Cavaliers verslaan Timberwolves in overtime, Lakers winnen thriller van Bucks

Minnesota's Mike Conley (L) en Clevelands Darius Garland (R) in actie
Minnesota's Mike Conley (L) en Clevelands Darius Garland (R) in actieProfimedia
De Cleveland Cavaliers, aangevoerd door 34 punten van Darius Garland en 33 van Jarrett Allen, boekten weer een belangrijke NBA-overwinning door Minnesota, kanshebber in de Western Conference, met 113-104 in overtime te verslaan.

De Cavs, die dinsdag een achterstand van 22 punten in het vierde kwart goedmaakten door de koploper Boston Celtics te verslaan, hielden stand voor de overwinning op een Timberwolves-team dat aankwam als leiders in de Western Conference, maar de avond eindigde met een halve wedstrijd achterstand op de Oklahoma City Thunder -- die de Miami Heat versloegen.

Cleveland, zonder de geblesseerde starters Donovan Mitchell, Evan Mobley en Max Strus, vond de vuurkracht om Minnesota te verslaan, dat donderdag een vernietigende overwinning boekte op de Indiana Pacers. Naz Reid scoorde 34 punten voor Minnesota en Anthony Edwards voegde er 19 aan toe, maar werd in het vierde kwart en in overtime puntloos gehouden. Allen's hoogste aantal punten in zijn carrière omvatte 10 in overtime, toen de Timberwolves het moesten stellen zonder stercenter Rudy Gobert, die een foul-out kreeg met nog 27 seconden te spelen.

Statistieken Cavaliers - Timberwolves
Statistieken Cavaliers - TimberwolvesFlashshare

Boos na de zesde overtreding maakte Gobert een vingerwrijvend 'geld'-gebaar naar een scheidsrechter en kreeg prompt een technische overtreding. Garland maakte de technische vrije worp om de stand op 97-97 te brengen en overtime af te dwingen. Gobert zei dat hij dacht dat zijn reactie "de waarheid" was, maar hij gaf toe dat het een ondoordacht gebaar was: "Het heeft mijn team de wedstrijd gekost. Het was een onvolwassen reactie. Het gaat niet om één call. Iedereen maakt fouten, maar als het keer op keer gebeurt, is het natuurlijk frustrerend."

Micah Nori, die de plaats innam van Timberwolves hoofdcoach Chris Finch nadat Finch zich ziek begon te voelen voor de tip-off, noemde de acties van Gobert op een cruciaal moment in de wedstrijd "onacceptabel": "Hij was duidelijk gefrustreerd, dat waren beide teams, maar we moeten slimmer zijn."

Lakers overleven Giannis

Elders in het Westen scoorde D'Angelo Russell de game-winner met nog 5,9 seconden te gaan, waardoor de Los Angeles Lakers een 123-122 overwinning behaalden op de Milwaukee Bucks. De Lakers speelden zonder superster LeBron James, die aan de kant stond met een enkelblessure. Anthony Davis werd in de tweede helft gehinderd door een schouderblessure, maar Russell nam het over en scoorde 21 van zijn 44 punten in het vierde kwart. "Ik probeerde gewoon te doen wat ik kon doen", zei Russell. "Scoren, assisteren, wat het ook mag zijn, wat ze ook van me nodig hebben... Bron lag eruit, dus veel jongens hebben hun steentje bijgedragen."

Statistieken Lakers - Bucks
Statistieken Lakers - BucksFlashshare

De Lakers weerstonden Giannis Antetokounmpo's triple-double van 34 punten, 14 rebounds en 12 assists. Na het grootste deel van de wedstrijd op achterstand te hebben gestaan, nam Milwaukee de leiding na een jumpshot van Antetokounmpo met nog 2:53 te spelen. De Bucks verhoogden hun voorsprong naar zes punten met minder dan twee minuten te spelen toen Damian Lillard een vierpunter omzette. Maar Russell scoorde acht punten in de laatste 1:13 en Lakers forward Spencer Dinwiddie blokkeerde Lillards potentiële game-winner op de buzzer.

Andere wedstrijden

Ondertussen wist Oklahoma City een achterstand van 14 punten weg te poetsen en de Heat met 107-100 te verslaan. Shai Gilgeous-Alexander scoorde 23 van zijn 37 punten in de tweede helft en zorgde zo voor de ommekeer. De Thunder zette een 17-0 puntenreeks op aan het begin van het derde kwart om een 68-65 voorsprong te nemen en kwam nooit meer terug.

Zion Williamson scoorde 23 punten en pakte 12 rebounds om de New Orleans Pelicans aan te voeren, die halverwege het tweede kwart naar een voorsprong van 35 punten stegen en volhielden om de door blessures geplaagde 76ers in Philadelphia te verslaan. De 76ers, die het moeilijk hadden met NBA Meest Waardevolle Speler Joel Embiid en Tyrese Maxey aan de kant, brachten de achterstand terug tot vijf punten met minder dan een minuut te spelen, maar konden niet afmaken wat een monumentale comeback zou zijn geweest. Het eindigde in 103-95.

In Washington verbraken de Wizards een 16-game losing streak met een 112-100 overwinning op de Charlotte Hornets.

New York Knicks 98-74 Orlando Magic

Memphis Grizzlies 92-99 Atlanta Hawks

Portland Trail Blazers 107-123 Houston Rockets