Timberwolves verpletteren Nuggets en dwingen decider af voor finaleplaats

Anthony Edwards viert het bereiken van game zeven
Anthony Edwards viert het bereiken van game zevenAFP
De Minnesota Timberwolves hebben in game zes de Denver Nuggets met 115-70 verslagen en dwongen de titelverdedigers van de NBA tot een beslissende game zeven in de halve finales van de Western Conference.

Anthony Edwards schudde een blessure van zich af en eindigde met 27 punten, vier rebounds, vier assists en drie steals. De jonge, hongerige Timberwolves weerstonden uitschakeling tegen Nikola Jokic en de Nuggets, die de vorige drie wedstrijden hadden gewonnen om de leiding te nemen in de best-of-seven serie. Jaden McDaniels scoorde 21 punten en Karl-Anthony Towns had 10 punten en 13 rebounds. Minnesota eindigde met een 62-43 voorsprong in rebounds en de Timberwolves reserves versloegen de Nuggets bank met 36-9.

De Nuggets zijn zondag gastheer van de winner-take-all game zeven. "Ik heb er superveel zin in", zei de 22-jarige Edwards over de kans om de Nuggets op hun thuisvloer uit te schakelen. Maar McDaniels waarschuwde dat de Nuggets er ook klaar voor zouden zijn. "Het is nog niet voorbij. We gaan gewoon proberen om deze intensiteit vast te houden voor de volgende wedstrijd."

Statistieken Timberwolves - Nuggets
Statistieken Timberwolves - NuggetsFlashshare

Met de rug tegen de muur kregen de Timberwolves al vroeg een klap te verwerken. Ze kwamen 9-2 achter voordat ze een 20-0 run inzetten. Ze gingen 31-14 in het eerste kwart, domineerden in de zone en gingen 19-9 in rebounds. Denver kwam bijna zes minuten niet tot scoren en het publiek in het Target Center in Minneapolis werd steeds uitzinniger naarmate de voorsprong van de Timberwolves groeide.

Een andere opleving van Denver aan het begin van het tweede kwart werd snel afgeslagen met een 13-0 Minnesota run met back-to-back baskets van Naz Reid en een driepunter van Edwards. Elke keer als de Nuggets meer momentum leken te krijgen, reageerde Minnesota -- hun energie werd opnieuw beloond toen McDaniels de rebound pakte van een misser van Reid voor een tweede-kans basket bij de half-time buzzer, waardoor de Timberwolves een 59-40 voorsprong hadden bij de rust.

De juiste energie

Timberwolves-coach Chris Finch was blij met de veerkracht van zijn team. "Er waren twee reacties. Er was de reactie op de laatste drie wedstrijden, maar de belangrijkste reactie was toen we met 9-2 achterstonden. En we deden echt goed werk door ons te focussen en terug te komen met de juiste energie." Het was meer van hetzelfde in het derde kwart, met Minnesota dat een 66-42 voorsprong nam toen Edwards met een steal kwam en een dunk raakte. Even later maakte hij echter een angstaanjagende val onder de basket, waarbij hij hard neerkwam en met zijn gezicht naar de vloer rolde voordat hij naar zijn onderrug gebaarde. Hij zei dat hij zijn stuitje had geraakt, maar dat hij klaar zou zijn voor zondag.

Opstellingen en spelersbeoordelingen Timberwolves - Nuggets
Opstellingen en spelersbeoordelingen Timberwolves - NuggetsFlashshare

Een step-back driepunter van Mike Conley - terug na het missen van wedstrijd vijf met een kuitblessure - duwde de voorsprong van de Timberwolves naar 29 laat in het derde kwart. Toen Minnesota de voorsprong verhoogde naar 30 na een layup van Rudy Gobert aan het begin van het vierde kwart, trok Denver-coach Michael Malone zijn starters terug, waardoor de Nuggets maar liefst 50 punten achterstonden voordat het voorbij was.

Denver-coach Michael Malone zei tijdens de rust tegen zijn team: "De reden dat we op onze donder krijgen is dat we niet goed voor de bal zorgen, dat jullie niet rebounden, dat we zonder fysiek en zonder taaiheid spelen." Hij zei na de wedstrijd: "Ze raakten ons als eerste, ze raakten ons als tweede, ze raakten ons als derde. Ze deden wat ze moesten doen om deze serie levend te houden."