Real's Duitse wonder: 18e Champions League-finale een feit door goudhaantje Joselu

Real Madrid viert een doelpunt tegen Bayern München
Real Madrid viert een doelpunt tegen Bayern MünchenFlashscore
Real Madrid heeft voor de 18e keer de finale van de Champions League gehaald. Lang stond Bayern München met 0-1 voor, maar door twee doelpunten van invaller Joselu werd de wedstrijd in de laatste minuten omgedraaid. Real Madrid zal het op 1 juni opnemen tegen Borussia Dortmund op Wembley.

Real Madrid 2 - 1 Bayern München

Bij Bayern München keert Matthijs de Ligt terug in de basis. De 24-jarige Nederlander is hersteld van een blessure en vervangt Min-jae Kim achterin. Leon Goretzka en Thomas Müller beginnen ook op de bank: voor hen komen Aleksandar Pavlovic en Serge Gnabry binnen de lijnen. Real Madrid ziet één wijziging ten opzichte van vorige week: Dani Carvajal begint als rechtsback en krijgt de voorkeur boven Lucas Vázquez. Thibaut Courtois moet nog genoegen nemen met een reserverol.

Real Madrid de baas in het begin

En met die wijzigingen begonnen beide ploegen aan de wedstrijd. Real Madrid had de controle in de openingsfase, mede door slordig balverlies aan Duitse kant, maar tot kansen kwam het nog niet. Na zes minuten kwam wel het eerste gevaarlijke momenten. Een flitsende aanval van Real Madrid over vier schijven kwam voor de voeten van Dani Carvajal. De Spanjaard gaf hard en laag voor, maar zijn voorzet was net te scherp voor Rodrygo om binnen te glijden. Aan de andere kant kreeg Bayern een grote kans. Serge Gnabry kwam door aan de rechterkant en had de bal aan de vrijstaande Harry Kane moeten geven. Maar hij ging voor eigen succes en miste het doel. Een opgelegde kans uit een counter.

Na 13 minuten had Real op voorsprong moeten komen. Carvajal nam een snelle ingooi en Bayern stond daardoor niet op te letten. Vinicius jr. kreeg de bal voor de voeten aan de rechterkant van de zestien, maar schoot op de linkerpaal. Rodrygo mocht de rebound inschieten, maar stuitte op Manuel Neuer. Daarna konden beide ploegen geen vuist maken. Bayern probeerde er wat meer uit te komen, maar kreeg ook geen kansen. Vededigend stond het wat beter, waardoor Real er ook niet meer uit kwam. Een saaie periode was daardoor het gevolg.

Kimmich aan de bal tegen Real Madrid
Kimmich aan de bal tegen Real MadridProfimedia

Gnabry geblesseerd naar de kant

In de 27e minuut moest Bayern gedwongen wisselen. Gnabry moest geblesseerd het veld verlaten. In zijn plaats kwam Alphonso Davies. Nog geen twee minuten later kwam het eerste moment van Kane. Uit een afgeslagen voorzet volleerde hij de bal uit de lucht knap in de korte hoek, maar Andriy Lunin was er snel bij om de poging tot een corner te verwerken. Een periode zonder kansen volgde tot de 40e minuut. Vinicius wilde de bal voorzetten vanaf de linkerkant, maar dat werd een ingedraaid schot omdat niemand de bal toucheerde. Neuer kon zich net genoeg strekken om de bal uit de verre hoek te plukken. Bayern kreeg in de 44e minuut nog een kans, al was die heel lastig. Noussair Mazraoui probeerde het van een meter of 20, maar schoot in de handen van Lunin. Dat was ook de laatste kans van de eerste helft. Beide ploegen stelden teleur en waren eerder bang om een tegendoelpunt te krijgen, dan er één te scoren.

Tam begin van de tweede helft

De eerste grote kans van de tweede helft was voor Bayern. Davies stond als voorste pion in de counter en kreeg de bal aan de linkerkant. Vanuit een moeilijke hoek schoot hij op doel, maar door de vingertoppen van Lunin ging de bal op het dak van het doel. Het begin van de tweede helft leek heel erg op de eerste helft. Beide ploegen waren niet in staat om echt gevaar te stichten en dus bleef het zonder grote kansen in de eerste minuten van het tweede bedrijf. Federico Valverde kwam met het eerste schot aan de zijde van Real. Hij schoot uit de tweede lijn, maar schoot de bal bijna uit het stadion. In de counter kwam Kane in schotpositie aan de rechterkant van de zestien. Net als in de eerste helft zocht hij de korte hoek, maar Lunin was wederom op tijd.

De grootste kans van de wedstrijd was voor Rodrygo. Jude Bellingham gaf de bal voor aan de rechterkant en de Braziliaan hoefde 'm alleen maar binnen te tikken, maar hij schoof de bal voorlangs. Na 58 minuten kreeg Rodrygo zijn derde kans van de wedstrijd. Een vrije trap van een dikke 20 meter schoot hij op doel, maar net niet genoeg in de hoek. Neuer bracht wederom redding. Neuer hield Bayern in de wedstrijd met een geweldige save een minuut later. Vinicius kwam omspeelde twee man en kwam naar binnen, om vervolgens hard op doel te rammen. Maar de doelman stond goed opgesteld en haalde de bal katachtig uit de goal.

Davies schiet Bayern op voorsprong

Uit het niets kwam Bayern weer met een kans. Voor het eerst kwam Jamal Musiala in scoringspositie door een goede actie aan de rechterkant van het veld te maken. Hij schoot vanuit een lastige hoek op doel, maar vond Lunin op zijn weg. En ook uit het niets werd het 0-1 in de 68e minuut. Davies kwam door aan de linkerkant, kapte naar binnen en schoot keihard in de verre hoek raak. Het was zijn eerste doelpunt in de Champions League. Maar lang kon Bayern niet genieten van de voorsprong. Tenminste dat leek zo. Real Madrid kreeg na 71 minuten een corner. Valverde verlengde de bal en de bal werd in het eigen doel getikt, maar Nacho Fernandez duwde Joshua Kimmich met twee handen in het gezicht en dus werd de goal, na ingreep van de VAR, afgekeurd. Kane kreeg na 75 minuten de kams op de 0-2. Hij kreeg de bal van Musiala in de zestien, maar schoot in de korte hoek in het zijnet.

Bizarre ontknoping

Vincius kreeg in de 84e minuut weer een grote kans. Een geweldige pass van Antonio Rudiger kwam hoog terecht voor de voeten van de Braziliaans. Hij moest het ineens doen en schoot een lastige bal net over van dichtbij. Vlak voor tijd werd het dan toch 1-1. En dat kwam door de fout van Neuer. Vinicius schoot hard in vanaf de zestien, maar recht op de keeper. Hij liet los en invaller Joselu profiteerde en maakte de 1-1 uit de rebound. De spits dacht in de 91e minuut de 2-1 te maken. Rudiger zette voor vanaf links en de spits tikte in, maar er werd gefloten voor buitenspel. Het leek er niet op uit de beelden en tot die conclusie kwam ook de VAR en dus werd het alsnog 2-1 en draaide Real Madrid het helemaal om. Er kwamen 9 minuten extra tijd bij, maar daarin hield Real stand en zo haalde het toch weer de finale. Mathijs de Ligt scoorde nog wel, maar deed dat vanuit buitenspelpositie.

De tegenstander van Real Madrid is Dortmund. De wedstrijd wordt gespeeld op 1 juni in Wembley.