te breaken en wist de leg erna zijn eigen leg simpel te houden. Schindler kreeg in de derde leg een breakkansje vanaf 161 en greep die met beide handen aan. De Duitser kwam op een nieuwe voorsprong door alle drie de legs in de vijfde set te pakken.

Nieuw evenwicht

Williams was in de zesde set naarstig op zoek naar een break. Mede door een 180 in de derde leg - die Schindler begonnen was -  pakte hij het initiatief en gooide 81 uit voor een 2-1 voorsprong. Een leg later gooide Schindler zijn 10e 180 van de wedstrijd, miste drie pijlen voor de break en zag Williams de zesde set binnenslepen.

Scott Williams versloeg Martin Schindler
Scott Williams versloeg Martin SchindlerPDC

Die verlenging betekende dat er met twee legs verschil gewonnen moest worden. Schindler kreeg in de vijfde leg een pijl op dubbel 16 om te breaken, maar zag Williams op voorsprong komen. Williams maakte het na zijn 10e 180 van de wedstrijd af door met zijn eerste wedstrijdpijl de dubbel 18 te raken.

Williams speelt in de achtste finales tegen de winnaar van de partij tussen Damon Heta en Berry van Peer.

Dave Chisnall (#11) - Gabriel Clemens (#22) (4-1)

Clemens miste in de tweede leg van de eerste set vanaf 30 de uitgelezen mogelijkheid om te breaken en met 2-0 voor te komen, waarna Chisnall de stand gelijk zette. Ook in zijn eigen derde leg liet de Duitser kansen liggen en kwam in zijn eigen set een break achter. Door 100 uit te gooien hield Chisnall zijn eigen leg en won daarmee de eerste set.

Chisnall - Clemens
Chisnall - ClemensPDC

In de tweede leg van de tweede set miste Clemens opnieuw een dubbel en werd gebroken door Chisnall, die een 2-0 voorsprong in legs pakte. Clemens miste in de derde leg een pijl op de bullseye voor de break terug en verloor de set in straight legs.

Nog meer missers

In zijn eigen eerste leg van de derde set kwam Clemens opnieuw in de problemen en zag Chisnall 72 uitgooien voor zijn zevende gewonnen leg op rij. Chizzy wist zijn break te verzilveren en leek op weg naar 3-0 in sets. Clemens had heel veel pijlen op de dubbel nodig om zijn eigen leg te houden, zag Chisnall een kansje missen en kwam eindelijk weer eens tot legwinst. Met Chisnall op 28 miste Clemens vanaf 96 nog eens twee pijlen voor een break en Chisnall pakte de set.

Chisnall miste in zijn eigen eerste leg van de vierde set drie pijlen op dubbel 20 en werd gebroken door Clemens, die 60 uitgooide. De break werd een leg erna verzilverd en Clemens leek zich terug in de wedstrijd te kunnen vechten. Door subliem scoren kwam de Duitser in zijn eigen vierde leg niet in de problemen en won de set.

De eerste leg van de vijfde set leverde meteen een break op voor Chisnall, die de overwinning kon ruiken. In zijn eigen tweede leg kwam de Engelsman op matchpoint. Clemens hield zijn eigen leg, maar had in de vierde leg een break nodig om in leven te blijven. Vanaf 115 mocht Chisnall aanleggen voor de wedstrijd en op dubbel 19 miste hij zijn eerste matchdart. Clemens profiteerde vanaf 72 en mocht zelf aan de vijfde leg beginnen. Na 180 van Chisnall, mocht hij het vanaf 81 weer proberen. Het kwam wegens een loose dart niet tot een matchdart, maar Clemens profiteerde niet. Met drie pijlen in de hand was de eerste voldoende voor tops en de overwinning.

Chisnall speelt in de achtste finales tegen de winnaar van de partij tussen Ricky Evans en Daryl Gurney.

Rob Cross (#8) - Jeffrey de Graaf (#164) (4-2)

Mede door zijn eerste 180 van de wedstrijd wist De Graaf de eerste leg van Cross af te snoepen. Lang kon De Graaf niet genieten van zijn break, want de stand stond na twee legs op 1-1. Beide heren hielden daarna allebei hun eigen leg en een vijfde leg moest beslissing brengen. Vanaf 88 mocht De Graaf het proberen, maar de bullseye werd net gemist. Cross wist met een hand vol pijlen wel uit te komen en pakte de eerste set.

Missers De Graaf

De Graaf miste in zijn eigen eerste leg van de tweede set een pijl op de dubbel en werd gebroken door de wereldkampioen van 2018. Na nieuwe missers van De Graaf werd hij ook in de derde leg gebroken en kwam met 2-0 in sets achter.

Cross begon de tweede leg van de derde set met twee keer 180 en mocht aanleggen voor een negendarter. De zevende pijl was echter direct al mis en na een misser van Cross op de dubbel een beurt later kon De Graaf zijn eigen leg gewoon houden. Via 148 pakte Cross zijn eigen derde leg en ook De Graaf wist zijn eigen leg te houden. De vijfde leg mocht opnieuw door Cross begonnen worden, maar na missers van de Engelsman was het De Graaf die er met de buit vandoor ging en de derde set won.

Met De Graaf op 54, gooide Cross in zijn eigen vierde leg 84 uit na een finish op de bullseye. Opnieuw kwam er een vijfde leg en De Graaf moest die houden. Cross pakte het initiatief met een 180-score, maar na een misser op de bullseye kwam er voor De Graaf een kansje vanaf 146. De Nederlandse Zweed kreeg het echter niet uit en Cross profiteerde met de break en de vierde set.

De Graaf breakt terug

Cross hield vrij simpel zijn eigen eerste leg in de vijfde set en een leg daarna deed ook De Graaf dat. Alleen zijn eigen legs houden zou niet genoeg zijn geweest voor De Graaf, die op zoek was naar een break. Een zevende 180 van de wedstrijd hielp hem aan een kansje vanaf 41 en De Graaf greep die met beide handen aan voor een break en een 2-1 voorsprong. De Graaf hield zijn eigen leg door 42 uit te gooien en pakte de vijfde set.

Cross - De Graaf
Cross - De GraafPDC

Na missers van de Engelsman wist De Graaf zijn eigen eerste leg van de zesde set te houden. Beide heren gooiden in de tweede leg - die Cross wist te houden -  hun achtste 180 van de wedstrijd. In de derde leg ging het fout voor De Graaf, die Cross zes pijlen moest gunnen voor 140. Dat was ruim voldoende voor Voltage, die door de break op matchpoint kwam. Mede door zijn 10e 180 van de wedstrijd kende Cross geen problemen om de wedstrijd uit te gooien en De Graaf uit te schakelen.

Cross speelt in de achtste finales tegen de winnaar van de partij tussen Jonny Clayton en Krzysztof Ratajski.