Chelsea in eigen huis overtuigend naar kwartfinales CL via zege op Borussia Dortmund

Chelsea-doelman Kepa Arrizabalaga hield de nul en viert het bereiken van de kwartfinalesANP
Chelsea heeft de kwartfinales van de Champions League bereikt. De Londense club won op Stamford Bridge in Londen met 2-0 van Borussia Dortmund en dat was voldoende na de 1-0 thuiszege in Duitsland vorige maand. De overwinning en de plaatsing voor de laatste acht in het belangrijkste Europese clubtoernooi geeft de geplaagde coach Graham Potter van Chelsea weer wat lucht.

Chelsea kwam vlak voor de rust op voorsprong via Raheem Sterling. Kai Havertz maakte aan het begin van de tweede helft uit een strafschop het benodigde tweede doelpunt voor de Engelse club.

Scheidsrechter Danny Makkelie floot de wedstrijd in Londen met 10 minuten vertraging op gang. De spelersbus van de Duitsers was pas laat gearriveerd door verkeersproblemen rondom Stamford Bridge. Dortmund begon aan het duel in de wetenschap dat het alle tien wedstrijden dit jaar had gewonnen. Chelsea kent ondanks de honderden miljoenen die in de ploeg zijn geïnvesteerd een tegenvallend seizoen in de Premier League en had dit kalenderjaar pas twee keer gewonnen, waardoor coach Potter onder grote druk stond.

Strafschop

Dortmund dat startte met Sébastien Haller in de aanval en Donyell Malen op de bank, kreeg de eerste kans van de wedstrijd uit een vrije trap van Marco Reus. Doelman Kepa Arrizabalaga tikte de bal uit de linkerhoek. Daarna nam de thuisploeg het initiatief en zette Dortmund flink onder druk. Kai Havertz schoot op de paal en zag later een treffer afgekeurd worden omdat Sterling in een eerdere actie buitenspel stond. Nadat schoten van João Félix en Ben Chilwell waren gekeerd, was het vlak voor de rust alsnog raak via Sterling. Die schoot in tweede instantie hoog binnen.

Chelsea kreeg al vroeg in de tweede helft een strafschop nadat videoscheidsrechter Pol van Boekel bij de voorzet van Chilwell hands van Marius Wolf had geconstateerd. Havertz schoot de penalty echter op de paal, maar de Duitse spits kreeg een tweede kans omdat de spelers van Dortmund te vroeg het strafschopgebied waren ingelopen. De tweede poging in de rechterhoek was wel raak. Jude Bellingham was na bijna een uur spelen dicht bij een doelpunt voor de Duitsers, maar hij zag zijn schot net naast gaan.

Met Malen nog ruim een kwartier in de ploeg voor Haller probeerde Dortmund een slotoffensief in te zetten. Tot echt grote kansen kwam de ploeg van coach Edin Terzic echter niet meer. Chelsea was bij counters te slordig om de wedstrijd vroegtijdig te beslissen, maar hield stand in de lange extra tijd.