Nieuwkomer Tomsick maakt indruk bij Donar, Den Bosch redt het niet tegen Oostende

Tomsick in het shirt van zijn vorige club Kortrijk
Tomsick in het shirt van zijn vorige club KortrijkProfimedia
In de BNXT League zijn de clubs uit Nederland en België aanbeland in de cross-border-fase. In de Elite Gold spelen de beste vijf bij onze zuiderburen tegen de beste vijf uit Nederland. Dat doen ze zowel uit als thuis in tien wedstrijden. Woensdagavond stonden er twee wedstrijden op het programma. Donar nam het in Groningen op tegen RSW Liege Basket (Luik) en Heroes Den Bosch ontving dé topclub uit België: Oostende.

Heroes Den Bosch verraste vorige week vrijdag met een knappe zege op die andere Belgische topper: Telenet Giants Antwerp. In een spannende pot basketbal trokken de Brabanders in de laatste seconde de winst naar zich toe met een heerlijke dunk van Jito Kok op aangeven van Boy van Vliet (78-76).

De Bosschenaren konden woensdagavond lang mee met Oostende, waar bij rust een 40-43 score te noteren viel in het voordeel van de Belgen. Ook na de pauze bleef Heroes in de wedstrijd hangen, maar was de sterkhouder uit de Vlaamse kustplaats domweg beter. Toch laat deze wedstrijd voor de tweede keer binnen een week zien dat de top van Nederland meekan met de top van België. Uiteindelijk werd het 73-83 in het voordeel van Oostende.

Sterke start Donar

Voor Donar was het woensdagavond de eerste wedstrijd van tien tegen de Belgen. In Martiniplaza verwelkomden 2700 toeschouwers de nieuwe point guard van de Groningers. Nick Tomsick maakte de overstap van Kortrijk Spurs naar de club uit de Martinistad. Het betekende ook het vertrek van de Litouwer Justinas Ramanauskas, die gewogen is maar te licht bleek voor de voormalige topclub. Donar ging in de zomer van 2023 failliet, maakte een doorstart, maar heeft daardoor financiële beperkingen en het is niet de verwachting dat de club een rol kan spelen in de top van de BNXT League.

Toch kwam Donar uitstekend uit de startblokken in een sfeervol Plaza. Nieuwkomer Tomsick opende de wedstrijd met een driepunter en de thuisploeg liep uit naar 13-4 en Liege-coach Alexandre Zampier voelde zich genoodzaakt het momentum te stoppen met een eerste time-out. De bank van de bezoekers kreeg snel daarna een eerste technische fout wegens aanmerkingen op de arbitrage, en zo werd het vuurtje snel opgepookt in Groningen. Na Q1 stond er voor de gastheren een 21-17 voorsprong op het scorebord.

Drietjes

In het vervolg van de eerste helft ging het redelijk gelijk op, maar kropen de Belgen niet dichterbij. De bank van Liege kreeg wederom een technische fout. Donar speelde dan ook fel en verkocht de huid duur tegen de nummer vier van België. Zo was het vermakelijk, spannend en af en toe slordig met bij rust een 36-31 voorsprong voor het team uit Nederland.

Na rust werd het, zoals zo vaak in het basketbal spannend. Donar bouwde aan de hand van Tomsick en schutter Sander Hollanders de voorsprong in Q3 nog iets uit naar acht punten: 58-50. Ook in het laatste kwart bleef Donar de bovenliggende partij. De drietjes bleven vallen en met veel passie en inzet trokken de Groningers de overwinning naar zich toe. De komst van Tomsick ging daarmee zeker niet onopgemerkt voorbij en Donar liet zien dat ze er nog zijn en dat de Lage Landen rekening met ze moet houden nu de bepalende fase aanbreekt. Eindstand in Martiniplaza: 81-75. Hollanders werd topscorer met 27 punten. Hij schoot 7/8 drietjes raak.