Bergwijn schiet Ajax met hulp van Feyenoord naar Europa League play-offs

Bergwijn scoorde drie keer in de eerste helft
Bergwijn scoorde drie keer in de eerste helftProfimedia
Ajax heeft zich op de een-na-laatste speeldag verzekerd van de vijfde plaats in de Eredivisie. De Amsterdammers wonnen in eigen huis met 3-0 van Almere City en werden in het zadel geholpen door Feyenoord, dat in Nijmegen met 3-2 won van nummer zes NEC.

Aanvoerder Steven Bergwijn werd de grote man bij Ajax, dat startte met Engelsmannen Jordan Henderson en Chuba Akpom in de basis. Bergwijn scoorde voor rust drie keer in negen minuten.

Na een mooie combinatie met Brian Brobbey opende Bergwijn na 29 minuten de score. Vijf minuten later schoot de vleugelaanvaller een afvallende bal van randje zestien laag op de volley binnen. Bergwijn maakte zijn derde treffer na een mooie solo waarbij hij drie Almere-spelers zijn hielen liet zien en de bal kalm achter doelman Nordin Bakker schoot.

Ajax - Almere
Ajax - AlmereFlashshare

Het was de eerste hattrick in de Eredivisie voor Bergwijn sinds 14 augustus 2022 tegen FC Groningen.

NEC - Feyenoord

In Nijmegen kwam Feyenoord vlak voor rust op voorsprong nadat Calvin Stengs vanaf rechts naar binnen kwam en NEC-doelman Jasper Cillessen in de korte hoek verschalkte.

NEC, dat de middag begon op twee punten achterstand op Ajax, had via onder anderen Rober Gonzalez en Kodai Sano al in de eerste helft mogelijkheden gehad.

Net na rust kwamen de Nijmegenaren op gelijke hoogte toen het wel raak was voor de Japanner, die de bal mooi achter doelman Justin Bijlow krulde.

NEC - FeyenoordFlashshare

NEC moest na 50 minuten met tien man verder nadat aanvoerder Bram Nuytinck een doorgebroken speler neerhaalde.

Zeven minuten later profiteerde Feyenoord, dat nergens meer voor speelde, van het numerieke overtal en Yankuba Minteh zette de Rotterdammers voor de tweede keer op voorsprong.

Oud-Ajacied Sontje Hansen bracht 10 minuten voor tijd de spanning terug door NEC voor de tweede keer op gelijke hoogte te zetten, maar in de slotfase besliste Feyenoord-spits Ayase Ueda de wedstrijd: 3-2.

Utrecht

FC Utrecht had voor vandaag in theorie ook nog uitzicht op de vijfde plek, maar de Domstedelingen verloren in eigen huis met 1-0 van Sparta Rotterdam.

Door het veiligstellen van de vijfde plek is Ajax aankomend seizoen zeker van Europees voetbal en ontloopt het het spelen van play-offs. Ajax begint in de tweede ronde van de kwalificatie voor de Europa League.

De stand in de Eredivisie
De stand in de EredivisieFlashshare

Mocht Ajax zich niet plaatsen voor de Europa League, gaat het naar het hoofdtoernooi van de Conference League.

NEC gaat samen met Utrecht, Sparta en Go Ahead Eagles in de play-offs strijden voor een ticket voor de kwalificaties van de Conference League.