Celtics en OKC winnen openers respectievelijke conference-semi's van Cavs en Mavs

Bostons Jaylen Brown passeert Clevelands Donovan Mitchell
Bostons Jaylen Brown passeert Clevelands Donovan MitchellAFP
De als eerste geplaatste Boston Celtics en Oklahoma City Thunder boekten dinsdagnacht overtuigende overwinningen in hun openingsronde van de NBA play-offs conference halve finales. De top seed in de Eastern Conference Boston maakte een statement in het TD Garden met een 120-95 overwinning op de als vierde geplaatste Cleveland Cavaliers. Oklahoma City moest harder werken van Luka Doncic en de Dallas Mavericks voordat het uiteindelijk een 117-95 overwinning boekte in de opener van de halve finale van de Western Conference-serie.

In Boston scoorde Jaylen Brown 32 punten terwijl Derrick White er 25 aan toevoegde, waaronder zeven driepunters, in een sterke overwinning voor de Celtics, die op jacht zijn naar een record-verbrekende 18e NBA kampioenschap. Boston had het grootste deel van de wedstrijd de touwtjes volledig in handen en hield in de tweede helft een voorsprong van twee cijfers vast om de overwinning in TD Garden nadrukkelijk naar zich toe te trekken. Boston's ster Jayson Tatum voegde 18 punten toe, maar had een slechte avond wat schieten betreft met slechts 7-uit-19. Donovan Mitchell leidde de score voor Cleveland met 33 punten, Evan Mobley voegde 17 punten toe en Darius Garland 14 punten.

Brown zei dat de verdediging van de Celtics de basis had gelegd voor de overwinning. “Het begint met verdedigen, we wilden de toon zetten met verdedigen en we hielden ze onder de 100 (punten). Maar we hebben het gevoel dat we overal een antwoord op hebben, dus we spelen het spel op de juiste manier en kijken wat ze willen afpakken en dan spelen we daarna.”

Statistieken Celtics - Cavaliers
Statistieken Celtics - CavaliersFlashshare

Boston kende een vliegende start en nam een vroege 12-2 voorsprong in het eerste kwart, voordat Cleveland na een rally een 23-21 voorsprong nam na een driepunter van Mitchell. Maar Boston reageerde snel, heroverde meteen de leiding en stond daarna nooit meer toe dat Cleveland op voorsprong kwam. Na een marge van 10 punten in de rust hield Boston de druk erop in de tweede helft en liep uit naar een voorsprong van 26 punten in het vierde kwart, waarmee ze naar een comfortabele overwinning snelden. De tweede wedstrijd in de reeks vindt donderdag plaats in Boston.

Jeugdig OKC verslaat Mavs

In Oklahoma City vochten de Thunder en de Mavericks een spannend duel uit voordat de top seed er in het vierde kwart beslissend vandoor ging. Met een achterstand van negen punten bij rust kwam Dallas in het derde kwart tot op één punt bij 66-65. Maar de jeugdige opstelling van de Thunder nam het heft weer in handen. Shai Gilgeous-Alexander voegde 10 punten toe in het derde kwart en hielp OKC een voorsprong van 10 punten op te bouwen richting het vierde kwart. Oklahoma City ging daar door met scoren en Jalen Williams voegde 10 punten toe, terwijl de Thunder hun bezoekers met 28-16 overtroefden en de overwinning met een marge van 22 punten afsloten.

Gilgeous-Alexander voerde het scoreverloop van OKC aan met 29 punten, negen rebounds en negen assists, terwijl Chet Holmgren 19 punten toevoegde en Williams 18. Kyrie Irving leidde Dallas met 20 punten, terwijl Luka Doncic, die worstelt met een knieblessure, eindigde met 19 punten na 6-uit-19 te hebben geschoten. Oklahoma City, met een gemiddelde leeftijd van iets boven de 23 jaar, is het jongste team dat een play-offwedstrijd in de tweede ronde heeft gewonnen en het jongste team dat een post-seasonserie heeft gewonnen nadat het de New Orleans Pelicans in de eerste ronde had verslagen.

Statistieken Thunder - Mavericks
Statistieken Thunder - MavericksFlashshare

“We maken ons geen zorgen over statistieken en hoe jong we zijn,” zei Gilgeous-Alexander na de overwinning. “We willen gewoon basketbalwedstrijden winnen op een hoog niveau en daar richten we ons op. We proberen dat elke avond voor elkaar te krijgen en vanavond deden we dat.”

Doncic zei dat de Mavericks zich drastisch zouden moeten verbeteren voor de tweede wedstrijd, die donderdag in Oklahoma City plaatsvindt. De Sloveense ster wuifde vragen over zijn eigen schietprestaties weg. “Wat maakt het uit? We hebben verloren. We moeten gewoon naar de volgende wedstrijd. Ik moet beter worden, wij moeten beter worden. Ze zijn een geweldig verdedigend team en een geweldig aanvallend team, dus het wordt helemaal niet makkelijk. We zullen heel goed basketbal moeten spelen, gefocust basketbal, 48 minuten lang.”