Flashscore Flashback: beauties in Genua, een Ivoriaans sprookje, Super Bowl en meer

Teun Koopmeiners was een van de hoofdrolspelers dit weekend
Teun Koopmeiners was een van de hoofdrolspelers dit weekendProfimedia
Elke maandag blikt Flashscore terug op de mooiste en bijzonderste momenten van het afgelopen sportweekend. Deze week zien we prachtige doelpunten, een lelijke misser, een sprookje in Ivoorkust, een blauw-wit Katwijk en de Super Bowl!

Beneluxers scoren beauties voor Atalanta

Atalanta is in uitstekende vorm en heeft sinds 23 december niet meer verloren. De club zette die lijn zondag door in de uitwedstrijd bij Genoa door deze met 1-4 te winnen. De eerste twee doelpunten waren van grote schoonheid en kwamen op naam van een Belg en een Nederlander. Charles de Ketelaere nam de openingstreffer voor zijn rekening door de bal met rechts in de aanname omhoog te wippen, om vervolgens met links in de verre hoek te schieten, buiten bereik van doelman Josep Martinez.

Nadat Genoa in de 51e minuut gelijk had gemaakt, was het in de 55e minuut de beurt aan Teun Koopmeiners om Atalanta op voorsprong te zetten. Hij mocht aanleggen voor een vrije trap van een meter of 23 en schoot zonder aarzelen keihard met links over de muur heen, in de kruising. De 25-jarige middenvelder maakte zo zijn vijfde doelpunt in de afgelopen vier wedstrijden dat hij in actie kwam voor zijn club, en zet zichzelf er erg goed op bij bondscoach Ronald Koeman met oog op het EK komende zomer.

Misser down under

Je kunt kansen missen, maar je kunt ook kansen missen. Patrick Wood van Sydney FC nam dat wel heel serieus in de uitwedstrijd bij de Central Coast Mariners in de Australische A-League. Zijn club stond in de 29e minuut al op een riante voorsprong van 0-3, maar daar had hij toen 0-4 van moeten maken. De 21-jarige spits zette goed druk op doelman Danny Vukovic en veroverde de bal op ruwweg twee meter afstand van een open doel. Hoe hij het voor elkaar kreeg de bal naast te schuiven, wie weet mag het roepen.

Het sprookje van Haller

Sommige sprookjes schrijven zichzelf. In het geval van Sébastien Haller was het er een die een mooie feel good film verdient, of op zijn minst een documentaire. De Ivoriaanse spits maakte in de zomer van 2022 een transfer van Ajax naar Borussia Dortmund, maar kreeg nog geen maand later het nieuws dat hij teelbalkanker had. Een chemokuur en een half jaar later werd hij genezen verklaard en mocht hij eindelijk gaan spelen voor de club die op dat moment op de zesde plek in de Bundesliga stond.

Zijn eigen resultaten waren in de tweede seizoenshelft niet naar wens, maar die van Dortmund wel. De club kon niet stoppen met winnen en bevond zich op de laatste speeldag bovenaan de ranglijst. Een overwinning op FSV Mainz betekende het kampioenschap en een einde aan de 10-jarige hegemonie van aartsrivaal Bayern München. Op dat moment was Haller ook begonnen met het scoren van doelpunten, hij had er in de voorgaande drie wedstrijden vijf gemaakt.

Logischerwijs zette manager Edin Terzic hem in de basis en in de 19e minuut mocht Haller aanleggen voor een strafschop, vier minuten nadat Dortmund de openingstreffer had geïncasseerd. Doelman Finn Dahmen dook echter naar de juiste hoek en hield Haller van de gelijkmaker. Niet veel later werd de achterstand verdubbeld en Der BVB kwam niet meer verder dan een 2-2 gelijkspel, waardoor Bayern alsnog de 11e titel op rij kon grijpen.

Die kater kwam Haller moeilijk te boven en in de eerste seizoenshelft van 2023/24 kwam hij niet tot scoren in de competitie. Desalniettemin werd hij door Jean Louis Gasset opgeroepen voor de Afrika Cup, maar de bondscoach gunde hem geen minuten in de groepswedstrijden. Gasset werd echter ontslagen en vervangen door Emerse Fae. Die koos ervoor om Haller wel op te stellen in de knock-outfase en in de halve finale had dat het gewenste resultaat. De spits scoorde het enige doelpunt in de 65e minuut en dat leverde Ivoorkust een plek in de finale voor eigen publiek op.

Die finale werd deze zondag gespeeld en waarschijnlijk weet iedereen wel hoe het sprookje is afgelopen. Haller maakte in de 81e minuut met de punt van zijn voet het doelpunt waardoor zijn land kampioen van Afrika werd en kon eindelijk de Misère van de afgelopen anderhalf jaar van zich afgooien. Dat was aan hem af te lezen na afloop van de wedstrijd.

Katwijk kleurt blauw-wit

Zaterdag was het weer tijd voor de altijd beladen Katwijkse Derby, lokaal bekend als de Moeder aller Derby’s. Quick Boys maakte de 10 minuten durende busreis naar Sportpark De Krom om de uitwedstrijd te gaan spelen bij vv Katwijk. Eerder in het seizoen hadden de Blauw Witte Narren in eigen huis de derby al gewonnen met 2-0, en de clubs ontlopen elkaar weinig op de ranglijst in een strijd om de tweede plaats.

Reden genoeg voor de trouwe aanhang om een heerlijk sfeertje te creëren om hun cluppie uit te zwaaien. De hele Boulevard werd bezet en de blauw-witte rook van honderden fakkels zorgde voor een waar spektakel. De Andreaskerk zorgde bovendien voor een bijzondere spookachtige achtergrond.

Of het heeft geholpen? Daar lijkt het wel op. Quick Boys won de wedstrijd met 0-1 door een doelpunt van Sem van Duijn in de 58e minuut. Het zou kunnen dat deze beter voelde dan zijn 3-3 in de extra tijd tegen AZ in de achtste finale van de KNVB Beker.

Thriller met verlenging voor alle knikkers

Afgelopen nacht was het tijd voor de honderden miljoenen NFL-liefhebbers om zich te vergapen aan de spectaculaire apotheose van het seizoen: de Super Bowl. Super Bowl LVIII, welke werd afgewerkt in Las Vegas, werd een rematch van de Super Bowl in 2020 tussen de regerend kampioenen van de Kansas City Chiefs en de San Francisco 49ers. Het duel begon stroef met slechts 3 punten in de eerste 25 minuten, maar vond ritme in de tweede helft.

De Chiefs kwamen, net als in 2020, terug van een achterstand van 10 punten en forceerde ‘overtime’, ofwel verlenging – iets dat we slechts één keer eerder zagen in de Super Bowl. Een zenuwslopende periode brak aan.

De 49ers kregen de bal als eerst in overtime en kwamen al gauw goed weg toen quarterback Brock Purdy zijn eerste pass nét aan door de vingers van Chief zag vliegen. Het antwoord was echter bijzonder adequaat: Purdy en de 49ers marcheerden over het veld en kwamen binnen de kortste keren oog in oog te staan met de end zone van de Chiefs. Ze redden het niet tot een voltreffer en moesten genoegen met een field goal, wat nog steeds kon betekenen dat ze wonnen. Het enige wat de 49ers nodig hadden was één laatste defensieve stop, maar er was één probleem: Patrick Mahomes stond aan de overkant.

Chiefs-fans hielden hun adem een paar keer in tijdens de drive van de Chiefs, waaronder tijdens een 4th down, maar zag na een waanzinnig eind hun team winnen dankzij een wederom magistrale Mahomes. Mecole Hardman, die eerder in de wedstrijd al een gigantische play had, ving de bal die de wedstrijd besliste en de Kansas City Chiefs vestigt als de nieuwe grootheerser in de NFL. Een passend eind voor een zenuwslopende, schommelende wedstrijd.